Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de büyümenin hızlanması ve büyümenin bileşenlerinin sürdürülebir bir temele oturması için reformlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Türkiye'de büyümenin 2018'e kadar yüzde 3,5 civarında olacağını öngördü.
Asgari ücretin yüzde 30 artırılması ve yüksek miktardaki sığınmacı akışının yarattığı harcamaların Türkiye'de tüketimi desteklediğini ve büyümenin ana yönlendiricileri olduklarını ifade eden Fitch, düşük turizm gelirinin ve ihracatçılar için zorlu ortamın ise büyümenin önünde engel oluşturacaklarını vurguladı. Fitch, Türk hükümetinin ortaya koyduğu programın yapısal zayıflıklarla mücadeleyi öngördüğünü, ancak programın uygulanmasında son yıllarda yavaş kalındığını, reform programına bağlılığın hala kanıtlanması gerektiğini ifade etti.

KOBİ'lere 300 milyon liralık destek

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında 3 ayrı çağrıdan oluşan yeni destek paketiyle KOBİ'lere 300 milyon lira daha destek sağlanacağını bildirdi. Türkiye'nin ulusal ve uluslararası hedefleri doğrultusunda, KOBİ'lerin ekonomideki paylarını ve etkinliklerini artırmak istediklerini belirten Biçer, bu hedefe yönelik çeşitli destek programları geliştirdiklerini anlattı.
Biçer, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı ile 'Bilişim Teknolojileri KOBİ'lerinin Geliştirilmesi'ne 50 milyon, 'Hızlı Büyüyen KOBİ'lerde Kapasite Geliştirme'ye 150 milyon, 'KOSGEB Destekli Girişimlere İvme'ye de 100 milyon lira olmak üzere toplamda 300 milyon liralık 3 ayrı başlıkta çağrıya çıkıldığını kaydetti. Recep Biçer, destek programından faydalanmak isteyenlerin 30 Mayıs-1 Temmuz arasında başvuru yapabileceklerini dile getirdi.

Afrika'ya yönelmeliyiz

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı, sürdürülebilir büyüme ve 2023 kalkınma hedeflerine ulaşabilmek için ihracatta yeni pazarlara yönelmek gerektiğini söyledi. Afrika'daki Türk Firmalarının Başarı Sırrı ve Yakın Coğrafyadaki Gelişmeler Paneli'ne katılan Çuhacı, her şeyi devletten beklemek yerine başta STK'lar olmak üzere herkesi göreve davet ederek dünyanın yeni gözdesi olan Afrika'yı hedef gösterdi. Türkiye'nin ihracat rakamlarını Rahmi Çuhacı, sürdürülebilir büyüme ve 2023 ekonomik kalkınma hedeflerine erişmek için ihracat kapasitesinin arttırılması gerektiğini vurguladı. Rusya ile yaşanan gerginlik, komşu ülkelerdeki siyasi ve ekonomik istikrarsızlığa ek olarak, ambargonun kalkmasıyla İran'ın da elinin ekonomik olarak güçlendiğini belirten Çuhacı; 'Bu gibi nedenlerle düşen ihracat oranlarını telafi etmek için bir an önce pazar çeşitlendirilmesine gidilmesi gerekiyor' dedi.

İzmir Üniversitesi'nde buluşturdu

Litvanya, Romanya, Moldova, Fransa, İspanya ve Türkiye'den 80 genç girişimciyi bir araya getiren 'Avrupa'da Rekabetçi Genç Girişimciler Projesi @TheEUAGORA' konferansı İzmir Üniversitesi'nde yapıldı.
Özellikle perakendecilik sektöründe hâlihazırda iş sahibi olan ya da iş kurmayı planlayan genç girişimcileri hedefleyen 31 bin Euro bütçeli proje için düzenlenen konferansta Dekan Prof. Dr. Erhan Ada tüm dünyanın çözüm üretmeye çalıştığı gençlerin istihdam sorununu için girişimciliğin en önemli çıkış yollarından biri olduğu vurguladı.

Fiyatı düşen soğan, üreticiyi vurdu

Kışın 2 TL'ye satılan soğanın fiyatının son dönemlerde 20 kuruşa kadar düşmesi üreticiyi vurdu. Soğanın satıldığı rakamın, maliyetinin de altında olduğunu savunan üreticiler, kazanılan parayla borçlarını bile kapatamadıklarını söylüyor. Düşen fiyatlara rağmen zarara satış yapmak isteyen üreticinin de müşteri bulmakta zorlandığını anlatan çiftçiler, işçi bedeli, tohum, gübre, elektrik bedeli gibi bir çok masrafın olduğunu kaydetti. Üretici, 'Bunca emeğimiz boşa gittiği gibi borçlu da kalıyoruz. Bu durumda soğan üretimi yapan biz çiftçilerin tamamı iflas etmiş durumdayız. Buna rağmen 20 kuruşa bile birçok üretici, müşteri bulamıyor. İşçi bedeli, tohum, gübre, elektrik bedeli ve benzeri masrafların tamamı ortada kaldı. Çok kaliteli soğan üretmemize rağmen mahsulümüz tarlada çürüyor. Ben ve çocuklarım aylardır gece gündüz çamurun içinde çalışıp soğan yetiştirdim. Fakat soğanlar tarlada çürüyor. Bunca masrafım ve emeğim çöpe gitti' diyor.
Geçen haftalarda patates üreticisi de benzer şekilde konuşuyordu.

60 bin kişi işsiz kaldı

Gelişen teknolojiyle birlikte robotlar, birçok iş alanında insanların yerini alıyor. Bu teknolojiye yatırım yapan bir şirket 60 bin işçiyi işten çıkardı. Yüksek teknoloji ürünü akıllı robotlar, birçok sektörde insanların yerini alıyor. Bu durumun son örneği Çin'de yaşandı. ABD merkezli teknoloji vei Apple ve Güney Koreli Samsung'a malzeme sağlayan Foxconn çalışan sayısını 110 binden 50 bine düşürdü.Çin'de yayın yapan China Morning Post'a konuşan hükümet yetkilisi Xu Yulian, şirketin imalatta robotların kullanımını artırarak 60 bin kişiyi işten çıkarıldığını belirtti. Xu Yulian, yaptığı açıklamada ülkede pek çok şirketin Foxconn'un izinden gitmeye hazırlandığını belirtti. Foxcoon'dan yapılan açıklamada şirketin bu alanda yatırım yaptığı bilgisi doğrulanırken, bu durumun işten çıkarmalar ile neticelenmeyeceği iddia edildi. Çin son yıllarda robotların iş gücünde kullanımı artırmak için yaptığı yatırımlar ile dikkat çekiyor. Eylül 2014'ten bu yana sadece ülkenin Guangdong bölgesindeki 505 fabrika bu alanda 4.2 milyar yuan (1 milyar 878 milyon TL)

Faiz indirimine 'devam' sinyali

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB) faiz indirimlerine devam edileceği ancak bunun hızının artık yavaşlayacağı sinyali aldığını söyledi. Yılmaz, 'Faiz indirimlerinin devam edeceği, ancak bunun hızının artık yavaşlayacağı sinyalini aldım çünkü amaçları fonlama maliyetini ana faiz haline getirmek. Mevcut fonlama kompozisyonunun yüzde 40'ı koridorun üst bandından gerçekleştiği için 50 baz puanlık indirimin fonlama maliyetine etkisi 20 baz puanla sınırlı kalıyor. Fonlama maliyetinin nihai olarak yüzde 7,50 düzeyinde bulunan politika faizi ile güncel fonlama maliyeti yüzde 8,50 arasında bir yerde oluşması beklenebilir.' ifadelerini kullandı. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç ise çekirdek enflasyon seyrinin birikmiş kur etkisi sebebiyle hala yüksek olduğunun, fakat 3. çeyrek (yaz veya yaz sonu) itibarıyla düşmesinin beklendiğini ifade etti.

***

DİP EKSPRES

Petrol 7 ayın zirvesinde!

Brent petrolün varil fiyatı, 50,22 dolar ile yaklaşık 7 ayın en yüksek seviyesini gördü.
Önceki gün 49 doların üzerinde başlayan Brent petrolün varil fiyatı, ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) tarafından açıklanan stok verilerinin beklentilerin üzerinde azalış kaydetmesinin ardından yükselişe geçerek günü 49,86 dolardan tamamladı. Dün, 50 doların üzerine çıkarak 50,22 dolar ile 4 Kasım 2015 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, saat 10.20 itibarıyla 50,10 dolardan alıcı buluyor. Analistler, son iki gündür küresel piyasalarda etkili olan pozitif hava ve dolar endeksindeki düşüş eğilimiyle birlikte Brent petrolün yukarı yönlü hareketini sürdürdüğünü belirtiyor. Bu da bugün yarın yine akaryakıta zam geleceğini gösteriyor.