İzmir'in Bayraklı ilçesinde kentsel dönüşüm projelerinde uygulanan harçlar tartışma konusu oldu. AK Parti Bayraklı Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili Emre Demir, belediyenin dönüşüm sürecindeki bazı işlemler için yüksek harçlar talep ettiğini öne sürerek uygulamanın vatandaşları mağdur ettiğini savundu.
Demir, Bayraklı Belediyesi'nin harç uygulamasını Bornova ve Karşıyaka belediyeleriyle karşılaştırdı. Belediyenin talep ettiği ücretlerin kentsel dönüşüm çalışmalarını yavaşlattığını ileri süren Demir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın muafiyet düzenlemelerine ilişkin açıklamalarını da gündeme getirdi.
İzmir depreminin ardından Bayraklı'da dönüşüm tartışması
Ekim 2020'de meydana gelen ve merkez üssü Ege Denizi'nde, Sisam Adası açıklarında bulunan depremde 117 kişi hayatını kaybetti. Depremden etkilenen bölgelerde çok sayıda bina hasar gördü; Bayraklı, İzmir'de en ağır etkilenen ilçeler arasında yer aldı.
Demir, kentsel dönüşüm ihtiyacının yüksek olduğu ilçede belediyenin harç uygulamasının süreci kolaylaştırmak yerine zorlaştırdığını iddia etti.
Demir'den harç ücretlerine ilişkin karşılaştırma
Bayraklı Belediyesi'nin bazı harçlarda diğer ilçelere göre daha yüksek ücret talep ettiğini öne süren Emre Demir, Bornova Belediyesi'nde 553 lira olarak belirttiği bir harç için Bayraklı Belediyesi'nin 500 bin lira isteyebildiğini söyledi.
Demir, Karşıyaka Belediyesi'nde 30 daireli bir yapının dönüşüm sonrasında 40 daireye çıkması durumunda yalnızca eklenen 10 daire için harç talep edildiğini; Bayraklı'da ise aynı örnekte 40 dairenin tamamı üzerinden ücret hesaplandığını iddia etti.
Bu karşılaştırmalar Demir'in açıklamalarına dayanıyor. Belediyelerin ilgili ücret tarifeleri ve somut işlem dosyaları karşılaştırılmadan, belirtilen tutarların aynı işlem ve koşullar için geçerli olduğu bağımsız olarak doğrulanmış kabul edilmemeli.
Kentsel dönüşümde harç muafiyeti nasıl uygulanıyor?
Demir, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamında alınan harç ve ücretlere ilişkin muafiyet uyarılarını hatırlatarak Bayraklı Belediyesi'nin bu düzenlemelere uymadığını savundu.
Bakanlığın yayımladığı bilgilere göre, 6306 sayılı Kanun kapsamındaki işlemlerde belirli harç, vergi ve ücret muafiyetleri bulunuyor. Bununla birlikte muafiyetin kapsamı, işlemin niteliğine ve mevzuattaki koşullara bağlı. Bakanlığın açıklamasında, mevcut inşaat alanına ek olarak kullanım amacı değişikliği veya yapı alanı artışı olması durumunda belirli harç ve ücret farklarının alınabileceği belirtiliyor.
Bu nedenle, Bayraklı'daki belirli bir harcın mevzuata uygun olup olmadığının değerlendirilebilmesi için işlemin hangi kanun hükmüne dayandığı, yapının dönüşüm kapsamı ve ücret hesabının ayrıntıları incelenmeli.
Belediye uygulamasına ilişkin açıklama bekleniyor
Emre Demir, yüksek olduğunu savunduğu harçların Dünya Bankası kredisiyle yürütülmesi planlanan bazı dönüşüm çalışmalarında da süreci tıkadığını ileri sürdü. Demir, çevre ilçelerde alınmadığını veya daha düşük alındığını belirttiği ücretlerin Bayraklı'da yüksek tutulmasını eleştirdi.
Bayraklı Belediyesi'nin söz konusu harçlar ve Demir'in iddiaları hakkındaki yanıtı, sunulan metinde yer almıyor. Ücret tarifeleri ile ilgili işlemlerin ayrıntıları ve belediyenin değerlendirmesi, tartışmanın kapsamını netleştirmek açısından önem taşıyor.





