ABD Hazine Bakanı Yellen, Çin ziyaretinde küresel ekonomik dengesizliklerin artan riskine dikkat çekti. Yellen, özellikle devlet destekli elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji gibi sektörlerde aşırı üretim kapasitesinin küresel ekonomide dengesizliklere yol açabileceğini vurguladı. Çin'in sanayi politikasındaki değişiklik taleplerini dile getirdi.

Yellen, Çin'deki makroekonomik dengesizliklere ve özellikle aşırı yatırıma işaret ederek, bu durumun Amerikalı ve uluslararası şirketler için risk oluşturabileceğini ifade etti.

Elektrikli araçlar, lityum-iyon bataryalar ve güneş panelleri gibi yeni endüstrilerdeki aşırı yatırımların küresel fiyatları etkileyebileceğine değinen Yellen, Çin'in dünya üretim fazlasını aşabilecek kadar büyük olduğunu belirtti. Bu durumun, Amerikan ve diğer yabancı şirketlerin geleceğini belirsizleştirebileceğini söyledi.

Çin Fazla Üretim Yapıyor!

Yellen, Çin'in geçmişte devlet desteklerinin küresel ekonomiyi etkilediğini ve ABD endüstrilerinin zarar gördüğünü hatırlattı. Benzer bir durumun tekrarlanmasını önlemek için çaba sarf edeceklerini vurguladı.

BİM'e gelen Para sayma makinası yeni banknotları da sayacak  | 500 TL yeni  banknot mu çıkıyor? BİM'e gelen Para sayma makinası yeni banknotları da sayacak | 500 TL yeni banknot mu çıkıyor?

ABD'nin Çin ile ekonomik bağları koparmak istemediğini ancak adil bir rekabet ortamı sağlamayı hedeflediğini belirten Yellen, ulusal güvenliği ve işçi haklarını korumak için çalışacaklarını dile getirdi.

Savaş İçin Çin Firmalarından Destek İstendi

Yellen ayrıca, Çin ziyareti sırasında ulusal güvenlik konularını da ele aldığını ve Rusya'ya Ukrayna'daki savaşta maddi destek sağlanmaması gerektiğini belirtti. Çin'deki şirketlerin bu tür bir destek sağlaması durumunda ABD'nin yaptırımlarla karşılaşabileceğini ifade etti.

Çin ile yapılan Ekonomi ve Maliye Ortak Çalışma Grupları'nın faaliyetlerinin devam edeceğini ve finansal risklerin önlenmesi için işbirliği yapacaklarını belirten Yellen, iki ülkenin ortak inisiyatiflerle küresel ekonomik büyümeyi destekleyeceğini açıkladı.

Yellen, Çin'deki temaslarının ardından, ulusal ve küresel ekonomilerin dengeli büyümesi için çaba sarf edeceklerini vurguladı.

Editör: Nurican ALBAYRAK