CHP'nin Buca aday adayları arasında ismi öne çıkan Levent Piriştina, Buca'yı projeleriyle uçurmaya aday. Pratik anlamda siyaseti ve belediyeciliği aile içinde öğrendi Levent Priştina. Babası ne de olsa İzmir'in efsane belediye başkanıydı. Vizyonuyla, kurduğu ekiple dehasını da kanıtlamıştı. Şimdi Levent Priştina Buca'da sıra dışı ve çarıcı projeleriyle efsane olmaya aday...

Projeleri, altyapıdan, sosyal kültürel spor aktivitelerine, oradan vatandaşın gündelik hayatına, bürokrasiye kadar giden bir zincir. Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu olan Levent Piriştina, önlerindeki hedef çıtasının yüksek olduğunu söylüyor: "Piriştina soyadı, aldığım eğitim, projelerimizin vatandaşlar karşısında güvenini arttırdığını düşünüyorum. Bucalı, ekibe, ekibin donanıma, Buca için öngörülerine bakacaktır ama mensubu olduğum aile, babamın da geçmişte ortaya koyduğu hizmetler ilk etapta güveni arttırır, bu da desteği arttırır. Öyle bir aile mensubu olmak bizim için ciddi bir avantaj. Onun koyduğu hizmetlerle, halkın bu soyadından beklentisi anlamında çıta da çok yüksek olduğu için sorumluluk anlamında da zor tarafı var. O yüzden çok çalışmamız, mahcup olmamamız lazım. 25'e yakın plan ve projeyi hayata geçirmek istiyoruz; Buca'nın ulusal ve uluslararası anlamda hak ettiği noktaya gelmesi hedefimiz."

Babamdan etkilendim


Levent Piriştina, "Bucalıyım. Çocukluğum, sosyal hizmet, halkı kucaklama üzerine yapılanmaların içinde geçti. Kişiliğim oluşurken elbette babamdan etkilendim. O, bir okuldu. Şimdi aynı bayrağı, kendi çocuğum için tüm istediklerimi, ailelerinden koparak gelmiş 60.000 çocuğumuzu barındıran Buca için istiyorum. Üniversite merkezli bir ilçede, eğitim için gelen gençlerle, istihdam yaratarak, modern yaşamın her yönüne hizmetler sunmak için hazırım" diyor. Levent Piriştina, projelerini ve hedeflerini ise şöyle anlattı:

Buca'ya asfalt şantiyesi yapacağız

Buca'nın en büyük sorunu trafik ve altyapı. Şu anda asfaltlanma ile ilgili Büyükşehir'den hizmet alıyoruz. Ve Büyükşehir'in bu anlamda 30 ilçesi, yüzlerce, binlerce mahallesi, bu anlamda tabi hizmetin aksaması, kalitesinin düşmesi söz konusu. Artık diyoruz ki Buca Belediyesi'nin kendisinin asfalt şantiyesi olmalı. Trafikle ilgili de yaklaşık 7-8 arterde yol genişletmeleri çalışmalarını meclisimizde bütçelendireceğiz. Bu yolların genişletilmesi için, Seyhan'dan Karabağlar'a kadar olan alanın kamulaştırılması Büyükşehir tarafından sağlanmış durumda. Bunu hızlandırıp Seyhan Karabağlar hattını açarsak, Uçan Yol'la birbirini çok bağdaştıracak ve trafiğe nefes aldıracak proje. Bunun takipçisi ve uygulamacısı olacağız.

Üniversite ve gençlik masası

Buca'nın da en büyük avantajı kendi dinamik nüfusu kadar bir üniversite nüfusu var. Bunların üniversitelilerin, akademik kadronun, üniversitedeki öğrencilerin Buca'nın tüm siyasi ve gündelik hayatına katkıda bulunacak ortamın sağlanması lazım. Bu beyinlerden, bu güçten yararlanmamız gerekiyor. Bunun için tamamen bir üniversite ve gençlik masası oluşturacağız.
Buca'mızda 650 bin nüfusumuz var. Bir tane sinemamız yok. Buca'da bir otel yok. Buca'da kültür sanat aktivitelerinin sergilenecek, tiyatro, sinema, sergi, kongre, konferans herhangi bir alanımız yok. Bu konudaki çalışmalarımız tamamlandı hazır olarak bekliyoruz.

Dijital Buca, bürokrasiden kurtaracak


Gerek vatandaşın gündelik işlemleriyle ilgili olsun, gerek yatırımcıların olsun, Buca'da ciddi bir bürokrasi sorunu var. Aslında bu Türkiye'nin temel bir sorunu. 2014'e girerken artık vatandaşın basit gündelik, çöp vergisiydi, emlak vergisiydi gibi bilgilere ulaşmasındaki, yatırımcının yatırım bölgesi ile ilgili imar durumları planını alabilmesi gibi tamamiyle bürokratik engellerle zaman kaybı ne Buca'ya ne Türkiye'ye 21. yüz yılda yakışmıyor. Bu anlamda dijital Buca dediğimiz bir projemiz var. Artık Buca'nın tüm envanterini dijital bir ortama taşıyıp vatandaşın işini, yatırımcının işini çok hızlandıracağız. Buca'da dört köyümüz var. Orada da köydeki yurttaşlarımız kent merkezine gelip belediyeden bu tip hizmetleri almakta zorlanıyorlar. Oraya da bir ilk kademe olarak adlandırdığımız bir alan kuracağız. Dijital Buca kent merkezindeki vatandaşın gündelik işlerini ve yatırımcıların işlerini hızlandırırken köydeki yurttaşımız da sorununu orada yani yerinde çözeceğiz.

5 yılda 60 bin sporcuya spor yapma imkanı


Spor, Buca'nın olmazsa olmazı. Buna iki açıdan bakıyoruz. Amatör spor. Amatör sporun desteklenmesi. Bir de sporun sadece belediyenin amatör spor kulüplerine fiziki ve maddi anlamda koyduğu katkılar ötesinde. Belediyenin desteklediği ücretsiz sporun 12 spor eğitmeni kadrosuyla 5 yılda 60 bin sporcuya ücretsiz spor hizmeti verip onları sporla tanıştırmak. Bunların arasından tenis, voleybol, futbol, yüzme alanlarında eklenecek tesislerle bu sporla tanışıklığın akabinde Türkiye ve dünya çapında sporcular yetiştirmek en büyük projelerimizden biri. Kültür sanat varsa, spor da Buca'nın temelinde olmalıdır. Bir sürü velimiz, yurttaşımız çocuklarını spora maddi imkansızlıklar nedeniyle yönlendiremiyorlar. Burada da biz sorumluluk alacağız.

Buca'ya sinema şart

6 ay belki 8 ay İzmir ve Buca sokaklarında vatandaşlar geziyor. Buca'nın her caddesinde renkli birer sinema perdesi olacak. Açık hava sinemaları. Sinemaya zaman ve bütçe ayırmakta zorlanan halkımız altı aylık süreç boyunca farklı sinema ve tiyatro gösterilerinde zaman geçirebilecek.

Engellilere yaşam evi, hayvanseverlere hastane ve hayvan mezarlığı


Üzerinde özellikle durduğumuz iki konu, engelliler ve hayvanlar. Bizim engelliler ve engelli aileleri ile ilgili sayısız projelerimiz var. Türkiye'de bir ilki, engelli yaşam evi yapacağız. Ailelerinden yalnız kaldıklarında, hayatını idame ettirebileceği fiziki şartlarına uygun bir tesis düşünüyoruz.

Sokak hayvanlarıyla ilgili gelen istekleri talepleri değerlendirdiğimizde Konak'ta uygulaması var Buca'da yok. Buca'ya bir hayvan hastanesi getirmemiz gerekiyor. Uluslararası nitelikte modern bir hayvan hastanesi, barınma ünitesi kuracağız.

Hayvan severlere, hayvan dostlarına uygun bir de bir can dostum mezarlığı projemiz var. Hayvanlar için bir mezarlık planlıyoruz. Köpeğini, kuşunu, kedisini kaybettiğinde belirlediğimiz alana gömecek.

Sokaktan salona

Levent Piriştina, birkaç mahalleyi kapsayan salonları yapılmasını sağlayacağını söyledi. Sokakta yapılan nişan, düğün, sünnet düğünü ve asker uğurlaması gibi özel günlerin çok amaçlı salonlarında yapılabileceğini kaydeden Piriştina, "Bu salonlar aynı zamanda sportif ve sanatsal etkinlikler de yapılacak. Öte yandan sivil toplum kuruluşlarının de çeşitli aktivite ve toplantıları da bu salonlar da gerçekleştirilecek" diye konuştu.


12 bin gence ücretsiz spor kursu

Buca'da sosyal donatı alanları eksikliğinin ciddi boyutta olduğunu belirten Levent Piriştina, "Üniversite kenti olan ve genç nüfusun yoğun yaşadığı kentte ne yazık ki spor tesislerimiz de yeterli değil" dedi. İlçede sporu hayat tarzı haline getirmeyi de amaçladığının altını çizen Piriştina şöyle devam etti: "Spor, sağlıklı yaşamın anahtarıdır aynı zamanda. Amatör ya da profesyonel olarak sporla uğraşmanın dışında her yaştan insanın spor yapmasının önündeki engelleri kaldırmak gerekiyor. Çarpık kentleşme ve hızlı büyüme bu kültüre zarar verdi. Tüm spor dallarında yılda en azından 12 bin gencimize ücretsiz spor kursu vermeyi planlıyoruz. Her mahallede halkın kullanımına yönelik modern spor tesislerini büyük bir hızla hayata geçirmek istiyoruz."