Rusya'nın başkenti Moskova'da gerçekleştirilen hükümet toplantısında konuşan Medvedev, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatı doğrultusunda Türkiye'ye yönelik ekonomik kısıtlamaların sonlandırılacağını açıkladı.

Ülkedeki Rus üreticilerin zarar görmemesi açısından, Türkiye'ye yönelik kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılacağını belirten Medvedev, Türkiye'ye gidecek Rus turistlerin güvenliği için ise Türk makamlarından bazı garantiler talep edileceğine işaret etti.
Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gün  bir telefon görüşmesi yaparak iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine girmesi konusunda görüş birliğine varmıştı.

 
Türk müteahhitler bekliyor

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar, bu ülkede iş yapan Türk müteahhitlik firmalarını heyecanlandırdı.
Bugüne kadar Rusya'da 65 milyar dolarlık projeleri bulunan firmalar, şu anda imza aşamasında olan 2 milyar dolarlık projeleri biran önce üstlenme amacında.
Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Türk müteahhitlik firmalarının dünyaya açıldığı pazarlar arasında Rusya Federasyonu'nun her zaman önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, süregelen yakın ilişkiler çerçevesinde pazara ilk defa giriş yapılan 1988 yılından bu yana üstlenilen 1928'yi aşkın projenin toplam bedelinin yaklaşık 65 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Yenigün, Rusya'nın bu tutar ile yurt dışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19,9'luk pay ile lider konumda bulunduğu bilgisini vererek, Türk müteahhitlik firmalarının 2014 yılında bu ülkede toplam tutarı 3,9 milyar doları aşan 47 proje, 2015'te ise 5,3 milyar dolarlık 24 proje üstlendiğini aktardı.

 
Özdemir: Turizme ve ihracata katkı sağlayacak

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleştirmesine yönelik attığı adımları çok olumlu bulduklarını belirterek, Rusya'nın ülke ihracatında önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Bu yıl terör nedeniyle Avrupa'dan gelen turist sayısında büyük düşüş yaşandığını aktaran Özdemir, Rusya'dan da turist gelmeyince turizm sektörünün zorda kaldığını bildirdi.
Özdemir, 'Hangi noktadan başlarsak başlayalım bizim için çok önemli. İki liderin görüşmesi, görüşmenin olumlu geçmesi fevkalade' dedi.
İlişkilerin normalleşmesinin ihracata da büyük katkısı olacağını dile getiren Özdemir, geçen yıl ülke ihracatında bir gerileme yaşandığını, bu durgunluğun 2016'da da sürdüğünü, ilişkilerin normalleşmesinin bu durgunluğa ve gerilemeye önemli katkı sağlayacağını vurguladı.

 
Türkiye'nin en büyük şirketi

BOTAŞ, Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği Fortune 500'de, 37,1 milyar liralık net satış geliriyle birinci oldu.
BOTAŞ'ın hemen arkasından, sekiz yıldır listenin lideri olmasına rağmen petrol fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle satışları 36,8 milyar lira olarak gerçekleşen Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ) geldi.
OMV Petrol Ofisi, 30,9 milyar liralık satış geliriyle üçüncü sıradaki yerini korurken, Türk Hava Yolları (THY) 28,7 milyar liralık satışla dördüncü, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) 20 milyar liralık satışla beşinci sırada listeye dahil oldu.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ'nin (TETAŞ) 19,5 milyar lira ile altıncı sırada olduğu listede, Opet 18,5 milyar lira ile yedinci, BİM 17,4 milyar lira ile sekizinci, Ford 16,7 ile dokuzuncu, Shell ve Turcas ise 15,4 milyar lira ile onuncu olarak yer aldı.

 
Zarar edenler de çoğaldı

Listede bulunan 160 şirketin satış geliri 1 milyar lira sınırını aşarken, geçen yıl bu rakam 147 olarak gerçekleşmişti.
Geçen yıl satış gelirleri 10 milyar liranın üzerinde olan şirket sayısı 16 iken, bu yıl 17 oldu.
Listeye bu yıl 86 yeni şirket girerken, listede 270 üretim, 127 ticaret, 78 hizmet, 25 de inşaat şirketi bulunuyor. Öte yandan zarar açıklayan şirketlerin sayısı 92'den 108'e yükseldi.

 
Yeni fasıl açıldı

Türkiye'nin, Avrupa Birliği'ne (AB) katılım müzakerelerinde "Mali ve Bütçesel Hükümler" başlıklı 33'üncü fasıl açıldı. Böylece katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 16'ya ulaştı.

Brüksel'de düzenlenen Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nda açılan 33 numaralı 'Mali ve Bütçesel Hükümler' faslı, istatistik, mali kontrol, vergilendirme ve gümrük birliği alanlarıyla ilgili konuları kapsıyor. Ayrıca 33 numaralı faslın dayandığı müktesebat, temel olarak üyelikle birlikte AB bütçesine sağlanacak fonlar için gerekli mali kaynaklarla ilgili kuralları içeriyor.

Türkiye, 3 Ekim 2005'te başlayan katılım müzakereleri sürecinde, çıkarılan siyasi engeller nedeniyle bugüne kadar müzakerelere konu 33 fasıldan 15'ini açarken, sadece 1'ini kapatabilmişti. 33 fasıldan 16'sı müzakerelere açılabildi

 
Körfezin 'gerdanlığı' açıldı

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osmangazi Köprüsü'nün, açılışı yapıldı.
Köprüye, Türk bayrakları asıldı, açılış töreninin yapılacağı alana iftar için masalar kuruldu.


İşçi ve vatandaşlara iftar

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde düzenlenen törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre tabliye genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprü, İzmit Körfezi'ne yeni bir silüet kazandırdı.
İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprüde, 8 bin işçi çalıştı.
Körfezin iki yakasını birleştiren köprünün açılışında milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 400 kilometre hız rekoru denemesi yaptı.

 
Bayramdan önce...

Memur emeklisi, dul ve yetimlerin aylıkları, Razaman Bayramı'ndan 1 gün önce ödenecek.
Emekli memur, dul ve yetim aylıkları Ramazan Bayramı'ndan önce ödenecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ziraat Bankası'ndan maaş alan memur emeklisi, dul ve yetimlerin ödemeleri her ayın 1'inci ve 5'inci günü yapılırken, Ramazan Bayramı dolayısıyla bu düzenlemede değişikliğe gidildi.
Böylece, söz konusu bankadan 320 bin 246 memur emeklisi, dul ve yetime toplam 991 milyon 547 bin 972 lira ödeme yapılacak.

 
Asgari ücrete çözüm arayışı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari ücrette vergi dilimi nedeniyle meydana gelecek düşüşe ilişkin olarak zamanı gelince Çalışma Bakanı ile bir araya gelerek vergi mevzuatı ve tarifelerine dokunmadan bir düzenleme yapılıp yapılamayacağına bakılacağını söyledi.
Hükümet programında asgari ücretin 1300 TL'ye çıkarılması konusunda verilen sözün yerine getirildiğini hatırlatan Ağbal, 'Vergi kanunları herkese eşit şekilde uygulanır, herhangi bir gruba dönük olarak vergi tarifesini farklılaştıramazsınız, farklılaştırmamalısınız. Bunun tek istisnası emek lehine vergi tarifesinin farklılaştırılmasıdır.
Maliye Bakanı olarak hassasiyetim bununla (asgari ücretin 1300 liranın altına düşmemesi) ilgili bir çalışma yapılacaksa bu vergi kanunları dışında vergi alanları dışında başka bir alanda yapılmalıdır. Vergi mevzuatına dokunmamalıdır. Çalışma Bakanı ile bu konuda vergi kanunları dışında bir çözüm üretilir mi diye bakarız' dedi.

 
DenizBank emeklilerle iftar yemeğinde

Yenilikçi uygulamaları ve kaliteli hizmet anlayışı ile emekli bankacılığı alanında farklılaşan DenizBank, düzenlediği iftar organizasyonu ile emeklilerle İzmir'de bir araya geldi.
29 Haziran Çarşamba günü gerçekleştilen organizasyonda DenizBank'ın emekli bankacılığında imza attığı çalışmalar da katılımcılar ile paylaşıldı.
Gerçekleştirilen iftar yemeğine DenizBank Ege Bölge Müdürü Semin Şenbakar, Ege Bölge Bireysel Satış Müdürü Şermin Şeniz Sarıca, Şirinyer Şube Müdürü Aslı Peker, Bozyaka Şube Müdürü Seden Aktaş, Buca Şube Müdürü Mehmet Fatih Kıhtır ve bu şubelerimizin emekli müşterileri katılırken, yemekte DenizBank'ın emeklilere verdiği destekler ayrıntılarıyla ele alındı.


***

DİP EKSPRES

Emekli sayısı 11 milyonu aştı


Türkiye'de yıllarca çeşitli işlerde çalıştıktan sonra emekliye ayrılanların sayısının 11 milyonu geçtiği ortaya çıktı.
20 milyona yakın çalışanın olduğu ülkemizde çalışan her bir kişinin emeklileri karşılama oranının ise 1,93 olduğu belirlendi.
Bu rakam yaklaşık her 2 çalışanın bir emekliye bakmak zorunda kaldığını gösteriyor.
Öte yandan emeklilerin sorunları konusunda öne çıkan başlıkların ise emekli maaşlarındaki farklar, promosyon ödenmesi konusunda yaşanan belirsizlik ve emekli olma şartlarında yaşanan gelişmeler olarak öne çıkıyor.