İzmir'de Bornova Anadolu Lisesi yerleşkesi içinde yapımına başlanan anaokuluyla ilgili kamuoyunda geniş yankı bulan tartışmalara ilişkin Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ değerlendirmelerde bulundu. Bornova Belediyesi başkanlık makamında gerçekeleşen basın toplantısında Başkan İduğ, söz konusu alanla ilgili 2022 yılının Ekim ayında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ruhsat başvurusu yapıldığını belirterek "Bakanlık tarafından İzmir'in 11 ilçesinde okul bahçelerinde tesis kazandırma projesi. 5 Aralık'ta ruhsat vermemizle sonlandı. İmar alanı içerisindeki bir yerle ilgili belediyeye müracat edilirse ruhsat verilir. Eğitime destek veren, eğitim anlamında taleplere jet hızında cevap veren bir kurumuz. Okullara tesis kazandırma konusunda kim talep ederse olumlu cevap veriyoruz. Buradaki bina okulun ihtiyaçlarını karşılayacak, modern bir bina. Ancak proje bakanlık ve valilik tarafından yapıldığı için bizden bağımsız bir gelişme. Ölçümleri yaptığımızda 7 metrelik kayma olduğunu tespit ettik. İnşaatı durdurma kararı aldık. İnşaatın yeniden proje ile devam etmesi mümkün. Burada kamuoyunu yanlış bilgilendirme var. Ağaç kesme yoktur. Koruluk alanda inşaat yoktur, bir ağaç bile kesilmemiştir. İnşaatın yapıldığı alanın 7 metre kayması vardır. Mülteci, Suriye konusuna ben girmem. Böyle bir konu bana aktarılmadı. Bornova Anadolu Lisesi, ortaokulu devre dışı kalmış sadece lise eğitimi kalmış. Kıymetli bir lisedir. Anaokulu ihtiyacı olduğunu düşünmüyoruz. Projeden vazgeçilerek oranın laboratuvara dönüştürülmesini istiyoruz. Hepsi yasal yapılmıştır" dedi.

mustafa-idug

"RUHSAT YASAL, MÜHÜRLEME YOK"

Başkan İduğ, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in "Yapılan inşaatın imar mevzuatı açısından eksik ve hataları olduğunu yerinde tespit ettik.İnşaatın ivedilikle mühürlenmesi için gerekli tüm işlemleri başlattık ve Bornova Belediyesi’ne mühürleme işlemini yerine getirmesi için resmi yazımızı ilettik" açıklamalarını da değerlendirdi. İduğ, "Mühürleme yok. İnşaattaki hatayla ilgili düzeltme talebimiz var. O kaymanın önüne geçmek için. Ruhsatta hepsi yasal. İmar alanı içerisinde. Eğitim alanı içerisinde, sıkıntı yok. 11 ilçede uygulanan bir çalışma. Okulun laboratuvara dönüştürülmesi konusunda mezunların talepleri oldu. Görüşmelerimiz var. Yeni dersliklerin kurulmasını talep ediyorlar. Sanıyorum ki çok amaçlı bir bina yapılarak konu çözülmüş olur. Mühürleme yok. Hatanın düzeltilmesi ile ilgili bir çalışmamız var. İnşaatı durdurduk. Bizdeki ölçülere göre yapılmasını talep ettik. Bir mühürleme değil ama düzeltmeye ihtiyaç olduğunu belirttik" ifadelerini kullandı.

Vali Elban'dan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu Açıklaması Vali Elban'dan Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu Açıklaması

ÖZEL'LE GÖRÜŞMESİNİ ANLATTI

Söz konusu konuyla ilgili CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le yaptığı görüşmeyi de aktaran Başkan İduğ, "Sayın genel başkanımızın bu konudaki görüşme şöyledir. Doğru bir şekilde yapılıyor mu diye soru sordu. Yanlış tarafı bildirdik. Böyle bir görüşmemiz oldu. Sayın genel başkanımızın Bornova Anadolu Lisesi mezunu, sayın Tunç Soyer de öyle. İnşaat koruluk alana yapılmıyor. Ruhsatı Bornova Belediyesi verdiği için biz hedefe girmiş olduk. Bu bizim asli görevimiz. Bu konuda herhangi bir algı üretildiğini düşünmüyorum. Anaokulu ifadesi var. O bölgede anaokuluna ihtiyaç bizce yok. Mevlana Mahallesi ve çevresinde Bornova Belediyesi'ne ait olan arazileri tahsis edebiliriz. Anaokulu yapılmak istenen her yerde destekçiyiz. Açarız Bornova'nın arazilerini. Nereyi arzu ederlerse Milli Eğitim Bakanlığı'na da gereken tahsisleri yapabiliriz. Okulun bahçesine anaokulu konusu gündeme geldi. Oraya bir bina yapılıyor. Oraya anaokulu için çocuk gitmez. Faydalı bir laboratuvar haline getirilebilir. Eğitim için Bornova Belediyesi elinden geleni yapıyor. Eğitim alanı olduğu için, fen lisesi, meslek okulu gibi benzeri şeyleri kapsıyor. Bize gelen bu şekildeydi. Düzeltme yapılmazsa ruhsat iptal edilebilir. Düzeltme olduğu takdirde her şey yasal olarak devam eder" şeklinde konuştu.

Kaynak: FATİH ÖZKILINÇ