Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin 'BBB-' kredi notunu teyit etti ve 'durağan' görünümünü 'negatif"e çekti.
Fitch değerlendirmesinde, Temmuz ayındaki başarısız darbe girişiminin politik dengeye olan riskleri yükselttiğini belirtti.
Otoritelerin darbeye temizlik yaparak cevap verdiğini ve şimdiye kadar şüpheli 70 bin kişinin kamu sektöründen uzaklaştırıldığını hatırlattı. Temizliğin boyutunun ise kapasite ve devamlılıkta belirsizlik oluşturduğunu belirtti.

Darbenin arkasındakilerden gelecek potansiyel aksamaların olasılığıyla, güçler ayrılığının net olmadığını söyledi.
Darbe karşıtı büyük sayıdaki halk desteğinin ve politik partilerdeki birliğin kırılmaları azaltabileceğini ifade etti.
Politik belirsizliğin ekonomik performansta etkisinin olacağının beklendiği ve ekonomik politikaya risk teşkil ettiğini söyledi.
Fitch Türkiye'nin cari açığının 2016 GSYİH'nın yüzde 4.3 olacağını, 2018 yılı için ise yüzde 6'sı olacağını öngördü.
Fitch'in not açıklamasının ardından Dolar/TL yüzde 0.15 yükselerek 2.9317 seviyesine geldi.

Stantlar satışa sunuldu

Ödemiş 32. Milli Fuar'da stantlar satışa sunuldu. 125. Yıl Kültürpark karşında kurulan fuar alanında teşhir ve satış olmak üzere toplam 217 stant yer alıyor.
Ödemiş'in düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümü etkinlikleri kapsamında her yıl 3-13 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Ödemiş Milli Fuarı, kapılarını bu yıl 32. kez açmaya hazırlanıyor.
125. Yıl Kültürpark karşında 17 bin metrekare alanda kurulan fuar için hazırlıklar sürdürülürken, stant yerleri satışa sunuldu.
Fuar alanında teşhir ve satış olmak üzere toplam 217 stant yer alıyor. 3x3 ebadındaki stantlar 1000 TL, 4x3 ebadındaki stantlar 1.500 satışa sunuldu.

Altın 'FED' beklentileri ile düştü

Altın, FED politika yapıcısı John Williams'ın ABD ekonomisinin yakında bir faiz artırımını garanti edecek denli güçlü olduğunu ve çok fazla beklemenin yüksek enflasyon ya da varlık balonları riskini getirebileceğini söylemesinin ardından doların güç kazanması sonucu geriledi ve dört gün süren son altı haftanın en uzun çıkış serisini sonlandırdı.
Spot altın yüzde 0.5 düşüşle, Londra saati ile 11:09'da ons başına 1,346.29 dolara geriledi.
FED'in bu yıl faiz artırımına gitme konusundaki isteksizliği altının yılın başından bu yana yüzde 27 yükselmesine yardımcı olurken, FED'den gelen son yorumlar, yıl sonundan önce bir faiz artırımına gidilmesi için kapıyı açık tutuyor.
Gümüş yüzde 1.5 düşerken, platin yüzde 1.6 ile son bir haftanın en keskin düşüşünü yaptı. Palladyum yüzde 0.8 değer kaybetti.

İş adamlarımız, şirketlerimiz rahat olsunlar

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bu yıl Orta Vadeli Program'da (OVP) belirlenen yüzde 4,5 büyüme oranının tutturulamayacağını söyledi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, ismini vermediği bir teknoloji şirketinin iki ülkedeki yatırım planını Türkiye'de yatırım yapmak için durdurduğunu ve yatırım toplamının 8 milyar dolar olduğunu söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları yeniden yapılandırıldı. 2016 Haziran ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını kapsayan yapılandırmayla, esnaf icra ve haciz işlemlerinden kurtulacak, ayrıca 36 aya varan taksit imkânına kavuşacak.

322 şirketin 750 milyon TL'sine el konuldu

FETÖ unsurlarının finansal akışına yönelik operasyonlar sürerken, MİT raporlarına da giren 322 şirket kapatılıyor. Bu şirketlerin bankalardaki hesapları bloke edildi ve devlete aktarılıyor.
Dolaylı bağlantısı olan 627 şirket ise yakın izlemeye alındı. FETÖ'nün şantaj ve himmetle elde ettiği mal varlıkları devlete geçerken, 17-25 Aralık sonrası örgüte para aktarmayı sürdüren dernek, vakıf, okul ve şirketlerin bankalardaki yaklaşık 750 milyon lirasına bloke konuldu.

Kapsamlı inceleme sürüyor

Bankalara resmi olarak 'Bu paralar kamunun parası' yazısı gönderilirken, hesaplardaki paralar devlete aktarılıyor.
Maliye ve Gümrük bakanlıklarının birlikte yürüttüğü çalışma kapsamında FETÖ ile bağlantılı tasfiyesi başlatılan şirket ve sendikaların muhasebe kayıtlarının yanı sıra TUSKON üyesi işadamlarının para trafiğine yönelik de kapsamlı bir inceleme yürütülüyor.
Türkiye'nin hemen her ilinde örgüte finans sağlayan, himmet ve kara para aklayan çekirdek şirketlerin kapatılması kararı alındı.
17-25 Aralık sonrası bu örgütle ilişkisini kesen, derneklerinden istifa eden şirketlerin ise kayyum atanarak varlığını korumaları görüşü benimsendi. Özellikle bu kapsamdaki marka şirketlerin ekonomiye, istihdama katkıları da dikkate alınarak bu yola gidildi.
FETÖ'ye yakın şirketlerin hesapları bloke edilirken, kiralık kasalarındaki varlıklar da kamu hesabına geçirildi.
Şiirket ve gayrimenkullerini satıp yurtdışına kaçırmaya çalışan, muvazaalı şekilde devirler ve satışlar yapan çok sayıda örgüt üyesinin banka ve diğer finans kuruluşlarındaki hesapları da bloke ediliyor.

Bylock kullanan 53 bin memur

MİT, FETÖ'nün cep telefonu programını kullanan 53 bin kişinin ismini SGK'ya bildirdi.
MİT'teki bilişim uzmanları, Litvanya tarafından oluşturulduğu ifade edilen Whatsapp benzeri haberleşme yazılımını kullanan yaklaşık 53 bin kişiyi tek tek tespit etti, iddiası dile getirildi.
SGK'daki ilk süzgeçten geçirilen ByLock kullanıcı listeleri ilgili kamu kurumlarına ulaştırıldı.
Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde geçen hafta bir araya geldiği medya temsilcilerine yaptığı açıklamada 'devletin elinde 50 bin kişilik bir liste bulunduğundan' söz etti.
Yıldırım'ın bu değerlendirmesi, 15 Temmuz'da başarısızlıkla sonuçlanan kanlı darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalarda elde edilen bilgilere dayanıyor.
15 Temmuz'dan sonra MİT'in, darbe girişimcilerinin kendi aralarında haberleşmek amacıyla kullandıkları 'ByLock' adlı özel bir cep telefonu uygulaması üzerinde çalıştığı ve bu uygulamanın şifrelerini kırmayı başardığı yönünde bilgiler kamuoyuna yansımıştı.

Bu hafta avro kazandırdı

Haftalık bazda Borsa İstanbul'da (BIST) işlem gören hisse senetleri ortalama yüzde 0,11 değer kaybetti, avro yüzde 0,58 değer kazandı.
BIST 100 endeksi, hafta içinde en yüksek 79.041,41, en düşük ise 77.274,08 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 0,11'lik azalışla 78.145,59 puandan tamamladı.
Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 1,10 azalarak 126,30 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 1,29 kayıpla 844,00 liraya geriledi.
Geçen hafta sonu 210,00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı ise 207,00 liraya geriledi. Bu hafta avro yüzde 0,58 değer kazanarak 3,3210 liraya yükseldi, ABD doları ise yüzde 0,47'lik düşüşle 2,9340 liraya geriledi. Bu hafta, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,16 değer kaybetti, yatırım fonları yüzde 0,04 değer kazandı. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en fazla kazandıran yüzde 0,16 ile para piyasası fonları oldu. Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası'nda, ağırlıklı ortalamalara göre çeşitli vadelerdeki bono ve tahvillerin haftalık net getirileri ise yüzde 0,15 ila yüzde 0,23 arasında gerçekleşti.

Akılcı Antibiyotik Kullanımı

İzmir tarihi Hava Gazı Fabrikasında, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ortak organizasyonu ile 'Akılcı Veteriner Tıbbi Ürün Kullanımı ve Hayvan Sağlığı ve Refahı' konulu eğitim düzenlendi.
Eğitime, Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Çevre ve Halk Sağlığı Daire Başkanı Mustafa Bebek, İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı İşletmeler, İştirakler ve Yerel Hizmetler Daire Başkanı Hakan Öztürk, İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, İl Müdürlüğünde görevli konu sorumlusu veteriner hekimler ile ilgili Daire Başkanlığından konu uzmanı veteriner hekimler katıldı.
Ayrıca ilimizde bulunan özel veteriner klinik, poliklinik, hayvan hastaneleri, hayvancılık işletmeleri, kanatlı entegrasyonu, ecza depoları, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İlçe Belediyelerinde çalışan veteriner hekimler iştirak etti.
Toplantıda konuşan İl Müdürü Güldal; 'Kurban bayramı arifesindeyiz. İzmir'de biz her kurban bayramından sonra hastalıklarla ilgili sorun yaşıyoruz. Çünkü ilimize il dışından hayvan sevkleri oluyor. Kurban bayramından sonra belli bir süre bu hastalıkları ortadan kaldırmak için tedbir almak zorunda kalıyoruz.' dedi.

Serbest bölgelere Bakan Zeybekci dopingi

Ege Serbest Bölgesi Sanayici ve İşadamları Derneği (ESBİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Bilgen Salih Narlı, hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdikleri her görüşmede dile getirdikleri Serbest Bölgeler Kanunu'nun Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Eylül ayında TBMM gündemine getirileceğini açıklamasıyla sanayicilerin yüzünün güldüğünü bildirdi.
Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Genişleme ve Süre Uzatımı Sözleşmesi imza törenine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin sanayicilere gerçekleştirdiği konuşmasında serbest bölgelerde faaliyet gösteren firmalar için ufuk açıcı açıklamalarda bulunduğunu ifade eden ESBİAD Başkanı Bilgen Salih Narlı, yeni nesil Serbest Bölgeler Kanununun yerli ve yabancı yatırımcıların piyasalara olan güvenini arttıracağını söyledi.

*****

DİP EKSPRES

Aliağa'da ilk belgeler inşaatçılara


Aliağa Ticaret Odası (ALTO), tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde sınav ve yetkilendirme yapmak üzere Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından kurulan Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (MEYBEM) ile birlikte inşaat sektöründe çalışanlara yönelik sınav düzenledi. Sınava katılıp başarı gösteren kişilere mesleki yeterlilik belgesi törenle verildi.
ALTO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, törende yaptığı konuşmada, bazı tehlikeli meslek dallarında mesleki yeterlilik belgesi almanın zorunlu hale geldiğini ifade etti.