Yeni sezonda Bölgesel Amatör Lig'de mücadele edecek olan Bucaspor'un lige katılım bedeli olan 22 bin TL yatırılmamış. Süre 19 Temmuz 2019 tarihinde sona ermiş.
Bu haberi okuyunca tüylerim diken diken oldu. Art arda yaşadığı başarılarla ligleri atlayıp, 2009-2010 sezonunda Süper Lig'e çıkmayı başaran Bucaspor'un İzmir'in 7 yıllık özlemini bitirdiği günleri çok iyi hatırlarım.

10 yıl aradan sonra gelinen durum tez olmalı bence. O şaşalı günlerden bugün yok oluşa giden yol, Türkiye liglerindeki bütün kulüpler için rehber kitap olabilir. Neler yapıldı, neler yapılmadı, büyük hatalar neydi. Dibe vuruşun nedenleri her yıl için tek tek incelenerek, yapılmaması gerekenler çok daha iyi anlaşılabilir.

Örnek bir kulüp olmuştu

Müthiş günler yaşamıştı Bucaspor ve taraftarları. Altyapı organizasyonları ile Türkiye'ye örnek olacak bir kulüp haline gelmiş, binlerce genç öğrencisiyle göz bebeği olmuştu. Kulüpte görev almış esi başkanların kurduğu yönetim ise spor kamuoyu tarafından alkış almıştı.

Ancak Süper Lig'e çıkıldıktan sonra yapılan transfer hataları, gelen futbolcularla hesapsızca yapılan anlaşmalar yıllar boyu Bucaspor'un başında "Demokles'in Kılıcı" gibi durdu. 10 yıl önceki ağır bedellerden günümüze kadar kurtulamadı Bucaspor.

Son günlere kadar transfer yasaklarıyla uğraşırken, yabancı futbolcuların ödenemeyen paralarının, faizlerinin, haciz kararlarıyla geleceği karartıldı kulübün. Şimdi, koca çınar tarihin tozlu sayfaları arasına gömüldü, gitti. Sorumsuzluk o kadar had safhaya geldi, 22 bin lira gibi bir bedel ödenmediği için, Bucaspor amatör kümede bile mücadele edemeyecek.

Tehlikenin tarihi belliyken, paranın federasyona yatırılmaması halinde mücadele hakkı verilmeyeceği bilinirken, ne yazık ki süre aşımı yapılıyor. Sonrasında Başkan Cihan Aktaş sürenin dolduğunu ancak yaptığı görüşmede başvuru tarihini uzatmaya çalıştığını açıklıyor.  

Buna kargalar bile güler

Ne komik değil mi. Tirespor 1922'in başkanlığını da aldıktan sonra, yarışmacı haklarını satın alıp, kulübü Buca'ya taşırken, bunlardan haberi yokmuş gibi şu ifadeleri de kullanıyor: "Buca Belediyesi katılım payını yatıracağım deyip neden yatırmadı? Bunu bize söyleyebilirlerdi ve biz bu parayı yatırırdık. Bu sezon Bucaspor'un parayı ödemezse oynayamayacağını bile bile harcı yatırmadılar. Konuyu tekrar görüşeceğiz. Yetkililerle görüştüm, bana 'sorun yok' dediler. Parayı yatıracağız ve aksilik olmazsa Bucaspor Bölgesel Amatör Lig'e katılacak."

Buca Belediyesi parayı yatıracağına söz vermiş. Yatırmamış, ama haber de vermemiş. Başkan Cihan Aktaş'ın bu açıklaması saçmalık. Tehlikenin boyutu belliyken, konuyu takip etmeyen bir başkanın suçu belediyeye yüklemeye çalışması tam bir garabet.

Belediyelerin görevleri arasında kulüplerin kasasına para göndermek yoktur. Evet, destek verebilir, ama konu maddiyat ise yetkileri dahilinde destek verebilirler. Parasal destek verecek olan belediye başkanı bunu belediye kasasından değil, kendi cebinden öder. Böyle de olmalı.

Belediyeler amatör spora destek verirken bile bunu parasal olarak değil, malzeme yardımı olarak yapabilirler. "Ama böyle olmuyor, yapan belediyeler var" örneği Buca Belediyesi'ni suçlu konumuna düşürmez başkan.

Yolunu bulup belediye şirketlerini kullanarak yapılan parasal destekler, her zaman şaibe içerir. O şirketlerin görevi vatandaşların saklı haklarıyla çalışıp, halka yarar sağlamaktır. Kendi yağıyla kavrulamayan kulüplere veya 2. 3. kişilere, şirketlere verilen destekler nedeniyle belediyelerimizin geldiği durumlar ortadayken, "söz verdiler" mantığıyla, para beklemek ve gün geldiğinde çözüm aramamak kulüp yöneticilerinin suçudur. Tereyağından kıl çeker gibi sıyrılmaya çalışmak, insan kandırmaktır sayın başkan.

Taraftarlar haklı ama...

Taraftarlar da Buca Belediyesi'ne yüklenmiş. "Taraftar ve kulübümüzün başkanı Cihan Aktaş dışında maalesef bir bütünleşme göremiyoruz. Özellikle Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç'ın bu sessizliği bizlere geçmişi Levent Piriştina dönemini hatırlatıyor. Bucaspor'un BAL'a devam edebilmesi için 22 bin TL gibi bir ücreti yaptırması gerekiyor. Bu meblayı üstlenen ve Cihan Aktaş'a bu ödemenin Buca Belediyesi tarafından yatırılacağı sözünü veren Erhan Kılıç şu an 22 bin TL'lik rakamı yatıramayacağını beyan etti" açıklamasını yapmışlar.

Sevgili futbolseverler...

Bucaspor'un her yıl artan düşüş ivmesi sürerken, görev almış yöneticiler sorumluluklarını yerine getirmezken, tüm suçu belediye başkanlarına yüklemek ne kadar doğru. Belediye Başkanı Erhan Kılıç'la, Başkan Cihan Aktaş'ın yaptığı görüşmelerde konuştuklarını net olarak bilmiyoruz. Bıçağı saplarken, kime saplayacağımızı iyi bilmemiz gerekiyor. Suçlu, olayı takip etmeyip, Bucaspor'u ikinci plana atan, yeni kulübünün heyecanının yaşayan Başkan Cihan Aktaş'tır.

Belki federasyon ek bir süre verip, paranın yatırılmasına izin verecek. Ben bu yazıyı yazdığım saatlerde öyle bir gelişme olmamıştı. Umarım, bugün uyandığımızda Bucaspor'un yarışma hakları geri verilmiş olur. Siz de rahatlarsınız, biz de...

Ama Bucaspor'u 10 yılda bu hale getirenler hala uyuyor!..