Birkaç kez hatırlattım...
Daha doğrusu Moskova seyahatinden sonra yazarımız Gülseren E. Yeniçay, 'Rusya pazarına' dikkat çekti.
Daha sonra 15 gün önceki Hükümet de konunun önemini dile getirdi. En güzel açıklamalardan biri de Yaşar Holding kuruluşu Pınar'dan geldi...
Sanıyorum dün yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan yeni hükümet de öncelikli olarak ekonomi ile birlikte Rusya ihracatını da ele alacak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da 'Rusya pazarı tarım ihracatındaki düşüşü önleyebilir' açıklamasını yaptı.
Bayraktar, 'Rusya pazarı ihracat açısından büyük önem taşıyor. Bu ülkenin AB, ABD, Avustralya, Kanada ve Norveç'e yönelik gıda ithalatı ambargosu bize büyük fırsat yarattı. Bu fırsatı iyi değerlendirmeli, ihracatımızı artırmalıyız. İhracat yaparken, iç piyasa ihtiyaçlarını ve fiyatlarını da göz önünde bulundurmalıyız' dedi.

Rakamlar

Temmuz ayında ithalatta da yüzde 4,86 gerileme yaşandı. Son iki ayda yaşanan olumsuzluğa rağmen, gıda ve tarımda temmuz ayında 233,7, Ocak-Temmuz döneminde 2 milyar 889, temmuz itibarıyla son bir yıllık dönemde 5 milyar 974 milyon dolar dış ticaret fazlası verildi.

Yeni yaptırım endişesi ile Ruble eriyor


Ukrayna'da gelişmelerden sonra ABD ve AB'nin Rusya'ya yeni yaptırımları devreye sokacağı endişesi ile Ruble dolar karşısında tarihindeki en düşük seviyeye geriledi
Son dönemde yükselen Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın Rus askerlerinin Ukrayna'ya 'sokulduğu' açıklaması ile yeni boyuta ulaşmıştı.
Ukrayna'da ise bazı yetkililer ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığı ve batılı ülkelerin batılı ülkelerin Rusya'ya karşı çok daha etkili yaptırım kararları alması yönünde açıklamalar yaptı.
Bu gelişmeler ile dün dolar karşısında yüzde 1'den fazla değer kaybeden Ruble, dün sabah açılışta dolar karşısında 37.02'ye yükselerek en tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

Eleman aranan sektörler

Yenibiris.com'un verilerine göre en çok eleman aranan sektörlerin başında 2014-2015 Eğitim-Öğretim yılına son hızla hazırlanan eğitim sektörü geliyor. En çok İngilizce öğretmeni ihtiyacının yaşandığı sektörde, satış danışmanı ve halkla ilişkiler elemanı da en çok aranan pozisyonlar arasında.
Eğitim sektöründe; yeni açılan kurumlar, özel okulların hızla şubelerini artırması ve koleje dönüşen dershanelerle birlikte sektördeki eleman ihtiyacı en üst seviyeye çıktı. Yenibiris.com'daki ilanlarla özel eğitim sektöründe bu dönemde yaklaşık 2 bin kişi aranıyor.

Dil kursları

Bu dönemde en çok eleman arayan kurumların başında kolejler ve dil kursları geliyor. Öğretmen kadrosunun büyük bölümünü tamamlamış olan kurumlar, bu aralar en çok eğitim danışmanı arıyor. Velilerle görüşme yaparak okula öğrenci kazandırma işi için görevlendirilen eğitim danışmanından, satış ve pazarlama odaklı ve müşteri ilişkilerinde deneyimi olması bekleniyor.

Esnek saatler

Eğitim sektöründe yıl genelinde en fazla ihtiyaç duyulan branş İngilizce öğretmenliği. Kurumlar aradıkları İngilizce öğretmenlerinde daha çok 2 ila 5 yıl arası deneyim arıyor. Daha çok İngilizce öğretmenliği için lisans mezunu olma şartı aransa da, İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Amerikan Kültürü ve Edebiyatı mezunlarından pedagojik formasyon eğitimi almış olanlar da tercih ediliyor. İlanlarda iletişim yeteneği, dış görünüşüne önem kriterlerinin yanı sıra İngilizce öğretmenlerinden esnek saatlerde çalışabilmeleri de isteniyor.
Öğretmenliklerin ardından en çok eğitim satış danışmanı ve halkla ilişkiler elemanı aranıyor. Çağrı merkezi elemanına ihtiyaç da son bir yıldır artışta.
Özel eğitim kurumlarının bu dönemde sırasıyla en fazla şu branşlarda öğretmen arayışı söz konusu:
1-İngilizce öğretmeni, 2-Matematik öğretmeni, 3-Branş öğretmeni, 4-Anaokulu öğretmeni, 5-Sınıf öğretmeni, 6-Biyoloji öğretmeni, 7-Kimya öğretmeni, 8-Fizik öğretmeni, 9-Coğrafya öğretmeni, 10-Rehber öğretmen...

Aranan pozisyonlar


Öğretmenlikler dışında sektörde en çok aranan pozisyonlar ise sırasıyla şöyle:
1-Eğitim satış danışmanı, 2-Halkla ilişkiler elemanı, 3-Temizlik elemanı,. 4-Önbüro elemanı, 5-Sekreter, 6-Psikolog, 7-Okul müdürü, 8-Çağrı merkezi elemanı, 9-Hemşire, 10-Muhasebe elemanı
Okul ve kolejlerin yanısıra, dersaneler, etüt merkezleri, kreş ve anaokullarında okullar açıldıktan sonra da işe alımların devam etmesi bekleniyor.


DİP EKSPRES

İngilizce zorunluluğu getiriliyor


Zorlu bir eğitim sürecinin ardından sınavda başarı göstererek ruhsat almaya hak kazanan 175 mali müşavire düzenlenen törenle ruhsatları verildi. İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İZSMMMO) Alsancak'taki yeni hizmet binasında düzenlenen törene yoğun ilgi gösterildi.
Törende konuşan İZSMMMO Başkanı Feyzullah Topçu 24 yıllık Oda tarihinde saygın, başarılı mali müşavirlerin yetiştiğine dikkat çekerek ruhsat alan mali müşavirleri başarılarından dolayı kutladı.
Muhasebe mesleğinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişime, dönüşüme uğradığını belirten Başkan Topçu, 2015 yılında staja başlangıç sınavlarında İngilizce zorunluluğunun getirileceği bilgisini verdi ve tüm meslektaşlarını kendilerini iyi derecede yetiştirmelerini, günün koşullarına göre kendilerini hazırlamalarını istedi. Topçu ayrıca, bağımsız denetime oda olarak çok önem verdiklerini de ifade ederek bağımsız denetimin dünyada nasıl uygulanıyorsa ülkemizde de aynısı biçimde uygulanmasını istediklerini söyledi.