İşsizlikte yaşanan gerilemenin, ekonomik büyümenin 2019'un son çeyreğinde hızlanmasından kaynaklandığını belirten Prof. Dr. Emre Alkin, 'Kalıcı bir tek haneli işsizlik için 2023 yılını beklemek zorunda kalacağız. Bu beklentinin bir garantisi olmadığını belirtmek istiyorum' diye konuştu.

Sistem gereği...

Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan işsizlik verilerini değerlendirdi. Yüzde 13.4 olarak açıklanan Ekim ayı işsizlik oranının bir önceki aya göre düşüş ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Emre Alkin, bu durumun ekonomik büyümenin son çeyrekte gözle görülür şekilde hızlanmasından kaynaklandığını vurguladı.
Yarı zamanlı işler ve stajların da istihdama dahil edilmeye başlandığını dikkat çeken Prof. Dr. Emre Alkin, bu durumun da işsizliğin, özellikle de genç işsizliğin gerilemesine yol açtığını ifade etti.
Bununla birlikte istihdam artışının yetersiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Emre Alkin, yoğun istihdam sağlayan inşaat sektöründeki gözle görülür yavaşlamanın işsizliğin yüksek seyretmesine yol açtığını belirtti.

Talepleri değişiyor

Teknolojinin özellikle kaliteli istihdam yaratan sanayi ve hizmetlerdeki olumsuz etkilerini konuşmaya başlamak gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Alkin, 'Önümüzdeki on yılda iş yerlerinde yapay zekanın daha fazla egemen olacağını öngören gençler, gelecekte kariyer imkânı bulamayacakları işlerde çalışmak istemiyorlar.
Bu da meslek edinme konusundaki taleplerinde büyük değişim yaratıyor. Spor, sosyal medya fenomenliği, kendi işine sahip olma gibi eğilimlerin yavaş yavaş arttığını görüyoruz.
Öte yandan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) istihdam tarifinin günümüz gerçekleriyle fazla uyuşmadığı da anlaşılıyor.
Bugün birçok kişi 18 yaşın altında olmasına rağmen teknolojinin olanaklarını kullanarak gelir elde etme imkânına sahip oldular.
Tüm bu gelişmeler istihdam ve işsizliğin ölçülmesiyle ilgili yeni yaklaşımlara gereksinim duyduğumuzu gösteriyor' dedi.

'Kısa vadede tek hane zor'

Bu gerçeklerden hareketle işsizlik oranlarının kısa vadede tek haneye düşmesini beklemenin hayalperestlik olacağını ve bazı aylarda tek haneye düşse de  sonra tekrar yükselebileceğini belirten Altınbaş Üniversitesi Öğr. Üy. Prof. Dr. Emre Alkin, 'Aynı modelde ısrar etmeye devam edersek tek haneli işsizlik için 2023 yılını beklemek zorunda kalacağız. Bunun da bir garantisi olmadığını belirtmek istiyorum' diye konuştu.

İnsani geçim ücreti

Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından yapılan araştırma sonucunda İstanbul'da ortalama büyüklükte bir ailenin, insani şartlarda aylık geçimini sağlayabilmesi için asgari insani geçim ücreti (İGÜ), 2020 yılı için 3.192 TL olarak belirlendi.
İki çocuklu dört kişilik bir ailenin aylık insani geçim maliyetinin hesaplanmasından hareketle yapılan bu araştırma, bir ailenin; gıda, giyim, konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar, mobilya, ev aletleri ve ev bakımı, sağlık, ulaştırma, haberleşme, eğlence ve kültür, eğitim hizmetleri ve sair harcamalarını içeriyor.
TÜİK tarafından üretilen veriler kullanılarak yapılan hesaplamalara göre, işverenlerin İstanbul'daki bir işgörene ailesini geçindirebilmesi için asgari olarak aylık toplam 3.192 TL (prim, ikramiye, yardım vb. yan ödemeleri dâhil) ödemesi gerekiyor.
Her bölge için farklı ücretlerin belirlendiği çalışmada, Türkiye ortalaması fiyatlarla hesaplanan İGÜ 2.676 TL'dir. İnsani Geçim Ücreti Ege için de 2.627 lira...

DİP EKSPRES

Gıda fiyatları yükseliyor

Bitkisel yağ fiyatlarındaki güçlü yükselişin FAO Gıda Fiyat Endeksi'ni beş yıl içinde en yüksek seviyesine ulaştırmasından dolayı, dünya gıda fiyatları Aralık ayında üçüncü kez üst üste arttı.
FAO Gıda Fiyat Endeksi ay boyunca ortalama 181.7 puana ulaştı. Kasım ayına göre yüzde 2.5 artış ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
2019 yılı tamamında, işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip eden endeks, 2018 yılına göre yüzde 1.8 daha yüksek olmasına rağmen 2011 yılındaki en yüksek seviyesine göre hala yüzde 25 altında kalarak ortalama 171.5 puan aldı.

Dünya yıldızları İzmir'e geliyor

14. kez gerçekleşecek IF Wedding Fashion İzmir – Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, dünyaca ünlü şarkıcıları ağırlamaya hazırlanıyor. 2020 yılına bembeyaz bir başlangıç yapacak IF Wedding Fashion İzmir, 21 – 24 Ocak 2020 tarihleri arasında 'masal' gibi bir dört gün yaşatmanın yanında ünlü yıldızları da sektör profesyonelleri ile buluşturacak.
Hollandalı söz yazarı, şarkıcı ve dansçı Eva Simons IF Wedding Fashion İzmir'de olacak.
Ülkemizde Sugar&Brownies şarkısıyla tanınan Dharia da sahnede olacak.
Katılanları büyüleyecek defile, hem göze hem de kulağa hitap edecek.