Maliye Bakanı Naci Ağbal, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait vergi, prim, gümrük vergisi borcu olan vatandaşların Ekim sonuna kadar müracaat edebileceğini belirtti.
Darbe girişiminin ardından reformlarda bir aksama olup olmayacağının sorulması üzerine Ağbal, kesinlikle bu konuda bir aksamanın söz konusu olmadığını, darbe girişimi öncesi başladıkları çalışmalara daha fazla cesaretle ve gayret göstererek devam ettiklerini söyledi.
Vergi, prim ve gümrük vergisi borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik çalışma hakkında da bilgi veren Ağbal, genel anlamda yaklaşık 13 milyon vatandaşın bu düzenlemeden doğrudan doğruya yararlanabileceğini söyledi.
Ağbal, 'İnşallah bugün bu düzenlemeyi içeren kanun teklifi Meclis Başkanlığı'na veriliyor. Tahmin ediyorum, yarın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmelere başlıyoruz. İnanıyorum ki muhalefet partilerimizin de desteğiyle süratli bir şekilde komisyondan geçecek, ondan sonra Genel Kurul'da da yine süratle görüşülerek, yasalaşacak' dedi.

Ekim sonuna kadar başvuru...

Söz konusu düzenleme çıktıktan sonra vatandaşların Ekim sonuna kadar müracaat etme hakkına sahip olacağını anlatan Ağbal, 'Vatandaşımızın, 30 Haziran 2016 tarihinden önceki dönemlere ait bir vergi, prim, gümrük vergisi borcu varsa, Ekim sonuna kadar vergi dairesine, sosyal güvenlik kurumunun dairelerine müracaat edecek, vergi borçları için Kasım, prim borçları için de Aralık'tan itibaren 36 aya kadar varan taksitler dahilinde, isterse peşin bu borçlarını ödeyebilecek' dedi.

Vergi incelemesi yok!

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın ipuçlarını verdiği, kapsamlı vergi ve sigorta primlerine ilişkin kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.
Hükümet varlık barışına vergi affını da eklerken yurt dışından getirilecek varlıklara gemi ve yatları da ekledi. Kanun teklifine göre, yurt içinde vergi ve sigorta primleriyle trafik ve benzeri idari cezalarını kapsayan her türlü kamu alacağına ödeme kolaylığı geliyor. Yurt dışından parasını getirenlere yönelik inceleme zırhının kapsamı daha da genişletildi.

Yat ve gemi getirene af

Hükümet, daha önce tasarı olarak hazırlayıp Meclis'te geri çektiği yurt dışı varlıklarını yurda getirilmesine yönelik af düzenlemesini kamu alacaklarına getirdiği büyük affın içerisine koydu. Yeni düzenlemeye göre, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının yanı sıra her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarını, Türkiye'ye getiren gerçek ve tüzel kişiler söz konusu varlıklarını serbestçe tasarruf edebilecekler. Eski tasarıda yer alan ve varlıkların Türkiye'deki bir banka veya aracı kuruma bildirilmesi zorunluluğu kaldırıldı, onun yerine usul ve esasları belirleme yetkisi Maliye Bakanlığı'na verildi.

İthalde vergi ödeme

Yasa teklifine göre, Türkiye'ye getirilerek ilgili sicile veya kütüğe kaydedilen her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının Türkiye'ye getirilme ve kayıt işlemleri nedeniyle ithalde alınan vergiler dahil herhangi bir vergi, resim, harç veya diğer mali yükümlülükler ile bunlara ilişkin cezalar alınmayacak. Buna göre, yurt dışında gemisi olanlarla yasa çıktıktan sonra yurt dışından gemi veya yat satın alanlar, bu yasadan yararlanıp hiçbir vergi ödemeden gemi ve yat ithal etme imkanına kavuşacak.

50 milyar TL bekleniyor

Borcunu yapılandıran Motorlu Taşıtlar Vergisi mükellefleri araçlarının muayenesini yaptırabilecekler. Vergi borcunu yapılandıran, beyanname veren, matrah artıran mükelleflere geriye dönük 5 yıl boyunca vergi incelemesi yapılmayacak, ceza kesilmeyecek. Geçmişte yeniden yapılandırmaya girip taksitlerini ödeyemeyenlere de bu yasa teklifiyle ikinci bir fırsat getirildi. Düzenleme sayesinde devletin kasasına 50 milyar lira civarında kaynak girmesi bekleniyor.
İşte yapılandırmanın ayrıntısı

Konut satışı yüzde 4 düştü

Haziran ayında satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 7,5, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4 azalma kaydetti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Bank Asya'nın faaliyet izninin kaldırılmasına karar verdi.
AKPi Ankara Milletvekili Babacan 'Teknik, rakamsal değerlendirmelerle Türkiye'nin kredi notunu düşürmek için şu anda geçerli hiçbir sebep yok. Bütün kredi derecelendirme kuruluşlarına çağrı yapıyorum; gelin yerinde görün. Türkiye'yi terör örgütlerinden değil, yetkililerden, Türk halkından dinlesinler, ondan sonra ne karar vereceklerse versinler' dedi.
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, 'Türkiye'deki son gelişmelerin ardından yabancı ortaklarımızla yatırımların devamı konusunda teyitleştik' dedi.

Dolandırıcıların tuzağına düşmeyin!

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı (TBD) İlker Tabak, darbe girişimini kullanarak, halkı dolandırmaya çalışanların, özellikle sosyal medya kullanıcılarını hedef aldığını vurgulayarak, uyarılarda bulundu. Sosyal medya hesaplarında son günlerde sıkça yapılan 'Durum Çok Ciddi', 'Paylaşımlarınızla İlgili Ceza Gelebilir' ya da 'Sizin Profilinize Benzer İkinci Profil Oluşturuldu' gibi paylaşımların gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken TBD Başkanı Tabak, dolandırıcıların, kullanıcıların bilgilerini ele geçirmek ve kullanıcıdan maddi kazanç sağlamak için böyle bir yola başvurduğunu söyledi.

Facebook uyarıları dikkate aldı

Dolandırıcılara karşı internet kullanıcılarını uyaran TBD Başkanı İlker Tabak, toplumsal panik dönemlerinde milli duygular da kullanılarak bu tür sahtekârlıklara daha sık başvurulduğunu kaydetti.
'Son günlerde gelişen olaylar nedeniyle Facebook'u da göreve çağırdık' diyen Tabak, 'Facebook bizim uyarılarımızı dikkate alarak Türkiye'deki Facebook kullanıcılarına yönelik paylaşım yayınladı.
Facebook, kullanıcıları uyararak; 'Facebook'taki güvenliğiniz ile ilgili olarak kopyalayıp yapıştırmanız istenen bir bildirim içeren paylaşımlar görmüş olabilirsiniz.
Lütfen bu tip paylaşımlara itibar etmeyin.
Facebook'ta paylaştığınız içerik ve bilgilerin ne şekilde paylaşıldığını gizlilik ayarlarınızdan, hesap güvenliğinizi de güvenlik ayarlarınızdan kontrol edip düzenleyebilirsiniz' açıklamasında bulundu.

Turizm için imzalar atıldı

Türkiye turizmini desteklemek için Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Turizm Örgütü ile bir mutabakat zaptı imzalamak ve ikili görüşmeler yapmak üzere İspanya'nın başkenti Madrid'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İspanya Devlet Sekreteri Isabel Borrego ile ardından da Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreteri Taleb Rifai ile görüştü.
Rifai, 'Türkiye, Dünyanın bütün turistlerini ve ziyaretçilerini her zaman olduğu gibi sıcak bir şekilde karşılamaya hazır' dedi.
Bize düşen görev Türkiye'nin önemli ekonomik sektörlerinden biri olan turizmi desteklemek diyen Rifai, 'İmzaladığımız metin uzun süren bir çalışmanın toplantının sonucu olarak yapılacakların listesini oluşturuyor. Önümüzdeki günlerde sonuçlarını görüyor olacağız. Ben kültürün dünyada barış inşa edilmesi konusunda çok önemli bir etken olduğunu düşünüyorum ve tüm bu ifadelerde sayın bakanın ifadelerinde de kendini gösterdi' dedi.

Yumurta ihracatı arttı

Türkiye'nin, İsrail ve Rusya ile sorunlarını giderme yolunda attığı adımlar ve Başbakan Binali Yıldırım'ın 'Irak'la, Suriye ile, Mısır ile bizim kavga etmemiz, ilişkilerimizin bozulması için çok nedenimiz yok ama ilişkilerimizin düzelmesi için çok neden var' açıklamasının ardından yumurta ihracatı arttı. Irak'a yapılan yumurta ihracatı haftalık 120 TIR'dan 310 TIR'a çıktı.
İhracatçı Bedri Girit, Başbakan Yıldırım'ın beyanatı öncesinde Türkiye'nin Irak'a haftada 120 TIR ihracat yaptığını, Başbakan'ın barış mesajı sonraki hafta ise 310 TIR ihracat gerçekleştirdiklerini anlattı.
Türkiye'nin yumurta ihracatı 2005 yılında 17.5 milyon dolar düzeyinde iken, 2005 sonrasında özellikle Irak pazarında yakalanan başarı sayesinde 2013 yılı sonunda 406 milyon 161 bin dolara kadar ulaştı.

İstenen belgeler neler?

15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası 3 aylık süre ile OHAL ilan edildi. OHAL ilanının, normal yaşama olası etkileri tartışılırken, yurtdışına çıkışlar için de önemli bir takım tedbirler var. İşte yurtdışına çıkışta uygulanan kurallar ve yapılması gerekenler;
Normal pasaport ile yurtdışına çıkmak isteyen vatandaşlara pasaport kontrolü sırasında yaptıkları iş soruluyor ve bunu kanıtlayacak nitelikte evraklar ve belgeler isteniyor. Normal pasaporta sahip vatandaşların yanlarında mutlaka işyeri kimliği veya işyerinden alınmış bir yazı olması gerekiyor.
İşverenlerin ise, sahip olduğu iş yeri belgelerini yanlarında bulundurmaları gerekiyor.
Herhangi bir yerde çalışmıyorsanız sigortasından yararlandığınız yakınınızın (anne baba veya diğer) sigorta dökümlerini yanınızda bulundurmalısınız.
Emekli ya da BAĞKUR'a bağlı vatandaşların yanlarında SGK dökümleri olması gerekiyor.
Eğer kamu çalışanı iseniz yanınızda mutlaka çalıştığınız kuruma ait bir yazı ve yazıda da 'yurtdışına çıkmasına mani bir durumu yoktur' ibaresinin yer alması gerekiyor.

****

DİP EKSPRES

EBSO'nun konuğu Gökay Gök


Ege Bölgesi Sanayi Odası Temmuz ayı olağan Meclis Toplantısı, bugün saat 16:00'da Meclis Salonu'nda gerçekleştirilecek.
EBSO Meclis Başkanı Salih Esen, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ile sanayicilerin gündeme ilişkin değerlendirmeler yapacağı toplantıya konuk olarak Kızılay İzmir Bölge Müdürü Gökay Gök de katılarak kurumun faaliyetleri hakkında bilgi verecek.