YSK, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen, ardından memnu hakları alınıp tepkiler üzerine geri verilen DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın durumuyla ilgili gerekçeli kararını açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu'nun Kararı

YSK, Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Abdullah Zeydan hakkında gerekçeli kararını açıkladı. Açıklamada belirtildiğine göre, Diyarbakır ACM'nin 29/3/2024 tarihli kararı yok hükmünde olsa da henüz kesinleşmemiştir. Ancak Abdullah Zeydan'ın seçim takvimine uygun olarak süresinde ibraz edilmiş ve kabul edilmiş, kesinleşmiş bir yasaklanmış hakların geri verilmesi kararının bulunması sebebiyle, 31 Mart 2024 oy verme günü itibarıyla seçilme yeterliliğini taşımaktadır.

Y S K Van Icin Gerekceli Karari Acikladi 330078 News Big

Abdullah Zeydan'ın Durumu

DEM Parti adayı Abdullah Zeydan, dün mazbatasını almıştı. Ancak daha önce yaşanan olaylar sonucunda memnu hakları alınmış ve bu durum büyük tepkilere neden olmuştu. YSK'nın açıkladığı gerekçeli karar sonrasında ise Zeydan'ın seçilme yeterliliği tekrar gündeme geldi.

Ne Olmuştu?

Van İl Seçim Kurulu, mazbatayı en çok oy alan ikinci sıradaki AKParti'nin adayı Abdullah Arvas'a vermişti. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise yurt genelindeki tepkilerin ardından oy çokluğu ile Van'da mazbatanın DEM Partili Abdullah Zeydan'a verilmesine hükmetmişti. Karar 4'e karşı 7 oyla alınmıştı.

DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK’nın Van İl Seçim Kurulu’nun kararını kaldırarak mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdiğini duyurmuştu.

Tiryaki, YSK'ye yapılan itirazın oy çokluğu ile kabul edildiğini söylemişti.

TBMM'de Anayasa Mesaisi Başlıyor | Gündemde Neler Var? TBMM'de Anayasa Mesaisi Başlıyor | Gündemde Neler Var?

Editör: Nurican ALBAYRAK