Kılıç Deniz Ürünleri su ürünleri sektöründe gösterdiği başarılar ile yeni ödüller alıyor. Sektöründe en fazla ihracat rakamına sahip olarak ihracat alanında ödüller alan Kılıç Deniz Ürünleri bu kez 3'üncü Muğla İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nda en fazla istihdam sağlayan işletme ödülüne layık görüldü.
Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ersin Kılıç Kızıltan ödülü Muğla Valisi Amir Çiçek'in elinden aldı. Kılıç Deniz Ürünleri olarak ülkeye katma değer kazandırmak ve istihdam yaratmak için çalıştıklarını ifade eden Kızıltan, 'Bu başarı hepimizin başarısı, ülkemizin başarısı' dedi.
Kızıltan, yatırımların yapılması ile istihdam sağlanacak yerlerinde oluştuğunu dile getirerek, 'Türkiye'de işsizliği önlemenin ilacı yatırım yapmak. Bunun için her firma ve girişimci yatırım yapmalı. Zorluklara rağmen yatırımlarımızı ertelemeyelim. Ekonomimizi ancak yatırımlar sayesinde düze çıkarır, işsizliğin üstesinden geliriz' diye konuştu.

Ziraat Bankası, promosyonunu öne çekti!

Ziraat Bankası mayıs ayında promosyon alacak emeklilere ödemeleri bir ay önceye çekti. Konuyla ilgili açıklama yapan Ziraat Bankası Şube Bankacılığı Grup Başkanı Süleyman Türetken, '4,7 milyon emekli müşterimizden hali hazırda 2,6 milyonuna yaklaşık 1 milyar TL tutarında promosyon ödemesini gerçekleştirdik. Emeklilerimizin promosyon ödemeleri daha önce açıklamış olduğumuz takvim çerçevesinde devam etmekle birlikte Mayıs ayında ödenecek promosyonlar da 1 ay öne çekilerek Nisan ayında tamamlanacak' dedi.

Uygulama sürdürülüyor

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde 'Rendering Yemler ve Prion Hastalıkları' semineri Prof. Dr. S. İsmet Deliloğlu Gürhan tarafından verildi. Dünyada hızla yayılan hayvansal yan ürünlerin yol açtığı hastalıklara değinen Prof. Dr. Gürhan, rendering(geri dönüşüm) yönteminin bu hastalıkları tedavi etme sürecindeki öneminden bahsetti.
Rendering yönteminin bir geri dönüşüm projesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gürhan, bu uygulamanın hem gıda hem de kozmetik, boya, deodorant gibi günlük yaşamda pek çok alandaki üründe kullanıldığını belirtti. Aynı zamanda Prof. Dr. Gürhan, 'Dışarıdan kullandığımız pek çok üründe rendering var ama farkında değiliz.  Bu uygulama sağlıklı bir yaşamı desteklediği gibi birçok insan için de istihdam alanı sağlıyor. Ama bunun güvenilir ve kurallarına göre yapılabilmesi için iş gücünün eğitimli olması şart' dedi.

Nitelikli insan kaynağı için

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, mesleki ve teknik eğitimle istihdamın bir arada planlanması gerektiğini söyledi. Her organize sanayi bölgesine bir meslek lisesi kurulması mecburiyeti getirilmesinin yanı sıra meslek liselerinin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne devredilmesini öneren Yorgancılar, Almanya ile Avusturya modelinin uygulanmasıyla reel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilebileceğini dile getirdi.

Atık yağı getir hediyeni götür

Bornova Belediyesi, bitkisel atık yağların kaynağında ayrı toplanması, çevre bilincinin aşılanması ve özellikle kadınlara ulaşılması amacıyla semt pazarlarında stantlar kuruyor. Mayıs ayına kadar devam edecek kampanyaya duyarlılık göstererek bitkisel atık yağları stantlara getiren vatandaşlara el bezi, mutfak bezi ve magnet gibi küçük hediyeler dağıtılıyor ve bilgilendirici broşür veriliyor.

45 yaş altı memurlar

Türkiye genelindeki kamu çalışanları ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan özel sektör firmaları, bugünden itibaren otomatik olarak 'Bireysel Emeklilik Sistemine (BES)' dahil edilecek. Ülke genelinde tasarrufların artırılması amacıyla 1 Ocak'ta başlayan sisteme kademeli katılım sürüyor. Sisteme yıl başında bin ve üzeri çalışanı olan özel sektör firmaları dahil olurken, bugünden itibaren de 45 yaş altı memurlar ve 250 ile bin arası çalışanı bulunan firmalar BES'te yerini alacak. Böylece yaklaşık 2,5 milyonu memur, 1,5 milyonu özel sektör çalışanı olmak üzere toplam 4 milyon kişiden otomatik olarak, prime esas kazancın yüzde 3'üne karşılık gelen tutarda BES kesintisi yapılacak.

Fazla poşet alma devri kapandı!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği çerçevesinde marketlerde verilen poşetlerin 2018 yılı itibariyle dağıtılmasının yasaklanacağını söyledi.
Mustafa Altunbilek ayrıca yasak getirilen poşet dağıtımlarının sadece marketlerde değil; ayakkabı, giyim gibi mağazacılık sektörlerinde de olacağını belirtti.
Amerika Birleşik Devleti gibi birçok ülkede bu uygulamanın olduğunu belirten Altunbilek, doğada çözülmesi yüzyızllar alan naylon poşetlerden kurtulmak için mağaza ve marketlerde ücretli olarak satılacağını söyledi.

Yeni tasarımlar aranıyor
 
Türkiye ihracatının 11 yıldır üst üste lider sektörü otomotivde, yenilikçi tasarımlarla katma değerin artırılması amacıyla düzenlenen 6. Ar-Ge Proje Pazarı ve Komponent Tasarım Yarışmasına başvurular başladı. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından 4 Mayıs tarihinde İTÜ Maslak Yerleşkesinde düzenlenecek etkinlikte toplam 120 bin TL para ödülü dağıtılacak.
Adayların 14 Nisan'a kadar internet üzerinden başvuruda bulunacağı etkinlikte, dünya otomotiv endüstrisinin ünlü profesyonelleri de seminer ve konferanslarla sektörün geleceğine ışık tutacak.
 


DİP EKSPRES
 
TÜGİAD'dan tarım zirvesi
 

TÜGİAD Ege Şubesi'nin  'İzmir 2013' vizyonu kapsamında düzenleyeceği 'Ege Gıda ve Tarım Paneli'nde sektörün yeni yol haritası belirlenecek. Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi'nin oluşturduğu 'İzmir 2030 Platformu' tarafından kısa süre önce düzenlenen  'İzmir Türkiye'nin En Büyük 2'nci İş Merkezi Olmalıdır' panelinin ardında ikinci panelde hedef sektör gıda ve tarım olarak belirlendi.
İzmir 2030 Ege Gıda ve Tarım Paneli, 6 Nisan Perşembe günü Kaya İzmir Thermal Convention'da düzenlenecek.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş'in katılacağı panelde sektörün önde gelen isimleri de konuşmacı olarak yer alacak. TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelen, TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Canpolat ile İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın açılış konuşması yapacağı panelde, özellikle yaş ve kuru meyve-sebze sektörü mercek altına alınacak. Üretimden ihracata kadar tüm aşamalarda gelinen nokta ve karşılaşılan sorunlar ile çözüm önerileri ve talepler bir rapor olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunulacak.