Çin’in başkenti Pekin’de, insansı robotların çeşitli spor, performans ve uygulama alanlarında yarıştığı Dünya İnsansı Robot Oyunları (WHRG) başladı.
Dünyanın ilk geniş çaplı robot müsabakası olarak tanımlanan organizasyonun açılış töreni, Pekin Yerel Halk Hükümeti, Çin Medya Grubu, Dünya Robotik İşbirliği Örgütü ve RoboCup Asya-Pasifik Uluslararası Konseyi işbirliğinde Ulusal Sürat Pateni Ovali’nde gerçekleştirildi.
Törende dans ve performans gösterilerinin yanı sıra insansı robotlar koşu, kick boks, tenis, masa tenisi ve futbol gibi farklı spor dallarında hünerlerini sergiledi.
100 METREDE İNSAN REKORUNU GEÇTİ
Oyunlar öncesinde gerçekleştirilen 100 metre gösteri yarışında, Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi tarafından geliştirilen Tianzhuo adlı robot 9 saniye 39 saliselik derece elde ederek yarışı kazandı.
Bu derece, Usain Bolt’un 100 metredeki 9 saniye 58 saliselik dünya rekorundan daha iyi bir sonuç oldu.
Geçen yıl ilk kez düzenlenen oyunlarda 100 metre yarışını kazanan robot ise parkuru 21 saniye 50 salisede tamamlamıştı. Bir yıl gibi kısa bir sürede derecenin insan rekorunu da geçecek seviyeye ulaşması, insansı robot teknolojisindeki hızlı gelişimi ortaya koydu.
ROBOTLAR SPORUN YANI SIRA UYGULAMALI YARIŞLARA DA KATILIYOR
İnsansı robotların spor, performans ve uygulama alanlarında yarıştığı organizasyon bu yıl ikinci kez düzenleniyor.
Dünyanın farklı ülkelerinden robotik şirketleri, üniversiteler, araştırma enstitüleri, robot kulüpleri ve meraklıların geliştirdiği insansı robotların katıldığı oyunlar, teknolojik ilerlemelerin sergilendiği önemli platformlardan biri olma özelliği taşıyor.
26 Ağustos’a kadar sürecek organizasyonda insansı robotlar atletizm, boks ve futbol gibi spor dallarının yanı sıra pratik becerilerini sınayan otel temizliği ve eczane organizasyonu gibi senaryo müsabakalarında da yarışacak.


