Son yıllarda yeni bir moda çıktı!

Traktörde hem aylık hem yıllık artış gündeme geliyor. Bir ara tekneler, yatlar ele alınıyordu; refah seviyesini göstermek için. Sonra tepki görünce bundan vazgeçildi.
Gençlerin duası da şöyleydi:
Yatım, katım, arabam olsun!
Daha önceleri ise 'atım olsun!' denilirdi...
Ziraaat ile ilgilenenler, içinde olanlar, 'Çiftçi perişan!' derken, hafta sonu yeni bir açıklama yapıldı;
Söylenen şu: 'Traktör sayısında, 88 bin 437 ile Manisa, 88 bin 95 ile Konya, 65 bin 96 ile İzmir ilk üç sıradaki yerini korudu!'
Haziran ayında traktör sayısı Şırnak ve Batman'da 6, Bayburt'ta ise 1 azalmış...
Demek ki, İzmir'in ya da bir başka kentin nüfusunda yine artış var. Bir zamanlar yine 'Köyden kente akın var!' diyorlardı, şimdi ise aynen traktör sayısı açıklandığı gibi 'Kentten köye geri dönüş var!' deniliyor, bazı kaynaklarca...
Acaba doğru mu?
Herhalde bunların hepsi seçimlerde şu 'buzdolabı' açıklamasından sonra ortaya çıktı...
Kentlerde buzdolabı ile traktör satışları her halde bundan böyle bizim refah seviyemizin göstergesi olacak...

Şikayetçi olunanlar?

Son yıllarda tuzu kuru olanlar kimler?
Birinci sırayı, her işi olanın şikayetçi olduğu bankalar alıyor. Bir örnek vereyim:
Türkiye Finans Katılım Bankası 2018 yılının ikinci çeyreğinde 113 milyon 500 bin lira net kâr elde etti. Bir önceki çeyreğe kıyasla kârını yüzde 25,6 oranında artıran banka, son 10 yılın en yüksek çeyreklik dönem net kârına ulaştı. Türkiye Finans'ın 2018 yılı ilk 6 aylık dönem net kârı ise bir önceki yılın ilk altı ayına kıyasla yüzde 9,7 artarak 203 milyon 900 bin lira oldu.
Toplam aktif büyüklüğü 42 milyar lira olan Türkiye Finans, ikinci çeyrekte reel ekonomiye 28 milyar 600 milyon lira değerinde finansman desteği sundu. 2017 yılsonundan bu yana yüzde 10,4 artışla 24 milyar 300 milyon lira fon toplayan bankanın özkaynakları ise ikinci çeyrek sonu itibariyle 4 milyar 100 bin liraya ulaştı. Türkiye Finans, şube ağını da büyüterek yılın ilk 6 ayında açtığı 9 yeni şube ile toplam şube sayısını 295'e çıkarırken, çalışan sayısı 3 bin 796 oldu.

Yarını kodlayanlar?

Türkiye Vodafone Vakfı, dijital geleceğe hazır nesillerin yetiştirilmesi hedefiyle, Habitat Derneği işbirliği ve Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı'nın desteği ile hayata geçirdiği 'Yarını Kodlayanlar' projesi kapsamında, kodlama eğitimi veriyor. Çocuklar, programlama hakkında fikir sahibi olurken, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapıyor. Tüketen değil üreten bir nesil istediklerini belirten Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, 'Scratch ile kendi oyunumu yapabiliyorum' diyen çocuklarda yüzde 31'lik, 'Bir yazılım problemini çözmek için daha zor ve uzun programlar yazabilirim' diyenlerde ise yüzde 35'lik artış gördük. Aldığımız bu sonuçlarla, projemizi geliştirmeye ve yaygınlaştırmaya devam ediyoruz' dedi.
'Yarını Kodlayanlar' projesiyle Türkiye'nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Projeyle, Ağustos 2016'dan bu yana 30 ilde 12 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Üçüncü yılına giren 'Yarını Kodlayanlar' projesi kapsamında 20 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilecek.

Cam yeniden cam!

Şişecam Topluluğu tarafından camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle hayata geçirilen 'Cam Yeniden Cam' projesi kapsamında, şehirleri renklendirmek için başlatılan etkinlikler sürüyor. Paşabahçe Cam, Şişecam Düzcam ve Şişecam Otomotiv fabrikalarında gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında rengarenk boyanarak, adeta yeniden tasarlanan cam kumbaraları kentlerimizin  ihtiyaç duyulan noktalarında cam geri dönüşümüne katkıda bulunacak.

DİP EKSPRES

Arçelik'e Red Dot'tan 6 Ödül

Ürünlerinde tasarım ve teknolojiyi buluşturan Arçelik, dünyanın en prestijli tasarım yarışmalarından biri olan Red Dot'ta bu yıl 6 ödüle layık görüldü.
Almanya'nın Essen şehrinde düzenlendi. Arçelik'in ödüllerini Endüstriyel Tasarım Ekibi'nden Çağatay Akça aldı.