Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, yurt genelinde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle prim ödemeleriyle ilgili son ödeme tarihinin 31 Mart tarihinden 7 Nisan'a kadar uzatıldığı belirtildi.
'Ülke genelinde 31 Mart 2015 Salı günü yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle Kurumumuz ile prim tahsilat anlaşması olan bankaların, tahsilat sistemlerindeki iletişiminde sıkıntılar yaşanmış ve prim tahsilatlarında aksaklıklar oluşmuştur.
Prim ödeme yükümlülerimizin mağduriyetlerini önlemek amacıyla son ödeme günü 31 Mart 2015 olan prim ve diğer tüm alacakların tahsilat işlemleri 7 Nisan 2015 Salı gününün sonuna kadar uzatılmış olup, bu tarihe kadar yapılacak söz konusu ödemeler yasal süresi içinde yapılmış sayılacaktır' denildi.
Yine bu nedenle; 2014 Takvim Yılına Ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamelerinin Verilme ve Ödeme Süresi Elektrik Kesintisi Nedeniyle 2 Nisan'a yani bu güne uzatıldı.

'Enerjisiz bir yer kalmadı!'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Slovakya'daki temasları sırasında, Türkiye'deki elektrik kesintilerine ilişkin soruları dayanıtladı.
İletim hatları ile enterkonnekte sisteme enerji verildiğini belirten Yıldız, 'Bundan sonra bize düşen görev, hangi sebepten olduğuna dair, teknik mi, idari mi, siyasi mi, başka gerekçeyle mi, bütün yönleriyle beraber açıklığa kavuşturmaktır. Bu gece de olmak üzere tamamen bunun üzerine yoğunlaşacağız' ifadelerini kullandı.
Kesintilerin Türkiye'nin enerji ihtiyacından kaynaklanan bir problem olmadığını vurgulayan Yıldız, şöyle konuştu:
'Enerji ihtiyacı ile, enerji arzı ile alakalı bir sıkıntı yok. O anda, arızanın olduğu zamanda da enerji vardı. Şu anda da var. 32 bin 33 bin megavatlar civarında şu anda pik noktası. Türkiye'nin 43 binler civarındaki pik durumda, yani en yüksek çektiği durumda bile enerji verebilecek kadar santrali var. Kurulu gücü 70 bin megavatlara geldi. Yani konuyu saptırmamak lazım.'

İlişkisi yok!

Elektrik kesintisi ile İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde savcının rehin alınması arasında ilişki olmadığını vurgulayan Yıldız, 'Özellikle adliyedeki olayla bağlantı kurmak isteyenlerin de yanlış bir yolda olduğunu söylemem lazım. Arkadaşlarımdan bilgi aldım, o konuyla uzaktan yakından bir ilgisi yok' diye konuştu.
Bakan elektrik kesintisi için bunları söyledi...
Muhalefet ise '7 Haziran'a hazırlık' dedi.
Hepimizin bildiği gibi önceki seçimlerde, bazı yerlerde meydana gelen elektrik kesintileri çeşitli söylentilere hatta 'Oy çalma' iddialarına kadar gitmişti.
Kapkara bir günde 'kara mizah' gibi bir şey, bunlar...
Peki, nedeni şu ana kadar açıklanamayan, ya da bir kılıf bulunamayan gelişmelerle ilgili sanayicilerimiz ne diyor?
Önce Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ı dinleyelim:

Zararı kim karşılayacak?

'38 ilde sabah saatlerinden itibaren yaşanan elektrik kesintisi, Türkiye'yi karanlığa gömmenin ötesinde, en büyük yarayı sanayi almıştır.
4 saatin ardından çok kısıtlı verilen elektrik ve ne yazık ki, sebebi tam olarak açıklanamayan bir durum olarak yaşanılan kaos ortamı bugünün Türkiye'sine yakışmamıştır.
Elektrik kesintisi üretimi sekteye uğratırken, milyonlarca dolarlık makinelere de zarar vermektedir.
Şu anda jeneratörü olan büyük ölçekli kuruluşlarımız ve belli bölümlerde kullananların dışında sadece İzmir'de değil, diğer illerimizde de sanayicilerimiz şaşkın ve öfkeli olmanın dışında ellerinden bir şey gelmemektedir.
Belirsizlik, durumu daha da güçleştirmektedir.
Elektriği yoğun kullanan belli sektörlerimiz kuşkusuz bu süreçte ciddi zarar görmüştür.
Bu zarar mutlaka telafi edilmeli ve sağlıklı bilgiler bizlerle paylaşılmalıdır.'
İşte 'kapkara günün' içinden gelen doğru bir açıklama...
Bunun hesabını kim verecek?
Yoksa 'örtülü ödenek' gibi üstü, bir şekilde örtülecek mi?

Kamu harcamaları ve ihracatla büyüdük

Bu arada, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan dördüncü çeyrek ve 2014 büyüme verilerini de değerlendirdi.
Yorgancılar, 'Yeni ve yenilikçi bir sanayileşme ve büyüme stratejisine olan ihtiyaç ortadadır' dedi.
2014 yılında da ekonominin yüzde 4'lük Orta Vadeli Program hedefinin gerisinde büyümesinin, 2015 yılında ise daha yavaş büyüme beklenmesinin endişe verici olduğunu ifade eden EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 'Yavaşlamada dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmeler kadar içerdeki tıkanmışlığın da büyük rolü var. 2002 sonrasında başlayan ve 2008 krizi sonrası adeta patlama gösteren küresel likidite bolluğunu yatırımları artırmak yerine tüketimi artırmak, geleceğin üretimine katkısı olmayan türden inşaatlar yapmak için kullandık. 2014 yılında dış kaynak girişinin yüzde 40 azalması bu kaynaklarla ve tüketimle büyüyen ekonomiyi yavaşlattı' diye konuştu.
2014'ü kurların desteği ile ihracat artışı ve kamu harcamalarının kurtardığını ifade eden Yorgancılar, tüketim ile finansal ve arazi rantları arasına sıkışan ekonomi zeminini yatırım ve ihracat odaklı olarak değiştirmek gerektiğini kaydetti.
Yorgancılar, 'Reel yatırımları artırmak, çok daha fazla doğrudan yabancı yatırım çekmek, hukuk sistemine ilişkin kaygıları azaltmak ve sanayicide yeni bir heyecan yaratacak teşvikleri devreye sokmak gerekiyor. Aksi halde artan işsizlik ve derinleşen toplumsal sorunlar bizi bekliyor olacaktır' diye konuştu.

İhracattan gelmesi olumlu

2009'un ardından en düşük ikinci büyüme hızının gerçekleştiğini belirten Yorgancılar, 'Bu veriler OVP hedeflerinin tutmadığını, hesapların hatalı yapıldığını ortaya koymaktadır. Küresel likidite bolluğunun imkan verdiği yüksek cari açık-yüksek büyüme ikilisinden düşük cari açık-düşük büyüme ikilisine geçilmiştir' dedi.
Yıllık yüzde 2,9 düzeyindeki büyümenin yavaşlayan küresel talebe rağmen ihracattan gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu vurgulayan Yorgancılar, 'Ancak kamu tüketimi yüzde 4,6 oranında büyürken özel tüketim artışının sadece yüzde 1,3 düzeyinde kalması düşündürücüdür. Kur artışları, yükselen faizler, borçluluk oranındaki artış ve halkın reel gelirindeki artışın yavaşlaması böyle bir sonucu yaratmıştır.
2015 yılında iç talepte kamu dışında bir hızlı canlanma olasılığının bulunmaması 2015 yılında da büyümenin ihracata bağlı olacağını ortaya koymaktadır. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Euro bölgesindeki siyasi ve ekonomik sorunlar ile yılın ilk iki ayında ihracatın gerilemesi ihracatla büyümeyi de güçleştirmektedir. Mevcut iklim devam ederse 2015 yılında 2014 yılı büyümesini de arar duruma gelebiliriz. Yeni ve yenilikçi bir sanayileşme ve büyüme stratejisine olan ihtiyaç ortadadır' dedi.

Uyarı sinyalleri

Büyüme verilerinin 2015 ve sonrası yıllar için de uyarı niteliğinde sinyaller verdiğini aktaran Yorgancılar, 'Özel sektör toplam yatırımlarının son çeyrekte ancak binde 9, yıllık bazda ise binde 5 artması gelecek yılların üretim kapasitesi ve büyüme hızı konusunda da endişe yaratmaktadır.
Ayrıca özel sektör makine-teçhizat yatırımlarının 2014 yılının tüm çeyreklerinde gerilemesi ve yılı yüzde 3,7 küçülerek kapatması ekonomi yönetiminin çok dikkat etmesi ve hızlı hareket etmesi gereğine işaret ediyor' diye konuştu.

Sanayi sektörü açısından durum

2014 yılını sanayi sektörü açısından da değerlendiren Yorgancılar, seçimler nedeniyle büyümenin ancak kamu kaynaklı olabileceğini belirterek şunları söyledi, 'Sanayinin kalbi olan imalat sanayi 2013 ve 2014 yıllarında 3,7 oranında büyümüştür.
Bu büyümenin gerisinde ise daha çok ihracat bulunmaktadır.
Ancak bu büyüme ne halkın refahını ne de Türkiye ekonomisini bir üst lige taşıyamaz. Yatırım ikliminin acilen beslenmesi, sanayileşmenin yeniden gündeme alınması gerekiyor. Ancak seçimler nedeniyle büyümeyi kamu harcamaları besleyebilir. Bu da sürdürülebilir bir durum değildir.
Büyümenin sürdürülebilirliği için yatırım, yatırımlar için uygun makro politikalar ve iklim gerekiyor.
Yabancı doğrudan yatırımlara olan ihtiyaç çok artmıştır. Ancak hukuk sistemindeki sorunlar bu konuda ümitli olmayı zorlaştırıyor. Yeni kurulacak hükümeti oldukça zorlu bir mücadele bekliyor.'

***

DİP EKSPRES

Bergama'dan çağrı var


Bergama Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası işbirliğinde 17 Nisan 2015 tarihinde ikincisi başlayacak olan 'Bergama Seni Çağırıyor' projesinin tanıtım toplantısı bugün Bergama Belediyesi Haluk Elbe Toplantı Salonu'nda saat 10.30'da yapılacak. Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile Bergama Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper proje ile ilgili ortak açıklama yapacak.