28 Ekim Cuma akşamı, Altay Sosyal Dayanışma Derneği'nin düzenlediği Cumhuriyet Bayramı Balosu ile Altay camiası ve konukları bu anlamlı gecede bir araya geldiler. Benim bildiğim kadarıyla 2016 Türkiye'sinde böyle bir organizasyonu yapan tek kulüp olma ayrıcalığını Altaylılar yaşadı. Bilmediğim başka spor kulüpleri de varsa, onları da tebrik ediyor ve kutluyorum.
Geçmişte birçok köşe yazımda ve katıldığım toplantılardaki konuşmalarımda Cumhuriyet'in kuruluşunda Altaylıların ve Altay Spor Kulübü'nün de çokça katkısı olduğunu ifade etmiştim. 16 Ocak 1914 tarihinde Altay Spor Kulübü'nü Vasıf Çınar ile birlikte kuran Mustafa Necati Beyin hayatı, bu tezi kanıtlıyor ve Kurtuluş Savaşı'nın ve cumhuriyetin birçok ilmiğinde Altaylıların emekleri olduğunu gösteriyor.

TBMM'nin ilk üç döneminde milletvekilliği yapmış, yüce önder Atatürk'ün yakın mesai ve düşünce arkadaşı olan Mustafa Necati, Kuva-yi Milliye hareketinde aktif rol almış; Mübadele döneminde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 1924 Anayasasının yürürlüğe konulduğu dönemde Adalet Bakanlığı ve Tevhidi Tedrisat sürecinde ve Harf Devrimi'nde Milli Eğitim Bakanlığı yapmıştır. Bir anlamda cumhuriyetin yapıtaşlarının mimarlarının en önemlilerindendir.

Mustafa Necati, 16 Ocak 1914'te Altay Spor Kulübü'nü kurduktan sonra, yaklaşmakta olan işgal tehlikesine karşı demir yolu işçileri, işsiz yedek subaylar ve Altay Spor Kulübü üyesi gençlerle birlikte önlemler almaya çalışmış, direniş örgütlemeye gayret etmiştir.

İzmir'i Yunan'a teslim etmek istemeyenler "Redd-i İlhak Heyeti Milliyesi" isimli bir dernek kurmuşlardı. 14 Mayıs'ı 15 Mayıs'a bağlayan gece binlerce İzmirli eski Musevi mezarlığında (Maşatlık Meydanı) toplanmıştı. Bu esnada İngiliz, Fransız, Amerikan, İtalyan ve Yunan Zırhlıları İzmir Körfezi'nde bulunuyordu. Bu geceye yakın akşamüzeri Moralızade Halit Bey, Mustafa Necati ve Ragıp Nurettin'in bir grup vatansever ile birlikte hazırladığı, "Redd-i İlhak Heyeti Milliyesi" tarafından dağıtılan bildiride şu ifadeler yer alıyordu: 'Ey bedbaht Türk!.. Yunan hâkimiyetini kabule taraftar mısın? Artık kendini göster. Tekmil kardeşlerin Maşatlık Meydanı'ndadır. Oraya yüz binlerle toplan... Orada zengin, yoksul, bilgin, cahil yok. Fakat Yunan egemenliğini istemeyen bir mutlak çoğunluk var. Geri kalma!.. Binlerle, yüzbinlerle Maşatlık'a koş. Ve Milli Kurul'un buyruğuna uy.'

Bu geceye katılan ve konuşmacılardan biri olan Hasan Tahsin ertesi sabah Yunan işgaline karşı ilk kurşunu sıkan kahraman olarak Milli Mücadele'nin sembol isimlerinden biri olmuştur.
Evet dostlar, Altay ve cumhuriyetin, vatan ile Altay şemsiyesi içinde mücadelenin ne kadar iç içe olduğunu hissedebiliyoruz. Bu sebeple haykırıyoruz ki Altay Spor Kulübü'nün sportif başarısı ne olursa olsun o 'Büyük Altay'dır'.