Elon Musk’ın ABD’deki yasal durumu sorgulanıyor; zira son raporlar, ünlü girişimcinin vize süreci hakkında önemli belirsizlikler ortaya koydu. Peki, Musk gerçekten vatandaşlıktan çıkarılabilir mi?
Elon Musk, ABD sınırlarında kaçak kalmış olabilir
Güney Afrika doğumlu Elon Musk, 1995 yılında Stanford Üniversitesi’nde eğitim almak üzere öğrenci vizesi ile Amerika’ya giriş yaptı. Ancak Washington Post’un yaptığı araştırmaya göre, Musk, Stanford’a kayıt olmamış ve çalışma izni olmadan kendi şirketi Zip2’yi kurmuş.
Eski Zip2 çalışanlarından elde edilen belgelere göre, Musk ve kardeşi yatırımcılardan aldıkları baskıyla, 45 gün içerisinde çalışma izni almak zorunda kaldılar. Bu durum, göçmenlik statülerinin şirketi yasal bir şekilde yönetmeye yetmediğini gösteriyor.
Buna karşın Musk, öğrenci vizesi ile ABD’ye girdiğini ve sonrasında H-1B çalışma vizesine geçiş yaptığını belirtti. 2005 tarihli bir e-postada, Musk’ın Stanford’a başvurduğunu ve “aksi takdirde ülkede kalmaya yasal hakkı olmadığını” ifade ettiği kaydedildi.
Yasal süreçte gizli kalan gerçekler
Musk’ın vize ve vatandaşlık başvuruları sırasında izinsiz çalışması ve bu durumu gizlemesi, yasal bir sorun olarak gündeme geliyor. Uzmanlar, bu durumun vatandaşlığın iptali için yeterli bir gerekçe olabileceğini vurguluyor. Bir hukuk profesörü, Musk’ın izinsiz çalışmasını açıklamamış olmasının, onun vatandaşlığının iptalini haklı çıkarabileceğine dikkat çekti.