Türkiye'de bireylerin yüzde 86.4'ünün son bir yıl içerisinde tasarruf yapmadığı belirlendi. Ülkemizde tasarruf yapanların ortalama tasarruf tutarının ise aylık gelirinin yaklaşık 5'te 1'i olduğu anlaşıldı. Türkiye'de vatandaşların Türk lirası ve döviz tasarruflarından yüzde 20'sini evde nakit olarak sakladığı, altının evde saklanma oranının ise yüzde 77,2 olduğu tespit edildi.

Banka mevduatı ve altına yatırım

Türkiye'de tasarruf yapanların yüzde 37'sinin aylık gelirlerinin yüzde 10'undan azını, yüzde 36'sının ise yüzde 21'inden fazlasını tasarrufa ayırdığı görüldü. Türk lirası ve döviz tasarruflarının yüzde 20'si evde nakit olarak saklanırken, tasarruf yaptığını belirtenlerin yüzde 36,2'sinin birikimlerini banka mevduatı olarak yüzde 35,3'ünün ise tasarruflarını altınla değerlendirdiği tespit edildi.

En fazla para gıda ve giyime

Bireylerin yüzde 69,7'sinin evinin ısınma şeklinin doğalgaz olduğu belirlenirken, bunu yüzde 20,1 ile kömür ve yüzde 9,9 ile elektrik veya klimanın izlediği görüldü.

Verilere göre Türkiye'de bir hanede aylık ortalama, 65,4 lira su, 108,5 lira elektrik, 443,3 lira gıda, 210,1 lira giyim, 236,6 lira eğlence ve sosyalleşme harcaması yapıldığı tespit edildi.

5 yılda yüzde 26,1 artış

Türkiye'deki vergi mükellefi sayısının son 5 yılda 608 bin 226 kişi artarak 5 milyon 540 bin 355'e ulaştığı belirlendi. Vergi mükellefi sayısının 2013-2017 dönemini kapsayan son 5 yılda yüzde 26,1 oranında artış gösterdiği tespit edildi. Türkiye'deki vergi mükellefinin yüzde 83'ü olan 4 milyon 599 bin 750'sini gerçek kişiler oluştururken, Limited şirket mükelleflerin sayısının 620 bin 233, anonim şirket mükelleflerin sayısının ise 118 bin 383 olduğu anlaşıldı. Limited ve anonim şirket türündeki mükelleflerin toplam mükellefler içindeki oranının da yüzde 13 olduğu anlaşıldı.

İzmir'in önü açılmalı

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı hakkında söz alarak, İzmir Büyükşehir Belediyesinin Hükümetten çözüm istediği 14 maddeden oluşan projeleri Meclis gündemine taşıdı. Balbay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun vekillere gönderdiği mektubu dile getirerek, onay bekleyen projelerin önünün açılmasını istedi.

Vicdan gerekiyor

Türkiye'de 100 kişiden ancak 86'sının kıdem tazminatı alabildiğini belirtildi. Yargıda en çok işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlık dosyaları var, Bunun da yüzde 70'i kıdem tazminatıyla ilgili.
Son üç yılda 100 bin kişi 'Tazminatımı alamadım' diye mahkemelere başvurdu. Türkiye'de gerçeklerin çalışanların aleyhine işlediğini belirtenler,  hem çıkan yasalar, hem uygulamalarının çalışanlar açısından olumsuzlukları çoğalttığını söylediler. Taşeron düzenlemesinin de çok sayıda sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini vurgulayanlar, 'Beş yıl, sekiz yıl, on yıl, on beş yıl taşeron işçisi olarak çalışan ve evine ekmek götüren insanlar 'Sen eski hükümlüsün, senin adli sicilin bozuk.' denilerek işlerinden edilme gibi bir duruma getirildi.
Cezaevlerinde yatan insanların bile topluma kazandırılması gereken bir çizgi izlenirken sekiz yıl, on yıl çalışan insanlara 'Senin adli sicilin bozuk, işsizsin' demek kadar vicdansızlık olamaz. Bu insanları kapının önüne kimse koymamalı' diyorlar.

DİP EKSPRES

Daha az bürokrasi


Hayatın her alanına dokunan faaliyetleriyle vatandaşların yaşamını kolaylaştıran Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT A.Ş.), hizmetlerine bir yenisini daha ekledi: e-Apostil.
15 Mart 2018 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7101 sayılı İcra ve İflâs Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'a göre, yetkili birimler tarafından onay şerhi (apostille) verilmiş belgelerin elektronik ortamda ilgililere ulaştırılması için aracılık işlemleri PTT A.Ş. tarafından gerçekleştirilecek. Şirket, bu hizmeti 'kişisel verilerin korunması kaydıyla' yerine getirecek.
e-Apostil düzenlemesi 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.