Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 arttı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,1 azaldı.
Bu arada İstanbul Sanayi OdasıYönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' araştırmasının sonucunu değerlendirdi. Sanayicinin finansman giderinde yaşanan ciddi artışa dair Bahçıvan, Türkiye'de artık sanayinin finansmanı noktasında yapısal değişim ve revizyonlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Bahçıvan 'Türkiye'de artık sanayinin finansmanı noktasında çok daha yapısal boyutlu bir takım revizyonlara ihtiyaç var. Bunları da tartışmaya başladık. Bunu idrak edip bizle aynı paralelde bakan hükümet anlayışı var. Kaybedecek çok zamanımız yok. Üretim ekonomisinde olmazsa olmaz en önemli konununun sanayi finansman ayağının mutlak suretle radikal boyutta değişmesi olduğunu savunuyoruz' yorumunu yaptı.

Yüzde 3'ler civarında büyüyebiliriz

Son dönemlerde yakın pazarlarda yaşan sıkıntıların ihracatı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bahçıvan, 'Miktar olarak ihracatta artış oldu ama tüm emtiada oluşan deflasyonist yapının Türkiye'nin ihracat fiyatlarını aşağı çekmekte negatif faktör oluşturdu... İhracatta bir ivme kaybı oldu ancak Türkiye'nin ihracat pazarında yeni bir hikaye yazması gereken bir dönemdeyiz' dedi.
Türkiye'nin bu yıl yüzde 3 civarında büyüyeceğini öngören Bahçıvan büyümede rakamdan ziyade niteliğe bakılması gereken bir süreçte olunduğunu kaydetti. Bahçıvan, 'Türkiye artık iç dinamizmiyle, demografik yapısıyla, en olumsuz koşullarda yüzde 3- 3.5 civarında büyüyeceğini dünyaya gösterdi. Ama büyümeye rakamsaldan ziyade kalite ve nitelik açısından bakmalıyız...
Büyüme rakamının yüzde 4 veya yüzde 5 olması kadar büyümenin yatırımla, ihracatla, teknolojik işlerle olmasını da önemsemeliyiz. Bu yıl muhtemelen yüzde 3'ler civarında büyüme içerisinde seyredeceğiz gibi görünüyor...
İlk çeyrekteki olumlu hava marttan sonra hafif negatife dönmeye başladı, sanayi tarafından da 2. çeyrekte büyümeye beklenen olumlu seyir belki gelmeyecektir' diye konuştu.

Acıbadem'den satın alma

Acıbadem'in Bulgaristan'ın en büyük sağlık sunucularından Tokuda Grup ve City Clinic Grup'u satın alması, Bulgaristan Rekabeti Koruma Kurulu tarafından onaylandı ve hisse devri anlaşması resmi olarak tamamlandı.

Dördüncü gsm operatörü olacak

Halen sabit hatta 70 bin abonesi ile abone sayısında Türkiye yedincisi olan NETGSM, kendi SİM kartını çıkardıktan sonra, önümüzdeki 1 yılda 1 milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor.

Türkiye'nin en büyük şirketi belli oldu

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) 1968 yılından bu yana aralıksız gerçekleştirdiği, sanayinin devler ligini belirleyen 'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015' araştırmasının sonuçları açıklandı. Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2015 araştırmasına göre, sanayinin zirvesinde üretimden satışlarda 35 milyar 437 milyon TL ile Tüpraş yerini korudu.
Listede ikinci sırada 14 milyar 732 milyon TL ile Ford Otomotiv, üçüncü sırada 9 milyar 998 milyon TL ile Arçelik yer aldı. Böylece ilk 3 Koç Grubu şirketlerinden oluştu. Reel ekonominin mevcut durumunu ve yaşadığı sorunları ortaya çıkarması bakımından önem taşıyan, önceki yıllara göre iki ay önce açıklanmaya başlanan araştırmanın en belirgin sonuçlarından biri, finansman giderlerinin bir önceki yıla göre yüzde 75 artması oldu. Buna göre sanayiciler elde ettikleri karın yüzde 63,4'ünü finansman gideri olarak kaybetti.
2015 yılında ekonomi yüzde 4, imalat sanayi ise yüzde 3,8 büyüdü. İSO 500 içinde en fazla ihracat yapan şirketlerde ilk beş sırayı ise Ford Otomotiv, Tüpraş, Oyak Renault, Tofaş ve Arçelik aldı. Sanayici elde ettiği 44 milyar TL'lik karın 28 milyar TL'sini, bir başka ifadeyle yüzde 63,4'ünü finansman gideri olarak kaybediyor.

Yüz binlerce emekliye ikramiye yolda

Memur emeklilerine 7 bin 500 liraya kadar ek ödeme yapılmasını öngören tasarı Meclis'e gönderildi.
Tasarı ile Emekli Sandığı Kanunu'nda yapılan düzenleme ile Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararı öncesinde emekli olanlara otuz yıl üstündeki hizmet sürelerinin her tam yılına karşılık ödenecek ikramiyenin bütçe imkanları çerçevesinde ödenmesine yönelik usul ve esaslar düzenleniyor.

Başvuru gerekiyor

Buna göre, maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce otuz yıldan fazla emekli ikramiyesine müstahak hizmet süreleri bulunmasına rağmen, otuz tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, otuz yılı aşan her tam hizmet yılı için, görevlerinden ayrıldıkları tarihteki emekli keseneğine esas aylık unsurları üzerinden aylıklarının başlangıç tarihindeki katsayılar ve emekli ikramiyesi ödenmesine esas hükümler dikkate alınarak tahakkuk ettirilecek emekli ikramiyesinin, kendilerinin veya hak sahiplerinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden bir yıl içerisinde başvuruda bulunmaları şartıyla, 7 bin 500 Türk Lirasına kadar olan kısmı başvuru tarihinden itibaren üç ay içerisinde ödenecek. Varsa kalan kısmının ödemesi ise ilk ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte takip eden yılın aynı ayı içerisinde gerçekleştirilecek.

Turizm için yeni tedbirler geliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, turizm sektörüyle ilgili bu sene ilave tedbirlerin alınacağını belirterek, şu anda bu konuya ilişkin bir çalışma yürütüldüğünü bildirdi.
Bakan Zeybekci, önceliklerinin üretim, üretime dayalı büyüme, ihracatın büyümeye daha pozitif katkılar verdiği bir süreç olduğunu söyledi.
Olumsuz bir dönem geçiren turizm sektörüne dönük yeni tedbirlerin olup olmayacağına ilişkin de Zeybekci, 'Turizmle ilgili bu sene ilave tedbirlerimiz gelecek, şu anda bir çalışmamız var, ilave tedbirlerimiz olacak.' dedi.
Geçen yıl Ocak- Mayıs döneminde yarım milyonun üzerinde Rus turiste ev sahipliği yapan Antalya'ya bu yılın aynı döneminde gelen turist sayısı 21 bin 359 oldu. Antalya'nın Rusya pazarındaki kaybı yüzde 96'ya ulaştı.

Yıllık izin süreleri uzadı

Yıllık izinlerle ilgili düzenleme yasalaştı. Yeni yasaya göre, yıllık iznin 10 günlük kısmı aşan izin süreleri istendiği kadar bölünebilecek. Yeni yasa fiilen daha uzun süre izin yapma hakkı da tanıyor.
Hükümetin Meclis'e sunduğu tasarıya göre hizmet süreleri daha fazla olmasına karşın, emekli ikramiyeleri 30 yıl sınırı üzerinden hesaplanan 408 bin memur emeklisine, toplam 2 milyar TL ilave ikramiye ödenecek

Fuarın yıldızı Pınar Balık oldu

Türkiye'nin tek su ürünleri fuarı olan Future Fish Eurasia 2016 Uluslararası Su Ürünleri İhracat ve İşleme, Akuakültür ve Balıkçılık Teknolojileri Fuarı, İzmir'de düzenlendi.
Fuar İzmir'de 8.'si gerçekleştirilen Future Fish'de Çamlı da yerini alarak Pınar Balık markalı balık ve Çamlı markalı balık yemi ürünlerini sergiledi. Fuar'a, Amerika, Almanya, Norveç, Fransa, İtalya, İsrail, Fransa, İspanya, İngiltere, Japonya ve Vietnam'ın da içinde bulunduğu toplam 24 ülkeden 158 firma katılım gösterdi.

Ege'nin en mükemmeli TOYO INKS

Türkiye Kalite Derneği, Ege Bölgesi Mükemmellik Ödülüne, TOYO Matbaa Mürekkepleri'ni layık gördü
TOYO Matbaa Mürekkepleri CEO'su Yakup Benli, 'Mükemmelliği geliştirmeye devam edeceğiz' dedi.
Dünyanın en büyük 3. mürekkep üreticisi olan, TOYO Holding ve Yaşar Holding ortaklığı ile faaliyetlerini sürdüren TOYO Matbaa Mürekkepleri, 2015 – 2016 yılında yürüttüğü çalışmalar ve yarattığı kalite değerleri sebebi ile ödüle layık görüldü.

İşçilerden Başkan Piriştina'ya teşekkür

Buca Belediyesi temizlik işçilerine yüzde 16'ya varan iyileştirme zammı yaptı. Zammı coşkuyla karşılayan işçiler Belediye önünde toplanıp, slogan atarak Belediye Başkanı Levent Piriştana'ya teşekkür etti. Her zaman işçinin emekçinin yanında olduklarını belirten Başkan Piriştina, 'Bizler iş garantisi vererek, hak ettiğiniz rakamı almanız için yoğun çaba sarf ediyoruz' diye konuştu.

Kırçiçeği kadroyu güçlendirdi

Türkiye Kadın Basketbol Ligi'ni namağlup olarak tamamlayan Kırçiceği Bodrum Basket, yeni sezon transferlerini tamamladı.
Becker 35 Albatroslar takımının pivot oyuncusu, Ekiz Yumurta Foça takımının en skorer oyuncusu ve Çekmeköy Belediye'nin başarılı guardı artık sahaya 'Kırçiçeği' olarak çıkacak.
Başkan Yiğit Özmen, Aslı Sevinç, Dilek Dedeoğlu ve ile kadrolarının çok güçlendiğini belirtti.

***

DİP EKSPRES

Pamukta sıkıntı sürüyor mu?


İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz'ün, pamuk üretiminde yaşanan gelişmeleri aktaracağı basın toplantısı, bugün saat 10.30'da İzmir Ticaret Borsası Tarihi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilecek.

Otomotiv sektörünün nabzını tutuyor

Ege Otomotiv Derneği'nin kurumsal yayın organı olan EGOD Haber, dopdolu yayın içeriği ve otomotiv dünyasından güncel haberler ile tekrar yayın hayatına başladı. Ege Otomotiv Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İduğ, 3 ayda bir yayımlanacak dergi ile otomotiv sektörünün nabzını tutacaklarını söyledi.