Önceki yazımın arasında Çin'in önemini belirtmiş ve kısa haberlerle son gelişmelerden söz etmiştim.
Örneğin spor trenden ve İzmir metrosundan...
Bu arada artık bitimine aylar değin kısa süre kalan Karşıyaka tramvayından sonra Göztepe tramvayından...
Ve benim yazımın arkasından, sanki takip ediyorlarmış gibi, Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sitesinin Çince versiyonu açıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova tarafından verilen bilgiye göre, internet sitesinin Çince versiyonunda fotoğraf galerisi ve önemli haberler gibi bölümler yer alıyor.
Sitenin Çince bölümlerinin deneme çalışmaları devam ediyor.
Yurdumuza olduğu kadar yurt dışına da verilen önemin küçük bir örneği olarak sizinle paylaşmak istedim.
Rakibini, daha doğrusu rakiplerini mutlaka yakından takip etmelisin...
Yoksa çocukluğumuzda duyduğumuz sözü hep duyarız:
'Eller aya, biz yaya!'

Bitme noktasına geldi!

İşsizliğin had safhaya ulaştığı, 1 milyona yakın üniversite mezununun işsiz kaldığı Türkiye'de, çalışma hayatının giderek zorlaştığını hep söylüyoruz.
Hükümetler yıllardır emekten yana değil.
Emekçiler nedense hep köle gibi görülüyor.
Çalışan kesimlerin haklarının gasp edildiğini de hep yazıyoruz.
Hatta Bayram öncesi memurlarla yapılan toplu sözleşmeyi de hepimiz biliyoruz.
Bazıları yüklenirken, yandaş sendikanın bazılarına göre suçluluk kompleksi ile neredeyse günün 24 saati kendilerini haklı gösterecek laflar ürettiklerini de yaşadık.
Ama benim ilgimi çeken, hükümetin dinimizin kul hakkıyla ilgili değerlendirmesi doğrultusunda taşeron işçilere verdiği kadro sözünü tutmasının istenmesi, neredeyse gözlerimi yaşarttı.
Memura ve emekliye reva görülen zam oranının yıllık enflasyon oranının yarısı kadar bile olmadığına uzmanlar dikkat çekiyor.
Çocuk ve kadın işçiler, taşeron işçilerin sorunları, mevsimlik işçiler, sözleşmeliler hep büyük sorunlarla boğuşuyor.
Sendikal iş yaşamı zaten bitme noktasına geldi.
Türkiye'de işsizliğin büyük bir sorun olduğunu bunun yanında çalışan kesimin yaşadığı sorunların arttığını söyleyebiliriz.

Kazalardan iş cinayetlerine

Tatil dönüşü başladı.
Kurban Bayramı'nda yine çok sayıda kaza oldu.
Son Başbakan İzmir Milletvekili yıllardır söylediği sözünü tekrarladı:
'Yolların kralı yok, yolların kuralı var' dedi.
Ama bunu sanki ilk kez duyuyor gibi davranan yandaş basın, üzerinde durarak ve de biraz da yağ kokan havada tekrarlayıp durdu.
Türkiye son 15 yılda iş cinayetlerinde Avrupa birincisi ve dünya üçüncüsü.
2002-2013 yılları arasında iş kazası geçiren sigortalı işçi sayısı 1.002.921 olarak kurum kayıtlarına geçti.
Yaklaşık 500 bin işçi de 2013 yılından günümüze kadarki süreçte iş kazasına maruz kaldı, 2002 yılından bu yana iş kazası geçiren sigortalı işçi sayısı 1.5 milyona dayandı.
2002 yılından 2017 yılının temmuz ayına kadar iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçi sayısı 18 bin 116 olarak belirlendi.
İş kazalarında meydana gelen ölümler iş kollarına göre dağıldığında inşaat sektörü ilk sırada, tarım alanı ise ikinci sırada yer alıyor.

2 milyon çocuk çalışıyor

Türkiye'nin, çocuk işçiler konusunda da karnesi zayıf.
Yakında okullar açılacak ama yoksulluk, okul sıralarında olması gereken çocukları çalışma hayatına atıyor.
Çocuk işçiliği ve kayıt dışı istihdam vahim sayılabilecek boyutlara ulaştı.
18 yaşın altında çalışan çocuk sayısı 101 bini geçti, çırak ve stajyer adı altında bu sayı 400 bine ulaştı.
Kayıt dışılarla birlikte çalışan çocuk sayısı 2 milyon civarında.
2016 TÜİK verilerine göre, çocuk işçilerin yüzde 78'i kayıt dışı.
Çalışan çocukların yüzde 45'inin tarımda, yüzde 24'ünün sanayide, yüzde 31'inin hizmet sektöründe olduğu ifade ediliyor.
Çin'den sonra Almanya'ya gidelim.
Almanya son zamanlarda gerek PKK'ya yardımı, gerekse Türk ekonomisin yakından ilgilendiren negatif çıkış ve açıklamalarıyla hep gündemde kalıyor.
1960'lardan sonra Almanya'ya giden binlerce işçimizin sayısı milyonlara ulaştı.
Şimdi son duruma bir bakalım:

Almanya'nın nitelikli göçmen işçi ihtiyacı

Almanya'da nüfusun yaşlanması nedeniyle son yıllarda nitelikli eleman açığı sürekli artıyor.
Demografik değişim önümüzdeki dönemde de devam ederken, iş gücü piyasasında kalifiye eleman açığının 2030 yılına kadar 3 milyonu, 2040 yılına kadar ise 3 milyon 300 bini bulacağı tahmin ediliyor.
Almanya'nın nitelikli göçmen işçi ihtiyacı mı var?
2008 ekonomik krizi sonrasında dünya ekonomisindeki canlanma ile iç talepteki artışın ülke ekonomisini kanatlandırmasıyla büyük bir ivme yakalayan Almanya'da istihdam piyasası rekordan rekora koşuyor, çalışan nüfus sayısı son on yılda 43 milyon 700 bine çıktı.
Ancak istihdamdaki rekor artışa rağmen 1 milyon 64 bin işe uygun eleman bulunamıyor.
Yapılan tüm araştırmalar mühendis, doktor, bakıcı ve tıbbi asistan gibi mesleklere 2020 yılından itibaren daha fazla ihtiyaç duyulacağını, 2030'dan itibaren de bu alanlarda iş gücü sıkıntısı baş göstereceğini öngörüyor.

Olumsuz etkilenecekler

İşverenler, oluşacak açık yüzünden Almanya'nın rekabet gücünün orta ve uzun vadede olumsuz etkileneceğini savunuyor.
Başbakan Merkel de dahil olmak üzere çok sayıda siyasetçi ve uzman ekonomik büyümeyi güvence altına almak ve sosyal sistemleri istikrarlı hale getirmek için göçmen işçilere ihtiyaç olduğunu ve iş gücü piyasasına yılda 200 bin göçmenin katılması gerektiğini vurguluyor.
Son iki yılda Almanya'ya gelen sığınmacaların ise düşük eğitim seviyesi nedeniyle kalifiye eleman açığını kapamaya yetmeyeceği belirtiliyor.

Yeni donanım seçeneği

Çok meraklısı olduğu için anlatayım:
Arazi araçlarının ikonik markası Jeep'in kompakt Renegade modeli yeni donanımıyla bayilerdeki yerini aldı.
Model yelpazesinin yeni üyesi Renegade Longitude Premium, farklı donanım seçeneğiyle, üst düzey konfor, güvenlik ve teknolojik unsurları bir arada sunarak dikkatleri üzerine çekiyor.
Jeep Renegade Longitude Premium'da, Yokuş Kalkış Destek Sistemi, Elektronik Devrilme Önleme Sistemi gibi yüksek seviye güvenlik ekipmanlarının yanı sıra 5 inçlik dokunmatik ekrana sahip multimedya sistemi, elektrikli sürücü koltuğu, elektronik iklimlendirme kontrollü otomatik klima gibi konfor donanımları standart olarak sunuluyor.
Ayrıca 17 inçlik alüminyum alaşımlı jantlar ve tavan rayları da Renegade'in dinamik görünümünü taçlandırıyor.

Kurban Bayramı'nın da vazgeçilmezi oldu

Islak mendilde yüzde 40 pazar payı ile Türkiye'nin lider firması Sapro, faaliyette bulunduğu 20 yılda 150 milyar 375 milyon yaprak ıslak mendil üretti.
Sapro'nun ürettiği ıslak mendillerin her bir yaprağı yan yana konulduğunda 28.6 milyon kilometre uzunluk elde ediliyor.
Bu rakam, dünyanın etrafını 714 kez dolaşacak, dünya ile ayarasındaki mesafeyi 75 kez kat edecek uzunluk anlamına geliyor.
Yatırımlarla üretim kapasitesini artıran ve iç pazar payını yüzde 40'a yükselten Sapro, son verilerle her 2,5 yılda Türkiye pazarının bir yıllık ihtiyacı kadar üretime imza atıyor.

Kaliteyi düşürmek turizmi bitirir

Son dönemde önce dünyanın en önemli büyük turizm pazarlarından biri olan Hindistan'da yoğun bir faaliyet programı yürütün ve önemli sonuçlar alan, ardından da rotayı Kazakistan'a çeviren Dalaman Ortaca Köyceğiz Turizm Birliği Derneği'nin (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, kaliteyi düşürmenin turizmini bitireceğini belirterek sektörü dikkatli olmaya çağırdı.
Ülkemizin son üç yılda turizm sektöründe zorlu bir süreçten geçtiğini belirten DOKTOB Başkanı Okutur, '2014 yılında 35 milyon turisti misafir ederek 50 milyar dolar (yan kollarıyla) geliriyle dünya sıralamasında 6.lığa kadar gelmiştik.
Turizm sanayinde potansiyelimiz, turistik tesislerimizin yeni olması, bulunduğu doğaya uygun mimarisi ve hizmet kalitesiyle üst sıralara yükseliyordu.
Türkiye, tarihi değerleri, tarımsal çeşitliliği, deniz, göl ve doğasıyla hiçbir ülkeyle mukayese olmayacak kadar güzel bir konuma sahip olduğunu tüm Avrupa'nın bildiği bir gerçektir.
Bu mükemmel özellikler Avrupalı ve diğer bazı ülkeleri telaşlandırdı. Bir anda ülkemizde 2015 yılı başlarında birbiri ardına bombalar patladı, terörizm zirve yaptı, bütün Avrupa ve bazı ülkeler hemen Türkiye'yi riskli ülke ilan ediverdiler.
2016 yılında yine aynı yıkıcı dış ve iç güçler faaliyetlerine devam ederek ülkemize gelen turist sayısı 12 milyona geriledi' şeklinde konuştu. En büyük boya şirketi

Dünyanın lider boya ve yüzey kaplama şirketi PPG, küresel ölçekte boya ve kaplama pazarının lideri olarak gösterilen yayın kuruluşu Coatings World tarafından hazırlanan 'Top Companies Report'ta (En İyi Şirketler Raporu) 2017 yılının 'En Büyük Boya Şirketi' seçildi.
PPG, 14.3 milyar dolarlık şirket değeriyle son 3 yıldır birinciliği bırakmazken; listede 84 adet şirket yer aldı.

Fiat 500 mücevherlerle donatıldı!

Fiat'ın efsanevi modeli 500, 60'ıncı yaşını kutlarken bir yandan da farklı işbirlikleri ile gündeme geliyor.
İtalya'nın dünya genelinde ünlü markası Bulgari ile işbirliği yapan Fiat'ın, 1957-1962 yılları arasında üretilen Fiat 500F modelinin, 1.600 adet minyatürü, değerli mücevherlerle donatılarak dünya genelindeki 300 Bulgari mağazasının vitrinlerini süsleyecek.

Milyarlık dava açmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco ve DAF'ın kartel oluşturarak tekel yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kestiği ceza, nakliyeciye tazminat hakkı doğurdu.
Türk nakliyeciler 1997 ile 2011 yılları arasındaki 14 yıl boyunca aldıkları 6 ton ve üzeri kamyonlar için araç başına 5 bin sterline yakın tazminat davası açmaya hazırlanıyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, 'Türkiye'de her yıl 10 binden fazla 6 ton ve üzeri araç satılıyor. UND olarak üyelerimiz adına İngiltere'de toplu dava açmaya hazırlanıyoruz. Araç başına 4-5 bin sterlin tazminat alabileceklerini tahmin ediyoruz' dedi.