OECD, Türkiye'nin 2024 büyüme tahminini yüzde 3,4'e yükseltti. Önceki tahmin yüzde 2,9'du. 2025 büyüme tahmini ise yüzde 3,2 olarak korundu.

OECD'nin Türkiye için ön gördüğü enflasyon miktarı ne kadar? 

OECD raporunda, Türkiye'de enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceği öngörüldü. 2024 için ortalama enflasyon tahmini yüzde 55,5, 2025 için ise yüzde 28,9 oldu. Çekirdek enflasyonun ise aynı yıllarda sırasıyla yüzde 57,5 ve yüzde 28,7 olması bekleniyor.

Yüksek enflasyonun, satın alma gücü üzerinde olumsuz bir etkisi olacağı ve hanehalkı tüketimini azaltabileceği belirtiliyor. Ancak, yatırım faaliyetlerinin, özellikle 2023'teki depremin ardından devam eden yeniden yapılanma çabalarıyla güçlü kalması bekleniyor.

OECD'nin raporu, Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyelinin arttığını ancak yüksek enflasyonun sürdüğünü gösteriyor. Küresel ekonomideki iyileşme ise umut verici olsa da, bazı risklerin dikkatle izlenmesi gerektiği vurgulanıyor.

TÜİK: Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Artış Gösterdi TÜİK: Tarım Ürünleri Üretici Fiyatları Artış Gösterdi

Küresel tahminler nasıl?

OECD, dünya ekonomisinin daha dirençli hale gelmesi ve birçok ülkede enflasyonun önceki tahminlere göre daha hızlı bir şekilde düşmesiyle iyileştiğini belirtti. 2024 küresel büyüme tahmini yüzde 3,1'e yükseldi.

ABD, Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilerde olumlu gelişmeler yaşandığı vurgulandı. Ancak, Ortadoğu'daki çatışmalar veya kalıcı fiyat artışları gibi faktörlerin ekonomik istikrarı tehdit edebileceği uyarısında bulunuldu.

Kaynak: Haber Merkezi