Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 2022 yılında zeytin ve zeytinyağı ihracatının yıldızı olan firmaları ödüllendirdi. İzmir'de bir otelde gerçekeleşen “2022 yılı Zeytin-Zeytinyağı İhracat Ödül Töreni”ne dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamalar damga vurdu. Söz konusu kısıtlamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, kısıtlamaların sektörde telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açacağını söyledi. TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise zaman zaman çeşitli sektörlerde ihracat kısıtlamalarına gidildiğine dikkat çekerek zeytinyağı ihracatına yönelik kıstılamanın geçici olmasını diledi.


HEDEF: 2 MİLYAR DOLAR

Ödül töreninde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, "Bu sezon sektör olarak tarihin en yüksek ihracat rakamlarına ulaşarak başarılı bir sezonu geride bıraktık. Sofralık zeytin ihracatımız bir önceki sezona kıyasla tutar bazında yüzde 7 artarak 172 milyon dolardan 184 milyon dolara yükseldi. 31 Ekim'de sona eren 2022/23 zeytinyağı ihracat sezonunda ise, 118 ülkeye ihracat gerçekleştirdik ve toplam zeytinyağı ihracatımız miktar bazında yüzde 158 artarak 58 bin tondan 150 bin tona, tutar bazında ise yüzde 259 artarak 201 milyon dolardan 723 milyon dolara yükseldi. Sofralık zeytin üretiminde dünyada lider ve zeytinyağında ise İspanya’dan sonra en büyük ikinci üretici konumuna yükseldiğimiz 2022/23 ihracat sezonunda, üretimdeki rekor ile birlikte elde ettiğimiz başarıyla, toplam sektör ihracatımız 947 milyon dolara ulaştı ve sektörümüz dünya pazarlarında çok önemli bir yer edindi. 2023 yılında 1 milyar dolara yaklaşan ihracatımızı önümüzdeki 5 yıllık süreçte 2 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

KISITLAMALAR SEKTÖRE ZARAR VERİYOR

Konuşmasında dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamalara da değinen Er, söz konusu kısıtlama kararlarının Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin görüşü alınmadan yapıldığını ve sektörü olumsuz etkilediğini kaydetti. Er, "Son üç yılda zeytinyağına dört kez getirilen ihracat kısıtlamalarının, amaçlandığı gibi olumlu bir etkisi kesinlikle olmadı. Bu kısıtlamalar, amaçlandığı üzere fiyat artışlarını yavaşlatmakta yeteri kadar etkili olmadığı gibi, aksine üretici ve mal tedarikçilerini beklenti içine soktu ve yeterli miktarda mal arzı olmadığı için piyasayı daha da bloke etti. Fiyatlar kısıtlama uygulamasından bu yana yaklaşık yüzde 30 civarında artış gösterdi. İhraç edilemediği için depolarda bekletilen zeytinyağları ise, sıcak hava ve olumsuz depolama koşulları nedeniyle bozulmaya maruz kaldı, asidite ve diğer kıymetli spektler zarar gördü, yüksek kaliteli sızma yağlar rafinajlık yağlara dönüştü ve bu da yüzde 30’luk bir değer kaybına neden oldu. Kısıtlama uygulaması hem iç piyasada hem de ihracatta hiçbir olumlu sonuç doğurmadı. Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlama uygulamasına devam edilmesi durumunda, sektörümüzde telafisi mümkün olmayan hasarlara yol açacak. Kısıtlamalar firmaların taahhütlerini yerine getirememelerine neden olmakta ve bu durum sektör için prestij kaybının yanı sıra, önümüzdeki yıllarda bu müşterilerle çalışmayı daha zor hale getirmektedir" diye konuştu.

Asgari Ücretlilere Zam Yapılmayacak | Milyonlar Kapı Dışında Kaldı! Asgari Ücretlilere Zam Yapılmayacak | Milyonlar Kapı Dışında Kaldı!

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er ayrıca zor şartlarda kazanılmış olan birçok pazarı kaybetme noktasına geldiklerini belirterek sektörün önündeki kısıtlamlarının kaldırılmasını ve desteklenmesini istedi.

"AZ DA OLSA ARTIDAYIZ"

Törende konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise “Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünü kutladığımız 2023’ün 11 ayını geride bıraktık.  11 ayda yaklaşık 233 milyar dolarlık ihracata ulaştık. 2022’nin aynı dönemine göre az da olsa artıdayız. Deprem felaketini, küresel pazarlardaki daralmayı, bazı sektörlerimizdeki ciddi kan kaybını dikkate aldığımızda önemli bir başarıya imza attığımızı söyleyebilirim. Yılı 255 milyar doların üzerinde mal ihracatıyla  kapatacağız" dedi.

YILDIZI PARLAYAN SEKTÖRLERİN BAŞINDA

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün ise 2023’te yıldızı parlayan sektörlerin başında yer aldığını kaydeden Gültepe, "Geçen yıl 500 milyon dolarlık bir zeytinyağı ihracatımız vardı. Bu yıl çok daha başarılı bir performans sergiliyoruz. 11 aylık zeytinyağı ihracatımız yüzde 112’nin üstünde artışla 833 milyon dolara ulaştı. Kasım ayında zeytinyağı birim ihracatını en fazla artıran beşinci sektörümüz oldu. Geçen yıl 2,8 dolarlık birim ihracat değeri 2023’te yüzde 36,4 artarak 3,8 dolara ulaştı. Evet geçen yıla göre önemli bir artış var. Ama zeytinyağı gibi bir üründe çok daha yüksek birim değerlere ulaşabiliriz.  Bunu da ancak markalaşarak ve tanıtım çalışmalarına ağırlık vererek başarabiliriz" şeklinde konuştu.

"İNŞALLAH GEÇİCİ OLUR"


Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen kısıtlamalarla ilgili de konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise, zaman zaman sadece zeytine değil başka sektörlerde de kısıtlamalar olduğunu belirterek "Zaman zaman Türkiye'de vatandaşların daha iyi bir şekilde uygun fiyatlara ulaşabilmesi için adımlar atılıyor. İnşallah geçici olur” diye konuştu.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ