İzmir Büyükşehir Belediyesi 4-13 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 89. İzmir Enternasyonel Fuarı için çalışmalara başladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ‘Akdeniz’ temasıyla yapılacak fuar hazırlıkları kapsamında Hırvatistan, İspanya, Fransa, Bosna Hersek, Portekiz, Slovenya, Fas ve İsrail olmak üzere sekiz Akdeniz ülkesinin İzmir'deki fahri konsolosuyla bir araya geldi.

Tunç Soyer ‘İzmir'in Akdeniz kentleriyle daha fazla buluşmasını istiyoruz’ dedi.

Her güne bir kent

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Salonu’ndaki toplantıda konuşan Soyer, ‘Fuar alanına hapis olan bir fuar yapmayı düşünmüyoruz. Fuar kapsamındaki etkinliklerin İzmir'in sokaklarına, caddelerine, yani kılcallarına yayılmasına arzu ediyoruz. İzmir’in birçok yerinde her gün fuara katılan kentlerden birini öne çıkarmak; o gün, o kenti İzmirlilerle buluşturmak istiyoruz. O gün billboardlarımızda o kent olsun, o kentin müziği tanıtılsın, istiyoruz’ dedi.

Çin de olacak

Bu yılki İzmir Enternasyonel Fuarı'na Çin’in bu yıl da konuk olarak katılacağını açıklayan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Çin ‘Bir kuşak bir yol’ mottosuyla İpek Yolu'nu ihya ediyor.

 İzmir ise bu orta koridorun çıkış noktasında bulunuyor ve Çin'le Akdeniz arasında bir köprü görevini üstleniyor.

Biz tarih boyunca sürdürdüğümüz bu köprü görevine yeniden talip olduğumuz için Çin, 2020'de de konuk olacak.

Hatta şöyle diyebiliriz:

Akdeniz kentleri olarak Çin'e ev sahipliği yapacağız.’

İstikrarlı büyüyor!

Dünyanın en büyük dış kaynak iş hizmetleri sağlayıcısı Teleperformance, 2019 yılında yüzde 60’ın üzerinde büyüdü.

Son üç yılda ortalama yüzde 30 büyüyen şirket, 2019 yılında 236 milyon TL gelir elde ederek yüzde 60’ın üzerinde büyüdü.

2019 yılındaki ciro performansı ile 80 ülkede hizmet veren Teleperformance Grup genelinde, bölgesel bazda büyümeye en fazla katkı sağlayan ülkelerden biri olma başarısını gösterdi.

Teleperformance; İstanbul, Uşak, Antalya ve Balıkesir illerinde olan toplam 5 lokasyonunda 4000’e yakın etkileşim uzmanıyla dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen şirketlerine başta Almanca olmak üzere 8 farklı dilde hizmet sağlıyor.

Ekonomik açıdan değerlendirdi

BTM Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ürkmez 2019 yılını ve 2020 yılı sektör beklentilerini ekonomik açıdan değerlendirdi

Ürkmez, ‘Bilindiği üzere 2018 yılı Ağustos ayı sonrası tüm sektörlerde olduğu gibi inşaat sektörü de ciddi bir daralma ve duraklama dönemine girmişti. Bu dönemin 2019 yılına yansıması olacağı öngörüsüyle tedbirlerimizi aldık ve hedeflerimizden de vazgeçmeden emin adımlarla yolumuzda ilerledik.

2019 yılının ilk çeyreği sene başındaki olumsuz beklentileri doğrular nitelikte GSYH’daki 2,6 oranında daralmaya karşılık inşaat sektörümüz 10,9 oranında negatif performans ile başladı. 

Türkiye İstatistik Kurumu 2019 ilk 9 ayında yapı ruhsatı verilen bina sayısının geçen seneye göre %57 azaldığını açıkladı.

Kamu tarafında harcamalara yönelik tasarruf politikaları benimsendi. Projeler ya askıya alındı ya da kısıtlı olarak devam edebildi.

Tüm bu olumsuz koşullara rağmen BTM özellikle yılın son çeyreğinde, yurt içi pazarda içinde bulunduğumuz yılın ortalamasının üzerinde üretim ve satış imkânı yakaladı.

Yurt dışı pazarda da yılın başında planladığımız büyüme hedeflerimiz doğrultusunda performans gösterdi.’ diye konuştu.

İhracatta ilk defa

Çin’deki özel işletmelerin ülkenin dış ticaretine yönelik katkısı geçen yıl ilk defa yabancı sermayeli işletmeleri geride bıraktı.

Çin Gümrükler Genel İdaresi’nden açıklanan verilere göre, Çin’in özel işletmelerinin gerçekleştirdiği dış ticaret hacmi geçen yıl 13,48 milyar yuanla, bir öncelik yıla göre yüzde 11,4 yükseldi.

Bu rakam, toplam dış ticaret hacminin yüzde 42,7’sini oluşturarak, bir önceki yıla göre 3,1 puan arttı.

Yabancı sermayeli işletmelerin gerçekleştirdiği dış ticaret hacmi ise 12,57 milyar yuanla Çin’in dış ticaretinin yüzde 39,9'unu oluşturdu. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 3,2 düştü.

11 milyonluk satış rekoru

2019 yılını, tüm zamanların rekorunu kırarak kapatan Volkswagen, 11 milyon araç sattı.

Geçen yıla göre satışlarını yüzde 1.3 oranında artıran şirketi rekora Çinliler ulaştırdı.

VW’in satışlarının 4.2 milyonu Çin’de gerçekleştirildi…

 Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) 2019 yılında satış rekoru kırdı. Şirketin bu rekora ulaşmasında ise Çin’deki satışları etkili oldu. Volkswagen geçtiğimiz yıl içinde dünya piyasası lideri konumunu daha da güçlendirdi.

 Firma sözcülerinden biri VW Şirketler Grubu’nun, dünyayı saran değişik ticaret anlaşmazlıklarına ve düşen konjonktürel eğimlere karşın, 2019’da 11 milyon otomobil sattıklarını açıkladı.

 Söz konusu rakam bir önceki yıla kıyasla yüzde 1,3 oranında bir artışa denk geldiği gibi şirket için tüm zamanların satış rekorunu oluşturuyor.

‘İşine hile katanı barındırmayız’

Torbalı Ticaret Odası (TTO), Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 2020 yılının ilk tağşiş listesinde ismi yer alan beş firma hakkında disiplin işlemi başlattı.

Adres tespiti için gidildiğinde söz konusu firmaların gece çalışıp gündüz kapalı olduklarını ifade eden TTO Başkanı Olgun ‘Bu tarz firmaları ilçemizde barındırmamak için diğer kurumlarla işbirliği yapacağız’ dedi.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında hazırlanan, ‘Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmelik’ gereğince bakanlık liste yayınlamaya devam ediyor.

DİP EKSPRES

‘Coğrafi işaret’ Karabağlar’da!

Karabağlar Belediyesi’nin Kavacık Üzümü için Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan almaya hak kazandığı coğrafi işaret belgesi, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu’na törenle teslim edildi.

Karabağlar Belediyesi Başkanlık Makamı’nda düzenlenen törene, Destek Patent Marka Kurumu İzmir Bölge Müdürü Süleyman Zemin ve Kurumsal Müşteri Yöneticisi Tolga Bilgehan,  belediye başkan yardımcıları ve bürokratlar katıldı.

Törende konuşan Başkan Selvitopu, Kavacık’ın eşsiz lezzetteki üzümünü dünyaya tanıtmak için önemli bir aşamayı geçtiklerini vurgulayarak, ‘Kavacık ve üzümü, hem Karabağlar hem de İzmir için önemli bir değer. Aldığımız bu coğrafi işaret, bölgenin tarımsal kalkınmasında ve üreticilerin gelirlerinin artmasına büyük katkı koyacak.

Düzenlediğimiz son Kavacık Üzüm Festivali’nin ardından zaten köyümüzde büyük bir gelişme yaşanmıştı.

Şimdi bu belge, Kavacık’ın albenisinin artırılmasına olumlu yansıyacak. Orayı, Karabağlar ve İzmir’in renkli bir merkezi haline getirmek istiyoruz. Bu belgeyi almamızda emek veren herkese teşekkür ediyorum’ dedi.

‘Katı kuralları üreticiyi üzebilir!’

Tıbbi cihaz üreticileri için büyük öneme sahip Tıbbi Cihaz Regülasyonu’nu (MDR) değerlendiren Cemil HAS Medikal Ltd.Şti. Genel Müdürü Cemil Has, regülasyonun üreticiye yüklediği yükümlülüklerden, artı ve eksilerinden bahsetti.

Cemil Has: ‘2011 yılında Fransa’da PIP şirketi, meme implantı yerine endüstriyel implant kullanarak hastaların sağlıklarını tehlikeye attı. İşte MDR bu ve bunun gibi sağlık skandallarının önüne geçerek, doğru ürün üretimini teşvik edecek bir sistem olarak oluşturuldu. Ancak yapılan düzenlemeler ve değişiklikler nedeniyle Ocak 2019 ile Mayıs 2020 arasındaki dönem, biz, tıbbi cihaz üreticileri için ciddi bir öneme sahip’ dedi.

MDR’ın karşılarına çıkardığı zorluklardan bahseden Has: ‘MDR'ın geçiş dönemi mevcut CE sertifikanız üzerinde herhangi bir etki oluşturmamakla beraber onaylanmış kuruluşlar, gözetim ve habersiz denetimleri bugün olduğu gibi gerçekleştirmeye devam edecek.

Ancak, 26 Mayıs 2020 tarihinden sonra onaylanmış kuruluşlar, gözetim denetimlerinde MDR'ın piyasaya arz sonrası gözetim, piyasa gözetimi ve vijilans şartlarına uygun olarak denetimlerini gerçekleştirecek.

Ayrıca yeni regülasyonla birlikte sütürler, cerrahi zımbalar, dental dolgu malzemeleri, diş telleri, diş kronları, vida, çivi, plaka, tel, pin, klips veya konnektörler dışındaki implante edilebilir ve Sınıf III tıbbi cihaz üreticilerinin klinik araştırma yapmak zorundadır.

Bununla beraber üreticiler; klinik araştırma yapmak için zaman ve finansal kaynaklara ihtiyaç duyacak. Çünkü klinik araştırma ile üretici araştırma yapılacak hastaları araştırma süresine ek olarak sigorta etmeleri gerekmektedir.

Bahsettiğim bu cihazların klinik değerlendirmesi bugün üretilen herhangi bir eş değer cihaza dayanıyorsa, üreticinin; eşdeğer cihaz üreticisi ile eş değer cihazın teknik dokümantasyonuna, klinik değerlendirmesine ve orijinal dokümantasyonuna sürekli olarak tam erişime izin veren bir sözleşme yapması gerekiyor.

Bu durum üreticileri finansal açıdan zorlayan bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.

Ayrıca yeni regülasyonla beraber mevcut kullanmakta olduğumuz harmonize standartlar da yenilenecek.

Dolayısıyla üreticilerin, standartları yeniden satın alarak finansal açıdan zorlanacaklarını düşünüyorum’ şeklinde konuştu.

Süs Bitkilerini Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Türkiye’deki süs bitkileri sektörünün ve süs bitkileri üreticilerinin yaşadığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı.

Sındır, Süs bitkileri sektörünün gelişmesi, ihracat potansiyelinin arttırılması, ithal ürünlerin azaltılması, yerli üretim ve tüketimin teşvik edilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Türkiye’nin ekolojisi ve doğal varlıkları, uygun iklimsel ve coğrafi koşulları, pazar ülkelere yakınlığı ve stratejik konumuna rağmen süs bitkileri pazarından yeterli payı alamadığını ifade eden Sındır, araştırma önergesine tüm siyasi partilerden destek istedi. Sındır, önlem alınmaz ise sektörün hızla daralacağını da vurguladı.

Zafer Türkiye’nin

ABD üreticileri tarafından, Türk kuru vişnesi ve vişnenin dahil olduğu kuru meyve karışımları için 13 Mayıs 2019 tarihinde açılan Anti-Damping ve Telafi Edici Vergi soruşturması kapsamında ABD Uluslararası Ticaret Komisyon üyeleri tarafından yapılan oylama da Türk kuru vişne ürünlerinin ABD pazarına ihracatta ABD'li üreticilerin zarar görmediğine hükmetti.