Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), hisse senetlerinin halka arzını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. SOCAR'dan yapılan açıklamada, şirketin hisselerinin 20 Eylül'den itibaren halka arz edileceği bildirildi.
Açıklamada, SOCAR'ın yurt dışı finans piyasalarından elde ettiği tecrübeyle Azerbaycan'ın finans piyasasının daha da geliştirilmek istendiği, Azerbaycan vatandaşlarına yeni bir yatırım olanağı sunulmasının hedeflendiği kaydedildi.
Arz edilecek hisselerin miktarı konusunda bilgi verilmezken, dolar hisselerinin yıllık yüzde 5 kazanç getireceği belirtildi. SOCAR'ın halka arz edilecek hisseleri vergiden muaf olacak ve hisse sahiplerine her üç ayda bir faiz ödenecek.
SOCAR hisselerinin halka arzıyla ilgili ayrıntılar 16 Eylül'de kamuoyuna açıklanacak. 

Şirket tahvillerinin ihracına hazırlanıyor

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR), tahvil ihracı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. SOCAR'dan yapılan açıklamada, tahvil ihracının 20 Eylül'de gerçekleştirileceği bildirildi. Açıklamada, SOCAR'ın yurt dışı finans piyasalarından elde ettiği tecrübeyle Azerbaycan'ın finans piyasasının daha da geliştirilmek istendiği, Azerbaycan vatandaşlarına yeni bir yatırım olanağı sunulmasının hedeflendiği kaydedildi.  İhraç edilecek tahvillerin miktarı konusunda bilgi verilmezken, tahvillerin yıllık yüzde 5 kazanç getireceği belirtildi. SOCAR'ın tahvilleri üç ayda bir faiz ödemeli ve vergiden muaf olacak.

Türkiye'nin büyüme tahminleri düşürülüyor

Commerzbank, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2016 için %3'ten yüzde 2.3'e, 2017 için %2.1'den %1.9'a düşürdü.
Commerzbank, bugün açıklanan ve beklentiyi karşılayamayan 2. çeyrek ekonomik büyüme verisinin ardından Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentilerinde revizyona gitti. Commerzbank, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2016 için %3'ten yüzde 2.3'e, 2017 için %2.1'den %1.9'a düşürdü.

En zayıf büyüme

Capital Economics, mevsimsel etkilerden arındırılarak değerlendirildiğinde çeyrek dönem bazında gerçekleşen son 2 yılın en zayıf büyümesi olduğunu belirtti. Türkiye'de bugün açıklanan 2. çeyrek GSYH verilerini değerlendiren Capital Economis, büyümenin yavaşladığına dair işaretler gelmekte olduğunu savundu. Temmuz ayındaki darbe girişiminin yarattığı olumsuz havanın da etkisiyle önümüzdeki çeyreklerde büyümenin çok daha zayıf olmasını bekleyen Capital Economics, 3. çeyrekte GSYH'nın bir önceki çeyreğe göre daralma göstermesi olasılığı bulunduğunu belirtti.
Türk ekonomisinde 2. çeyrekte yakalanan yüzde 3,1 büyüme oranının ilk çeyrekteki yüzde 4,7'lik büyümenin çok gerisinde olduğunu ve yüzde 3,5 olan kendi tahminlerinin altında kaldığını belirten Capital
Economics, mevsimsel etkilerden arındırılarak değerlendirildiğinde çeyrek dönem bazında gerçekleşen yüzde 0,3'lük büyümenin son 2 yılın en zayıf büyümesi olduğuna işaret etti.
2. çeyrekte GSYH büyüme oranını yavaşlamasında ana etkenin zayıf tüketici harcamaları ve net ticaretteki yavaşlama olduğunu ifade eden Capital Economics, 'PMI gibi öncü verilerdeki zayıflığa, Temmuz ayında araç satışlarının ve sanayi üretiminin düştüğüne işaret eden verilere baktığımızda, GSYH'da 3. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre daralma yaşanması çok gerçekçi bir olasılık' ifadelerini kullandı.

Doların ateşi yükseldi

Dolar/TL büuüme rakamları ve ECB'nin kararı ile 2.97 seviyesini test etmesinin ardından 2.9655 seviyelerinden işlem görüyor

Dolar/TL Avrupa Merkez Bankası'nın ek teşvik adımı atmayarak piyasaları hayal kırıklığına uğratmasının ardından yükseldi. Avrupa Merkez Bankası dünkü toplantısında faiz oranlarını sabit tutarken aylık 80 milyar euro olan varlık alım hedefini değiştirmedi. Başkan Mario Draghi düzenlediği basın toplantısında varlık alım programının 2017 yılının mart ayına kadar süreceğini ve gerektiğinde daha da uzatılabileceğini söyledi.
Dünkü bu karar gelişen piyasa para birimlerinde de kayıplara neden olurken yeni günde jeopolitik riskler de piyasaların radarında. IŞİD'in kalesi konumundaki Rakka'nın geri alınması için olası operasyona Türkiye'nin de katılacağı beklentisi, yurtdışında da Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapması piyasalardaki harekette etkili oluyor.