ASAL Araştırma ve Danışmanlık’ın Ekim 2026 döneminde gerçekleştirdiği Türkiye Siyasi Gündem Araştırması’nda katılımcılara, “Sizce muhalefet partileri Türkiye’yi yönetebilir mi?” sorusu yöneltildi. Araştırmaya katılanların yüzde 56’sı “Hayır, yönetemez” yanıtını verdi.
“Evet, yönetebilir” diyenlerin oranı yüzde 34,5 olurken, fikri olmadığını veya yanıt vermek istemediğini belirtenlerin oranı yüzde 9,5 olarak açıklandı.
Geçerli yanıtlar üzerinden oranlar değişti
Fikir belirtmeyen katılımcılar değerlendirme dışında bırakıldığında, muhalefetin Türkiye’yi yönetemeyeceğini düşünenlerin oranı yüzde 61,9’a yükseldi. “Yönetebilir” yanıtı verenlerin oranı ise yüzde 38,1 olarak hesaplandı.
Araştırma 28 ilde gerçekleştirildi
Araştırmanın saha çalışması 4-10 Ekim 2026 tarihleri arasında yapıldı. NUTS-2 sistemine göre 26 bölgeyi kapsayan 28 ilde gerçekleştirilen çalışmaya, 18 yaş ve üzeri 2 bin 20 kişi katıldı.
Bilgisayar Destekli Telefonda Anket (CATI) yöntemiyle yapılan araştırmanın güven düzeyi yüzde 95, hata payı ise artı-eksi 2,41 olarak açıklandı. Örneklem dağılımında son genel seçimlerdeki seçmen sayılarının esas alındığı bildirildi.
Araştırma oy tercihini ölçmüyor
Ankette katılımcılara hangi partiye oy verecekleri değil, muhalefet partilerinin Türkiye’yi yönetme yeterliliğine ilişkin değerlendirmeleri soruldu. Bu nedenle sonuçlar, partilerin oy oranları veya olası seçim sonuçları olarak yorumlanmamalı. Araştırma, katılımcıların saha çalışmasının yapıldığı dönemdeki görüşlerini yansıtıyor.





