Yaşlı kadın oğluna nasihatte bulunurken, 'Baş ol da istersen soğan başı ol!' demiş...
Zaten son zamanlarda bütün derneklerde, odalarda 'baş' daha doğrusu 'Başkan' olmak için büyük mücadele sürüyor. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel de, İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı için adaylığını açıkladı. Zekeriya Mutlu'nun ilk rakibi olan Baransel dileğine kavuşur mu bilmiyorum. Ama tek kelime ile 'zor' diyorum...
Fakat yine de medeni cesaretinden dolayı kutlamak gerekiyor. Ben başkan adaylarına sorayım, acaba 'En az esnafın Şırnak'ta, en fazla esnaf ise Muğla'da bulunduğunu' biliyorlar mıydı?
Bu arada yine belirteyim: Muğla'nın ardından nüfusa göre esnaf sayısının en fazla olduğu iller ise sırasıyla Burdur, Çanakkale, Edirne ve Artvin...
Türkiye'de bu yılın ilk iki aylık döneminde esnaf ve sanatkâr sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,20 artışla 1 milyon 693 bin 357'ye yükseldi.

Kadınlar girişimi sevdi

Kadın esnaf ve sanatkâr sayısının da yılın ilk iki ayında yüzde 3,96 artış gösterdiği belirlenirken, geçen yılın aynı döneminde 256 bin 992 olan kadın esnaf sayısının 10 bin 191 artarak Şubat sonu itibarıyla 267 bin 183 olduğu tespit edildi. Burada şu noktaya değinmek istiyorum...
Seçimlerde her zaman kadının dediği olur...
Yani kadın ister seçmen ister aday olsun her zaman erkeğin bir adım önündedir. Bu yüzden yönetimlere mutlaka alınmalıdır. Satır arası belirteyim:
Kadın esnafta Çanakkale lider...
Meraklısına özel notum ise şöyle: Nüfusa oranla kadın esnafın en çok olduğu ilk 5 ilimiz sırasıyla yüzde 0,83 ile Çanakkale, yüzde 0,78 ile Muğla, yüzde 0,76 ile Uşak, yüzde 0,75 ile Burdur ve 0,72 ile Balıkesir...

İşyeri sayısı 1 milyon 822 bini geçti

Ocak ve Şubat aylarında geçen yılın aynı aylarına göre açılan iş yeri sayısında 8,32'lik artış meydana geldiği saptandı. Geçen yılın ilk iki ayında 46 bin 914 olarak açıklanan iş yeri sayısının, bu yıl 3 bin 903 artarak Şubat ayı sonu itibarıyla 50 bin 817'ye ulaştığı görüldü.
Yılın ilk iki ayında kapanan iş yeri sayısında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,27'lik artış yaşanırken, bu yılın aynı döneminde ise kapanan işyeri sayısının 20 bin 310 olduğu anlaşıldı. Buna göre Şubat sonu itibarıyla Türkiye'de toplam iş yeri sayısı 1 milyon 822 bin 287 olarak tespit edildi.

Tüketici lehine

Türkiye'de geçen yıl tüketici hakem heyetlerine toplam 590 bin 736 başvuru yapıldı. Tüketici hakem heyetleri tarafından verilen 636 bin 906 adet kararın yüzde 77'sinin tüketici lehine, yüzde 23'ünün ise tüketici aleyhine çıkması, esnafın da, tacirin adımını daha sıkı atması gerektiğini gösteriyor. 184 bin 400 kişimiz dosya masrafı, 83 bin 374 insanımız cep telefonu, 49 bin 685 tüketici ise ayakkabı şikâyetiyle başvuruda bulundu. Bu arada önemli bir notu da paylaşmak istiyorum: Geçen yıl içinde, tam 3 bin 609 reklam için 'aldatıcı' ve 'yanıltıcı' oldukları için soruşturma açıldı.
Bunlardan bazılarına 11, 7 milyon lire idari para cezası ile reklam durdurma cezası verildi.
Benim söyleyeceğim ise, böyle durumlarda atı alan çayı da geçiyor, Üsküdar'ı da...
Tahmin ettiğiniz gibi cezalarda 'gıda sektörü başı çekiyor. Ardından 'sağlık' sektörü geliyor...
Yani her taraftan sağlığımızla oynanıyor. Üçüncü ise iletişim sektörü...

'Ekonomik istikrar devam ediyor!'

Evet, ekonomik istikrar devam ediyor!
Ama nerede?
Asya Pasifik Araştırmaları Merkezi Başkanı Profesör Doktor Selçuk Çolakoğlu, Çin Ulusal Halk Meclisi'nin toplantısında öne çıkan açıklamalar ışığında Çin'in gidişatı ve bunun Türkiye'yi nasıl etkileyeceğini değerlendirdi. Çolakoğlu, Çin'in ekonomik dönüşümünün ve büyümesinin dünyayı da otomatik olarak etkilediğini belirterek, 'Geçtiğimiz yıl ortaya koyulan yüzde 6,5'lik büyüme hedefi başarıyla gerçekleştirildi ve 2018 için de yine yüzde 6,5'lik bir hedef koyuldu. Bu anlamda Çin'deki ekonomik istikrarın devam ettiğini söyleyebiliriz' dedi.
Darısı bizim başımıza...

DİP EKSPRES

Pancar'ın yöneticileri belirlendi


İzmir Pancar Organize Sanayi Bölgesi (İPOSB), gerçekleştirilen seçim ile yeni müteşebbis heyet üyelerini belirledi. Seçime, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İPOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ürün ve bölge sanayicileri katıldı. Ali Gevşek, Mahmut Ünlüsoy, Serkan Asil, Saadettin Kaymak, Sezgin Canözden, Güner Galipoğlu, Kurtuluş Ürkmez müteşebbis heyet üyeliğine seçildi.
OSB yasası gereği Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın da belirleyeceği üyelerin ardından Müteşebbis Heyet, yeni görevine başlayacak.