İZMİR EKSPRES

Büyükşehir’den “1000 yıllık” dokunuş

Abone Ol


Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı ile birlikte hazırlanan projeye göre, öncelikle ağaç köklerinin yağmur suyunu emmesini sağlamak amacıyla kökler etrafındaki asfalt kaldırıldı. Hem ağaç çevreleri hem de meydanda yağmur suyunu geçiren küp taş kullanılması planlandı. Kaynaklar’a hayat verecek projeye göre, küp taşların etrafı kırmızı tuğla ile kaplanarak meydana renk getirilecek. Yine küp taştan 2x2 metre boyutlarında ve farklı kotlarda oturma alanları oluşturulacak. Projede engellilerin kullanımı için rampalar da ihmal edilmedi. Meydanın yanından geçen kanal kenarındaki korkular da doğal dokuya uygun olacak şekilde ahşap olarak tasarlandı. Doğal dokuyu bozmadan köy meydanına yepyeni bir çehre kazandırmak amacıyla başlatılan düzenleme çalışmalarının Ağustos ayında tamamlanması hedefleniyor.

 
Anıt ağaçlar nasıl korundu?

İzmir Büyükşehir Belediyesi, köy meydanında bulunan ve bir tanesi Anıtlar Kurulu’nca tescilli olmak üzere toplam 6 adet anıt çınar ağacının koruma altına alınması ve ömürlerinin uzatılması amacıyla geçtiğimiz yıl Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü ile protokol yaptı. Bu çerçevede asırlık ağaçlardaki ölmüş dokuları ortadan kaldırıp canlı dokuya ulaşmak için öncelikle kazıma işlemi yapıldı. Diş çürüklerinde yapıldığı gibi, çürük ve ölü dokular titizlikle temizlendi, bitkinin uzun yaşamasını sağlayan, çürüklere karşı önlem alan, özel dolgular uygulandı. Ağaç yüzeyindeki açık kavuklar hava almayacak şekilde paslanmaz çivi, tel ve su bazlı özel alaşımla kaplanarak gövde dokusu koruma altına alındı. Statik olarak dengesizlik yaşayan, çürümüş ana dallarda temel budamalar yapıldı. Rüzgardan sıkıntı yaşayacak dallar için de çelik tellerle gergi şeklinde statik koruma yapıldı. Çalışmaların ardından asırlık ağaçların dallarına kuş yuvaları asıldı

 
Tescilli anıt çınar

Kaynaklar Merkez Mahallesi Meydanı’nda bulunan 30 metre boy ve 4 metre çapındaki anıt çınar ağacının (Kunduracı Çınarı-Platanus orientalis) yaşının 1000’e yakın olduğu biliniyor. Ağaç, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü İzmir Başmühendisliği tarafından Eylül 1994 yılında tescillenmişti. Kaynaklar'ın simgesi olan 1000 yaşındaki Kunduracı Çınar'ı, adını içindeki kovukta ayakkabı tamirciliği yapılmasından alıyor.