Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan 2015 yılına ilişkin geçici dış ticaret verilerine göre, Türkiye'nin dış ticaretinde önemli bir paya sahip ve başlıca ihraç pazarlarından biri olan ABD'ye ihracatı 2015 yılında 6,4 milyar dolara yükselirken, ABD'den ithalatı 11,1 milyar dolara geriledi.
Doların TL karşısında yüzde 25 değer kazanmasının yanı sıra emtia ve enerji fiyatlarındaki gerilemenin de etkisiyle Türkiye'nin ABD'den ithalatı yüzde 12,6 azaldı.
Söz konusu dönemde ABD'ye ihracat ise yüzde 0,9 arttı. Böylece, Türkiye'nin geçen yıl ABD ile ticaretinde ihracatın ithalatı karşılama oranı, yaklaşık yüzde 58'e çıktı. Bu oran 2014 yılında yaklaşık yüzde 50 düzeyindeydi.
ABD, Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında Almanya, İngiltere ve İtalya'nın ardından 4. sırada yer alırken, en çok ithalat yapılan ülkeler sıralamasında da Çin, Almanya ve Rusya'nın ardından yine 4. sırada yer aldı.

Düşüşün nedeni?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2015 yılında dolar kurunda yaşanan ciddi artışın ABD ithalatındaki yüzde 12,6'lık gerilemeyi etkilediğini belirterek, 'İthalatımızın TL cinsinden maliyetinin artması, ithalat yapan firmalarımızın alım gücünde ciddi gerilemelere neden oldu. İthalat rakamlarımızdaki düşüşün arkasında dünya ekonomisinde yaşanan diğer gelişmelerin de etkisi mevcut' diye konuştu.
Bu arada, Türkiye'nin 2015 yılında toplam ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 8,7 azalarak 143 milyar 935 milyon dolara düştü. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 14,4 azalarak 207 milyar 203 milyon dolar olarak hesaplandı.

Bill Clinton'dan övgü

Eski ABD Başkanı Bill Clinton, kurucusu olduğu CGI (Clinton Küresel Girişimi) kış toplantıları kapsamında New York'ta Chobani yoğurtlarının kurucusu ve CEO'su Hamdi Ulukaya ile bir araya geldi. Çok sayıda iş adamının da katıldığı toplantıda konuşan Clinton, Türkiye'nin Suriyeli mülteciler için yaptığı yardımlardan övgüyle söz etti. Ulukaya'nın, mültecilere yönelik yardım çalışmalarının önemini vurgulayan eski ABD Başkanı, 'Mültecilerin içinde bulunduğu şartların düzeltilmesi için Chobani gibi daha fazla şirketlere ihtiyaç var' dedi.
Servetinin bir bölümünü mülteciler için ayıran Hamdi Ulukaya da, kurduğu 'Tent Foundation' (Çadır Vakfı) aracılığıyla yaptığı yardım çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.

Akaryakıt kullanımında tasarruf

Karşıyaka Belediyesi, bünyesinde bulunan 200'ün üzerinde motorlu araç ve iş makinesi için kullanılan akaryakıt deposunun otomasyon sistemini yeniledi. Modern yakıt tankları ve elektronik takip sistemi ile akaryakıt kullanımında yüzde 30 tasarruf sağlandı.
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar 'Yeni yakıt sistemimiz sayesinde, son dönemde gittikçe değerlenen akaryakıt kullanımında yüzde 30 tasarruf elde ettik. Bu kazancı da yine hizmet kalemlerimize aktaracağız. Amacımız daha az maliyetle daha fazla hizmet sağlamak' dedi.

Yazık değil mi?

Bu arada bir not düşmek istiyorum:
Vilayette, resmi kurumlarda, belediyelerde bulunan binlerce makam aracı neredeyse 24 saat çalışıyor. Şoförler kışın soğuktan, yazın da sıcaktan korunmak için bu 'bedava' yolu seçiyor. Vatandaşlar ise sadece 'yazık!' derken, bilirkişiler, 'Herhalde yöneticilerin açıklarını biliyorlar ki, kimse bunlara ses çıkaramıyor!' diye düşünüyor.

Açıklama yaptılar

Türkiye Tabiatı Koruma Foça Temsilcisi Hakan Oyal, Aliağa Nemrut Bölgesinde Danıştay'ın bozma kararına rağmen, bir yılı aşkın zamandır bacası tüten kömürlü termik santralin bilirkişi keşfine rağmen faaliyet göstermesini eleştirdi
Oyal, 'Ekonomide lider dünya ülkeleri termik santrallerini kapatıp yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başlamışken, ülkemizde devletimizin vermiş olduğu destekleri de kullanıp yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeliyiz. Özellikle bölgemiz denizi, güneşi ve rüzgârı ile yenilene bilir enerji kaynakları için en uygun yapıya sahip' dedi.

En çok dolar konuşuldu

Ocak ayı raporuna göre, Türkiye seçim günlerini geride bıraksa da, siyasetteki yoğun gündem ekonomiyi etkisi altına almaya yeni yılda devam etti. Asgari Ücret'teki artış, Dolar Kuru'nun ani hareketleri, faiz oranları artarken büyüme ve istihdamdaki belirsizlik, ekonomide öne çıkan başlıklardı. Ekonomi basınında en çok konuşulan konular arasında Dolar Kuru birinci sırada iken listenin ikinci sırasında yer alan Vergi üçüncü sırada ihracat yer aldı.
Ocak ayı raporunda listenin ilk üç sırasında Koç ailesi vardı. Başarılı iş adamı Mustafa Koç'un vefatı, iş dünyasını olduğu kadar sevenlerini de yasa boğdu. Listenin ikinci ismi Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç olurken, üçüncü sırada ise Ali Koç oldu.
Aynı rapora göre, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 3bin 314 habere konu olarak medya listesinde ilk sıradaki yeri belirledi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken 2 bin 708 haberle listenin ikinci sırasında, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar 2 bin 603 haberle listenin üçüncü sırada yer aldı.

Yüzde 5 büyüyecek

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, çatı sektörünün son yıllarda istikrarlı bir büyüme performansı ortaya koyduğunu, zorluklara rağmen 2015 yılında da büyümesini sürdürdüğünü belirterek, '2016 yılına istikrarlı bir şekilde girmemiz, Kentsel Dönüşüm, Enerji Verimliliği Kanunu, Enerji Kimlik Belgesi uygulaması gibi etkenler, sektörel büyümeye olumlu yansıyacaktır.
Çatı sektörünün 2016 yılında yaklaşık olarak yüzde 5 oranında büyümesini bekliyoruz. Dünya pazarında yüzde 1,3'lük paya sahip olan sektörümüzün global pastadan daha büyük bir dilim alması için çalışıyoruz' dedi.
Yavuz, Türkiye'de yalıtımsız yapı kalmamasının hedeflendiğini söyledi.
Son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatılar ülke ekonomisine 23 milyar TL'nin üzerinde zarar verdi.
Yalıtımı olmayan binalar kat adetine bağlı olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden oluyor.
Çatı ve binada yapılacak tadilat ve yalıtım uygulamaları enerji harcamalarında en az yüzde 50 tasarruf sağlıyor.

KOSBİ, hizmet bayrağını yükseltecek

Yeni yıla Devlet Su İşleri tarafından Kemalpaşa'ya 100 milyon TL yatırımla kurulacak olan Yiğitler Barajı protokolünü imzalayarak merhaba diyen Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, (KOSBİ) yeni yılda hizmet bayrağını daha da yukarıya taşımak için kolları sıvadı.
KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, KOSBİ yönetimi tarafından kurulan iyi ilişkiler sonucunda bölgede bu yıl içinde enerji kalitesini artırmak için TEİAŞ tarafından 50 milyon TL değerinde indirici merkez yapıldığını, bölge trafiğini rahatlatmak için de Karayolları Bölge Müdürlüğü, 12 milyon TL yatırım bedeli ile 2 köprülü kavşağın yapımına başlayacağını söyledi.

Cazip hale getirmeli

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toplam baklagil üretiminin 2015 yılında yüzde 4,3 artışla 1 milyon 21 bin 964 tondan 1 milyon 65 bin 994 tona yükseldiğini bildirerek, 'Baklagil üretimini yeniden canlandırmak ve üreticiler açısından cazip hale getirmek amacıyla, 2014 yılında kuru fasulye, nohut ve mercimekte kilogram başına 10 kuruş olan prim desteğinin 2015 yılında yüzde 100 artışla 20 kuruşa çıkarılmasının üretimi olumlu etkilediği görülüyor' dedi.

Bezelyede İzmir birinci

Bezelye üretimde yüzde 36,96 payla İzmir'in ilk sırayı aldığı bilgisini veren Bayraktar, İzmir'in 1155 ton, Konya'nın 817 ton, Bursa'nın 385 ton, Balıkesir'in 186 ton, Hatay'ın 100 ton bezelye ürettiğini kaydetti.
Bayraktar, börülce üretiminde Manisa'nın yüzde 34 payla ilk sırayı aldığını, bu ili Uşak'ın takip ettiğini, Manisa'nın 547 ton, Uşak'ın 504 ton, Muğla'nın 234 ton, İzmir'in 106 ton üretimleri olduğunu belirtti.

Bedava fabrika

Hükümetin anahtar teslimi fabrika çalışmaları başladı. Ekonomi Bakanlığı emek yoğun sektörlerin daha fazla destekleneceği bir model üzerinde çalışıyor. Güneydoğu gibi az gelişmiş bölgelerde tekstil ve hazır giyim firmalarına sembolik kira bedeli ile fabrika kurulacak. Hazine Müsteşarlığı, son dönemde yüksek orandaki prim artışlarıyla gündeme gelen zorunlu trafik sigortasında tüm riski sürücülere yüklediği belirtilen maddeyi değiştirdi.
Otomotiv endüstrisi, Ocak ayında yüzde 12 kayıpla 1 milyar 515 milyon dolarlık ihracata imza attı. Almanya'ya satışlar yüzde 12 oranında artış gösterdi. İstanbul küresel melek yatırım fonlarına ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Dünya Melek Yatırım Forumu (WBAF2016 ) 22 - 23 Şubat tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Ballekom, "Şu an gündemimizde TANAP var, bu stratejik proje için 1 milyar avroluk finansman desteği istendi. Bu finansmanı tek seferde değil ama aşama aşama sağlayacağız" dedi.
Bursa sanayi öncü kuruluşu Gökçen Ailesi'ne bağlı B Plas, Alman Uçak firması AQUILA'yı satın aldı.

***

DİP EKSPRES

Geliri bırakmak istemiyor

İzmir'de, AKP'nin 1 Kasıl seçimlerinden önce gerçekleştireceğini açıkladığı, Çeşme otoyol gişelerinin Güzelbahçe'ye çekilmesini hala beklerken, Köprü ve otoyollardan son 10 yılda 3 milyar 442 milyon 986 bin 77 araç geçiş yaptı.
Bu araçlardan elde edilen gelir 6,7 milyar lirayı buldu. Bir başka ifadeyle köprü ve otoyollar saniyede 21 lira gelir getirdi. Anlaşılan hükümet, altın yumurtlayan tavuğu elinden bırakmakta zorlanıyor.

Barcelona'ya gönderiyor

Ege Yapı, 14 Şubat Sevgililer Günü'ne özel olarak düzenlediği kampanya çerçevesinde 29 Şubat'a kadar Batışehir projesinden ev veya ticari ünite sahibi olanları 7 Mart 30 Nisan 2016 tarihleri arasında 4 gece 5 gün çift kişilik Barselona tatili hediye ediyor. Tüm hizmetlerin Ege Yapı tarafından karşılanacağı Barcelona tatilinde vize ücreti, sağlık seyahat sigortası ve 2 kişilik uçak bileti de Ege Yapı tarafından sağlanıyor.