Demir eksikliği, dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu olup, doğru beslenme ile bu eksiklik giderilebilir. İşte demir eksikliğine karşı etkili 7 besin önerisi.

Demir, vücudumuzda oksijen taşımaktan sorumlu olan kırmızı kan hücrelerinin üretimi için kritik bir mineraldir. Demir eksikliği, başta kadınlar ve vejetaryenler olmak üzere, pek çok kişiyi etkileyen yaygın bir sorundur. Bu eksiklik tedavi edilmezse, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İşte demir eksikliğini gideren ve kan yapımını destekleyen 7 önemli besin.

1. Kırmızı et
Kırmızı et, özellikle sığır ve koyun eti, vücudun kolayca emebileceği hem demir kaynağıdır. Hem demir, bitkisel kaynaklardan alınan non-hem demire göre vücut tarafından çok daha hızlı emilir. Yine de aşırı kırmızı et tüketiminden kaçınılmalı, dengeli bir beslenme düzeni sağlanmalıdır.

2. Kümes hayvanları
Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları, hem demir içeriği bakımından zengin olmasa da, sağlıklı bir beslenme planının parçası olarak önemlidir. Demir emilimini artırmak için C vitamini bakımından zengin narenciye, biber veya çilek gibi besinlerle birlikte tüketilmesi önerilir.

Medical Point’te kalp çarpıntısına dondurma ve kapama çözümü Medical Point’te kalp çarpıntısına dondurma ve kapama çözümü

3. Balık
Somon, ton balığı gibi yağlı balıklar, vücudun kolayca emebileceği hem demir içerir. Diğer deniz ürünleri, özellikle istiridye ve karides ise non-hem demir içerir. Balıklar, aynı zamanda B12 vitamini ve omega-3 yağ asitleri açısından da zengindir.

4. Kurubaklagiller
Barbunya, mercimek, nohut gibi kurubaklagiller, demir eksikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynar. Non-hem demir içeren bu gıdaların emilimini artırmak için C vitamini açısından zengin gıdalarla tüketilmesi tavsiye edilir.

5. Kabuklu Yemişler ve Tohumlar
Badem, ceviz, kabak çekirdeği ve chia tohumu gibi kabuklu yemişler, demir açısından zengin seçeneklerdir. Bunların non-hem demir içerdiğini unutmamak önemlidir, bu yüzden emilimlerini artıracak C vitamini kaynakları ile tüketilmesi gerekmektedir.

6. Koyu Yapraklı Yeşillikler
Ispanak, pazı, roka gibi koyu yapraklı yeşillikler, demir açısından zengin gıdalardır. Aynı zamanda folik asit ve C vitamini içerikleriyle demir emilimini artırarak kan yapımını destekler.

7. Takviyeli Tahıllar ve Tahıllar
Bazı tahıllar, demirle zenginleştirilmiştir ve bu besinler kahvaltı gevrekleri gibi günlük öğünlerde kolayca tüketilebilir. Tam tahıllar da daha fazla lif ve besin öğesi içerdiği için daha sağlıklı bir seçenek sunar.

Kaynak: HABER MERKEZİ