Ar-Ge merkezlerinde çalıştırılan tam zamanlı eşdeğer personel sayısının 15’e indirilmesi yönünde Resmi Gazete’de yayımlanan kararın sanayi şirketlerini Ar-Ge merkezi kurmaya teşvik etmesi bekleniyor.

Kısa adı TAYSAD olan Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Alper Kanca, ‘Özellikle orta ölçekli sanayi kuruluşlarındaki Ar-Ge merkezi sayısında önemli oranda artış sağlayacağını öngörüyoruz’ dedi.

 
Üç önemli unsur!

Ar-Ge merkezlerinde istihdam edilecek tam zamanlı eşdeğer Ar-Ge personeli sayısının tespiti hakkındaki kararnamenin birinci maddesi, 17 Ağustos 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak değiştirildi.

Ar-Ge yasasının ülkemizdeki sanayi için değerli bir kazanım olduğuna dikkat çeken TAYSAD Başkanı Alper Kanca, ‘Ar-Ge konusunda 3 önemli unsurun bir araya gelmesi gerekiyor.

Bunlardan birincisi;  bürokrasi, sanayi ve üniversite tarafındaki insan kaynağı potansiyeli...

İkincisi ise;  gelişimi yöneten, yönlendiren bir teşvik sistemin kurulması...

Üçüncüsü de,  tabii ki Ar-Ge ikliminin tesis edilmesi.

Bu yasa, Türkiye’nin önemli bir kazanımıdır, sanayiye ve ülkemize ciddi faydası olacaktır’ dedi.

 
Ar-Ge’de de öndeler...

Başkan Alper Kanca konuşmalarına şu sözlerle devam etti:

‘Türkiye'de Sanayi Bakanlığı onaylı 600 civarında Ar-Ge merkezi var.

Ar-Ge merkezleri içinde en büyük pay, açık ara ile otomotiv sektörüne ait.

TAYSAD üyelerinden 90’ını Ar-Ge Merkezi unvanına sahip.

Bu rakam, Türkiye’deki tüm Ar-Ge Merkezleri’nin yüzde 15’inin Otomotiv Tedarik Sanayicilerince kurulduğunu gösteriyor.

Milli gelir içindeki payımız ile kıyaslandığında, Ar-Ge merkezi sayısında olağanüstü bir önderliğimiz var.

Rakamlardan da anlaşıldığı üzere, ihracatta olduğu gibi Ar-Ge’de de otomotiv sektörünün liderliği söz konusu…

Sadece Ar-Ge merkezi sayısında değil, faaliyetler konusunda da etkiliyiz.

TAYSAD üyeleri, hali hazırda cirolarından ortalama yüzde 2,5-3’lük bir payı Ar-Ge’ye ayırıyor.

Bu rakam Türkiye ortalamasının yaklaşık 3 katına denk gelmekte. Sağlanan teşvikler ile Ar-Ge’ye yapılan yatırımların ve yaratılan katma değerin artacağına inanıyoruz.

Firmalarımızın da Ar-Ge desteklerini verimli şekilde kullanarak, süreç geliştirmenin ötesine geçmesi; katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesine yönelmesini ümit ediyoruz.

Daha fazla Ar-Ge daha fazla gelir, istihdam ve ihracat demek.’

 
Fiat Chrysler’in otonom sürüş atağı

BMW Grubu, Intel Corporation ve Mobileye, Fiat Chrysler Automobiles’ın (FCA), dünyanın önde gelen yeni otonom sürüş platformunu geliştirme programına katılması yönünde bir mutabakat anlaşması imzaladı.

Çok ortaklı işbirliği, şirketlerin birbirlerinin gücünü, yeteneklerini ve kaynaklarını birleştirerek sinerji yaratmaya imkân tanıyor.

Platform, Seviye 3 ve Seviye 4/5 otonom sürüş için ölçeklendirilebilir olarak geliştirilirken bir taraftan da dünya genelindeki birçok otomobil üreticisi tarafından, markalarının kimliklerini koruyarak kullanılabilmelerine imkân tanıyor.

 
28 bin lastiği garanti altına aldı!

Türkiye’de 52 ilde 200’e varan servis noktası ile hizmet veren Euromaster’ın ilave lastik garantisi otomobil kullancıları tarafından yoğun ilgi gördü.  

Euromaster, kısa sürede 7000 müşteriye ilave lastik garantisi satarak, 28.000 adet lastiği tamiri mümkün olmayan sürücü hatalarını da kapsayacak şekilde garanti altına aldı.

İlave lastik garantisiyle yeni lastik bedelinin yüzde 90'ını karşılayan Euromaster, sadece üretim hataları değil, tamiri mümkün olmayan lastikler için kullanıcı hatalarını da garanti kapsamına aldı.


Üretici ve teknoloji bir araya gelecek

GL Platform Fuarcılık tarafından gerçekleştirilecek Uşak 3. Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, sektörün devlerini bir araya getirecek. 24-27 Ağustos 2017’de Kemal Öz Çok Amaçlı Kapalı Fuar Alanı’nda sektördeki yenilikler üreticiyle buluşacak. Sektör Temsilcileri Uşak’ta yapılacak fuarın çiftçilerin ve yetiştiricilerin yeni teknolojiyi takibi için önem taşıdığına dikkat çekti.

Uşak Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Asım Küçükakın, sergilenmek üzere fuara hayvan getireceklerini belirtti.

 
"Müteahhitlik Sektöründe Dünya İkincisiyiz

Ekonomi Bakanı Zeybekci, ‘Uluslararası müteahhitlik sektöründe yıldızımız parlamaya devam edecek. Bugün 46 firmayla dünya ikincisi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."’dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlik sektöründe yer alan firmaların önemli işlere imza attığını belirterek, ‘Aynı zamanda dünyanın ilk 100 firmasına bu yıl ilk defa 10 firmayı sokmayı başaran sektörümüz göğsümüzü kabartmıştır.’ ifadesini kullandı.

Geçen yıl yüzde 6,4 daralan uluslararası müteahhitlik hacmine rağmen Türk firmalarının gelirlerini 23 milyar dolardan 25,6 milyar dolara çıkarabilmesinin de bu sektörde bir dünya gücü olma yolunda ilerlendiğini gösterdiğine işaret eden Zeybekci, ‘Uluslararası müteahhitlik sektöründe yıldızımız parlamaya devam edecek. Bugün 46 firmayla dünya ikincisi olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Aynı zamanda dünyanın ilk 100 firmasına bu yıl ilk defa 10 firmayı sokmayı başaran sektörümüz göğsümüzü kabartmıştır.’ değerlendirmesinde bulundu.

 
ABD ekonomisinde geçtiğimiz hafta

Biraz da bizi de yakından ilgilendiren Amerika ekonomisinden söz edelim:

ABD piyasaları oldukça zor bir haftayı geride bıraktı.

Hisse endekslerinde perşembe günü sert düşüşler yaşandı.

Bir önceki hafta Başkan Trump ve Kuze Kore Lideri Kim Jong Un arasında patlak veren kriz yüzünden düşüşe geçen endekseler hafta başında toparlanmaya başlamıştı ancak piyasalar Trump’ın ekonomik konulardaki baş danışmanı Gary Cohn’un istifa edebileceğine dair çıkan dedikodular yüzünden değer kaybetti.

 
Dedikodu onları da etkiliyor!

İki hafta önce rekor kıran ve Amerika’nın en büyük şirketlerinin hisselerinin işlem gördüğü Dow Jones endüstriyel endeksi, bu dedikodular yüzünden en sert düşüşü gerçekleştiren endeksti.

Yılın en kötü ikinci düşüşünü gerçekleştiren endeks, 274 puan düşerek mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

Her ne kadar Cohn istifa dedikodularını yalanladıktan sonra endeks toparlansa da Wall Street’te kaygılar giderek büyüyor.

Yatırımcılar Virginia’daki şiddet olaylarına beklenen tepkiyi vermediği için Kongre’nin, Başkan Trump’un iş dünyasını destekleyen politikalarının yanında durmayacağını düşünüyor.

Başkan Trump’un seçim sırasında verdiği, iş dünyasını sevindiren vergi kesintisi vaatleri, birçok şirketin hisselerinin Trump’ın göreve gelmesinden bu yana yükselmesine yol açtı.

Hatta bu duruma Trump Trade denilmeye başlandı, ama bir kez daha bazı uzmanların haklı olabileceğini görüyoruz.

Wall Street’te bir grup var ki, onlar bu durumun yapay bir yükseliş olduğunu ve Amerikan piyasalarının 2008’deki gibi bir krizin eşiğinde olduğunu düşünüyorlar.


Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ithalatına vergi getirmeyi planlıyor. Trump'ın, konunun incelenmesinde yaşanan gecikmelere ve aşırı kapasitenin azaltılması için çok taraflı görüşmeler yapılmamış olmasına rağmen, ulusal güvenlik gerekçesiyle çelik ithalatına vergi getirmeye hazırlandığı bildiriliyor.

Bu durum Türkiye'ye de negatif etki edebilir.

Amerikan çelik stokları Trump'ın ‘Section 232’ adlı yasa uyarınca yapılan sektör incelemesinin raporunu geçen ay açıklamamasının ardından yüzde 10'a yakın düşüş gösterdi.

Bu gelişme, çelik sanayini koruyacağı yolunda önceden verdiği sözlerin gerçekleşmeyebileceği kaygısı uyandırıyor.

Trump, nisan ayında çelik ithalatının Amerikan ulusal güvenliğini tehlikeye atıp atmadığı konusunda bir inceleme başlatmıştı.

Sektör incelemesinin yapılmasına izin veren ‘Section 232’ adlı yasaya göre, ulusal güvenliği tehdit etmesi halinde ithalata vergi veya kota getirilebiliyor.

Çin'den ABD'ye direkt çelik ihracatı zaten daha önce getirilen anti-damping ve anti-sübvansiyon vergileri nedeniyle çok büyük ölçüde düşmüştü.

Trump'ın bu girişimini eleştiren çevreler, yeni çelik kısıtlamalarının ABD'den çok, ABD'nin Güney Kore, Japonya, Almanya ve Türkiye gibi müttefiklerine zarar vereceğini söylüyorlar.

Amerikan çelik sektöründe 147 bin işçi çalışırken, imalat ve inşaat sektörleri 12.8 milyon işçi istihdam ediyor.

 
Sterlindeki düşüş turist sayısını artırdı

İngiltere’ye gelen turistlerin sayısı bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7 artarak 3,5 milyona yükseldi.       

Turistlerin İngiltere’de haziran ayındaki toplam harcaması ise bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2 artış göstererek 2,2 milyar İngiliz sterlinine yükseldi.                

ONS verilerine göre nisan, üç aylık dönemde ise İngiltere’ye gelen turistlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak toplam 10,8 milyona ulaştı.                

Turistlerin üç aylık dönemdeki toplam harcamaları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak toplam 6,2 milyar İngiliz sterlinine yükseldi.   

Bize de ‘darısı başımıza’ demek kalıyor...

Fransa'da işsizlik geriledi

Fransa İstatistik Enstitüsü'nün yayımladığı veriye göre, ülkedeki işsizlik oranı düşüşünü sürdürdü.Yılın ikinci çeyreği verilerine göre işsizlik yüzde 9,2 oldu.

Bu da yıllık bazda yüzde 0,5 düşüş anlamına geldi.

Yıllık bazda genç işsizliği yüzde 1,1 düşse de ikinci çeyrekte genç işsizliğinde artış görüldüğü kaydedildi. Fransa'nın ana kara topraklarında 2.65 milyon işsiz bulunduğu bildirildi.

 
İşsizlik maaşı başvuruları azaldı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 6-12 Ağustos haftasında 12 bin azalarak 232 bin oldu.

Devam eden işsizlik maaşı başvuruları 3 bin azalarak 1.953 milyon oldu. Daha az volatil olan 4 haftalık ortalama başvurular ise 241 binden 240 bin 500'e geriledi.

Geçen hafta 244 bin olarak açıklanan veri ise revize edilmedi.

Düşük ücretlere rağmen güçlü istihdam piyasası, tüketici harcamalarını ve genel olarak ekonomik büyümeyi destekliyor.


DİP EKSPRES

Benzin satışları arttı


Petrol Sanayi Derneği (PETDER), 2017 yılının Temmuz ayında benzin satışlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,0 oranında arttığını açıkladı.

PETDER'in yayınladığı aylık bültene göre, böylece benzin satışları 315 bin 880 m3 oldu.

Motorin satışları yüzde 27,07 artışla 2,81 milyon m3 oldu.

Kalorifer yakıtı satışları yüzde 71,31 artışla 5 bin 33 tona çıktı.

Fuel oil satışları yüzde 25,63 düşüşle 39 bin 451 tona geldi.

Gazyağı satışları yüzde 43,16 düşüşle 345 ton seviyesinde kaldı.

Otogaz LPG satışları yüzde 5,72 düşüşle 300 bin 127 ton oldu.

İlk 7 ayında benzin satışları yüzde 3,3 artışla 1,72 milyon ton, motorin satışları yüzde 8,13 artışla 15,4 milyon m3 oldu.

 
Gıda da yeni düzenleme

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, İnsan sağlığını tehdit eden taklit ürünler konusundaki denetim eksikliğini gündeme getirdiği soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Fakıbaba tarafından yanıt verildi.

Gürer’in soru önergesine verilen yanıtta, insan sağlığını tehdit eden gıda ürünlerini üreten veya taklit eden firmalara verilen cezaların artırılması için yasal düzenleme çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Jeep’te yaz fırsatları devam ediyor!

Jeep, yaz kampanyası ile dikkatleri çekmeye devam ediyor.

Renegade modeli için ‘Yarısı Şimdi Yarısı Seneye’ kampanyasına ağustos ayında da devam eden Jeep, Renegade Limited ve Longitude versiyonlarında farklı ödeme ve kredi seçenekleri sunuyor.

 
KİTVAK bağışlarınızı bekliyor

Kitvak, 3.büyük eseri Dokuz Eylül Üniversitesi Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi’nde son aşamaya geldi. Vakıf, kalan imalatların tamamlanabilmesi için Kurban Bayramı dolayısıyla hayırseverlerin ilgi, destek ve katkılarını bekliyor”

İzmir’e bir onkoloji hastanesi ile maddi durumu iyi olmayan hasta ve hasta yakınlarının çok düşük ücretlerle teşhis ve tedavi süreçlerinde konaklama ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla bir de konukevi kazandıran Kitvak’ın (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) üçüncü büyük projesinde sona yaklaşıldı.