“48 yıllık azmin zaferi”
Haydar Koçak, 17 yaşında başladığı eczacılık fakültesinden 65 yaşında mezun olduğunu belirterek, geçen 48 yılda farklı işlerde çalışmasına rağmen eczacılık hayalinden vazgeçmediğini anlattı.
Haydar Koçak:
Tabii. Ben bunu gerçekten 48 yıllık azmin zaferi olarak ifade ediyorum. 17 yaşında eczacılık fakültesine girdim ve tam 65 yaşında mezun oldum. Arada tam 48 yıl var.
Bu 48 yıl içerisinde birçok farklı iş yaptım. Gazetecilik yaptım, hâlâ da gazetecilik yapıyorum. Fakat eczacılık hayalim hiçbir zaman bitmedi. Tam 48 yıl boyunca bu günü bekledim.
Benim için en büyük mutluluklardan biri de diploma aldığım gün yaşandı. Sahneye ve kürsüye torunum Dünya ile birlikte çıktım. Burada gördüğünüz fotoğraf da o güne ait. Diplomamı torunum Dünya ile birlikte aldım.
Bugün ise ayrı bir mutluluk yaşıyorum. Torunum Dünya’nın ismini taşıyan Dünya Eczanesi’ni açıyorum. Bundan sonraki en büyük dileğim, torunuma da güzel bir gelecek bırakmak. Onun da eczacı olmasını, dedesinin yanında yetişerek bu mesleği sürdürmesini umut ediyorum.
Bu benim için gerçekten büyük bir mutluluk.
Bu özel günümüzde beni yalnız bırakmayan basın camiasından arkadaşlarıma, aileme ve dostlarıma çok teşekkür ediyorum. Ayrıca eczacılık camiasının değerli yöneticileri de bugün yanımızda.
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Tarık Ercan burada. Merkez Heyeti’nden Onur Özgürmen burada. Antalya Muratpaşa Belediye Başkanımız Avukat Ümit Uysal burada. Çok sayıda dostumuz da bugün bizi yalnız bırakmadı.
Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Bugüne kadar yaşamımda elde ettiğim başarıları bundan sonra eczacılık sektöründe ve bu camiada da sürdüreceğime inanıyorum.
Bu özel günümüzde bizleri yalnız bırakmayan EGE TV ailesine de ayrıca teşekkür ediyorum.
Tekrar tebrik ediyor, Dünyam Eczanesi’ne hayırlı ve başarılı bir çalışma hayatı diliyoruz.

“Bir azmin ve iradenin sonucunu gördük”
İzmir Eczacılar Odası Başkanı da Haydar Koçak’ın hikâyesinin özellikle gençler için örnek olduğunu söyledi.
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Savaş Kılıççıoğlu :
Bugün hep beraber aslında bir azmin ve iradenin sonucunu gördük. Bence bu, hepimize ve özellikle gençlere örnek olacak çok güzel bir durum.
Tam 48 yıllık bir aradan sonra üniversiteyi tamamlayıp eczanesini açan bir Haydar Koçak var karşımızda. Aslında Haydar Koçak anlatılmaz, yaşanır.
Ben İzmir Eczacılar Odası Başkanıyım. Kendisi aynı zamanda aile dostum, çok sevdiğim bir arkadaşım. Her şey gerçekten kader. Ben de geçen sene başkan oldum ve kendisini odaya kaydetmek de bana nasip oldu.
Kendisine bundan sonraki meslek hayatında başarılar diliyorum. Her şey gönlüne göre olsun.
Çok sevdiği torununun adını eczanesine vermesi de tabii ki ayrı bir mutluluk. Bu durum hepimiz için çok anlamlı.

“Bir gün o okulu bitireceğim, bırakmayacağım”
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da Haydar Koçak ile geçmişten gelen dostluklarını anlattı. Uysal, Koçak’ın yıllar önce kurduğu eczane açma hayalini bugün gerçekleştirdiğini söyledi.
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal :
Arkadaşlarım, hemşehrilerim… Böylesine uzun bir hayat mücadelesinin ardından, hâlâ genç bir ruhla işinin başında olmak ve verdiği sözün arkasında durmak gerçekten müthiş bir şey. Haydar Koçak’ın hikâyesi de bunun en güzel örneklerinden biri.
Haydar Koçak’ın hikâyesini zaten paylaşıyorsunuz. 12 Eylül döneminde eczacılık fakültesini bırakmak zorunda kalmış birisi. Sonrasında da çok zor bir hayat hikâyesi var. Çok farklı işler yapıyor, ailesini geçindiriyor ve ailesini ayakta tutuyor.
1996 yılında ben Antalya İl Gençlik Kolları Başkanıyken Haydar da gençlik kollarıyla ilgili çalışmalarda bulunuyordu. Bizden yaşça bir miktar büyüktür ama sonuçta ikimiz de gençlik kollarının içerisindeydik.
O yıllardan beri yakın bir dostluğumuz var. Hayalini kurardı, anlatırdı. “Bir gün o okulu bitireceğim, bırakmayacağım.” derdi.
Gerçekten de kendisinden yaşça daha genç bir dekandan diploma alma fırsatı buldu.
Ben de ona hep, “Sen bir gün eczane açarsan beraber açacağız, ben de orada olacağım.” derdim.
Bugün o söz de gerçekleşti. Buradayım ve birlikte açıyoruz.

“48 yılın sonunda yeniden tamamlandı”
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Tarık Ercan ise Koçak’ın uzun süren eğitim sürecinin ardından eczacılık mesleğine adım atmasının önemine dikkat çekti.
Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Uzm.Ecz.Taner ERCANLI:
Evet, öncelikle Haydar’ın eczanesini farklı kılan en önemli unsur, çok uzun süren eğitim süreci.
Eczacılık eğitimi zaten oldukça zor ve meşakkatli bir eğitim. Haydar’ın da kesintiye uğrayan eğitim süreci, 48 yılın sonunda yeniden tamamlandı ve bugün eczacılık mesleğine adım attı.
Her yerde söylediğimiz gibi, eczanelerimiz birinci basamak sağlık hizmeti sunucularıdır. Haydar da burada, halkın kesintisiz ilaca erişiminde en güvenilir ve önemli temin noktalarından biri olan eczanesinde toplum eczacısı olarak görevini yürütecek.
Bu anlamda kendisine çıktığı bu yeni yolda başarılar diliyorum.
Çok uzun süren bir eğitim almış olmasına rağmen, sonrasında bu eğitimi bir ürüne dönüştürmek ve mesleğini yapmak için böyle bir çaba içerisine girmesini de ayrıca tebrik ediyorum.



