Çinli bilim insanları, görünmezlik pelerini teknolojisini gerçeğe dönüştüren dev bir adım attı. Yeni geliştirilen kamuflaj materyali, bir dakika içinde nesneleri tamamen görünmez hale getirebiliyor.

SAP teknolojisi ile nesneler kayboluyor

Bilim kurgu dünyasında sıkça gördüğümüz görünmezlik pelerini, artık gerçek dünyada. Çinli araştırmacılar, çevresindeki ışık dalga boylarına uyum sağlayarak nesneleri gizleyebilen bir kamuflaj malzemesi geliştirdi. Bu teknoloji, "self-adaptive photochromism" (SAP) adı verilen bir sistemle çalışıyor ve malzemenin çevresindeki renklerle birleşmesini sağlayarak nesneleri görsel olarak kaybolmalarını sağlıyor.

Görünmezlik pelerininin çalışma prensibi

SAP teknolojisi, ortamın renklerini analiz ederek ve kopyalayarak görsel kaybolmayı sağlıyor. Yapılan testlerde, şeffaf bir konteynerin içi bu teknolojiyle doldurulduğunda, farklı renklerdeki yüzeylerde başarıyla kamufle oldu. Renk kombinasyonlarında dahi başarılı sonuçlar elde edilirken, dönüşüm süreci yaklaşık bir dakikada gerçekleşiyor. Ancak, bu süreç özellikle hareket etmeyen nesneler için daha etkili.

Bilim Kurgu Gerçek Mi Oluyo Görünmezlik Pelerini Geliştirildi!

Görünmezlik pelerininin uygulama alanları

Bu yeni teknoloji, askeri alanda, araç ve personelin görünmez hale getirilmesinde kullanılabilir. Ayrıca, mimaride, binaların çevreye uyum sağlayarak görünümünü değiştirmesi için de kullanılabilecek bir çözüm sunuyor. Projeyi yöneten Wang Dongsheng, SAP teknolojisinin gelecekte giysilere entegre edilerek bireylerin de “görünmez” olabilmesine olanak tanıyabileceğini belirtti. En büyük vantajı, bu materyalin harici bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan çalışması.a

Marvel Rivals'tan iddialı söz: 1.5 ayda bir yeni kahraman! Marvel Rivals'tan iddialı söz: 1.5 ayda bir yeni kahraman!

Teknolojinin geleceği

SAP teknolojisi, henüz geniş çapta kullanım için geliştirilme aşamasında olsa da, bu buluş, bilim insanlarının görünmezlik konusundaki hayalini gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım. Gelecekte, bu teknolojinin daha da geliştirilmesi ve test edilmesi bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ