Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 4 Kasım 2026’da günün ilk yarısında yüzde 4,62 değer kazanarak 11.500 puanın üzerine çıktı. Önceki işlem gününü 11.024 puandan tamamlayan endekste yükseliş yüzde 5’e yaklaştı.
Günün ilk yarısında bankacılık endeksi yüzde 6,17, holding endeksi yüzde 4,12, madencilik endeksi ise yüzde 9,21 yükseldi. BIST 100 kapsamındaki 100 hisseden 98’i değer kazanırken işlem hacmi 87 milyar TL oldu.
Yükselişte hangi gelişmeler etkili oldu?
A1 Capital İzmir Şube Müdürü Murat Bilen, Borsa İstanbul’daki yükselişin arkasında birden fazla gelişmenin bulunduğunu belirtti.
Fon tasfiyelerine ilişkin gelişmelerin piyasadaki zorunlu satış endişesini azalttığını söyleyen Bilen, tasfiye sürecindeki fonların BIST 30 hisselerinin borsa dışında devredilmesiyle ilgili gelişmelerin piyasaya olumlu yansıdığını ifade etti.
Bilen, fonların elindeki hisse senetlerinin portföy yönetim şirketlerine paket hâlinde devredilmesi ve bu hisselerin üç ay boyunca satışına izin verilmeyeceği yönündeki haberlerin de yükselişi desteklediğini söyledi.
Küresel piyasalar ve yabancı alımları
Bilen, ABD seçim sonuçlarının netleşmesinin küresel risk iştahını artırdığını belirtti. ABD'deki siyasi gelişmelerin yanı sıra İran geriliminin azalabileceği beklentisinin de yurt dışı borsalardaki olumlu seyirde etkili olduğunu değerlendirdi.
Petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 2,5 gerilediğini söyleyen Bilen, gün içinde Bank of America ve Yapı Kredi kaynaklı toplam alımların yaklaşık 5 milyar TL seviyesinde olduğunu ifade etti.
Bilen’in aktardığına göre öğle saatlerinde 1,62 milyar TL net alımla Bank of America, en fazla net alım yapan kurum oldu. Kurumsal alımların ardından küçük yatırımcıların da alıma yönelmesinin piyasadaki yükselişi desteklediğini belirtti.
BIST 100 için 11.530 ve 11.800 puan seviyeleri
Endeksteki teknik görünümü de değerlendiren Bilen, düşüş sürecinde bazı göstergelerin 2018 ve 2020 dönemlerinde görülen en düşük seviyelere yaklaştığını, ardından tepki hareketinin başladığını söyledi.
Bilen, BIST 100 için 11.530 puanı ilk, 11.800 puanı ise ikinci direnç seviyesi olarak takip ettiğini belirtti. Bu seviyelerin aşılıp aşılmayacağının izlenmesi gerektiğini kaydetti.
Piyasanın sığ hacimli olmasının yükselişin güvenilirliği konusunda temkinli olmayı gerektirdiğini ifade eden Bilen, düşüşün şimdilik duraklamasının piyasa açısından olumlu olduğunu dile getirdi.
Haberdeki piyasa değerlendirmeleri A1 Capital İzmir Şube Müdürü Murat Bilen’e aittir. Direnç seviyeleri ve piyasanın yönüne ilişkin ifadeler uzman değerlendirmesidir; kesinleşmiş sonuç veya yatırım tavsiyesi değildir.





