Yerel üreticiye Bornova’dan yardım eli Yerel üreticiye Bornova’dan yardım eli

Fransız ünlü jeokimyacı Prof. Dr. Edouard Bard, Akdeniz’in son dönemde geçirdiği büyük dönüşümün İzmir ve çevresini de etkilediğini, deniz seviyesindeki artışın çevresel tehdit oluşturduğunu açıkladı. Bard, iklim değişikliğinin etkilerinin hızla hissedildiği bu bölgenin korunması için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.  

Unnamed (56)

Tehditler mercek altına alındı

Institut français Türkiye’nin düzenlediği etkinliklerde, Akdeniz’in karşı karşıya olduğu çevresel tehditler mercek altına alındı. Fransa’nın saygın bilim kurumu Collège de France, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirilen etkinliklerde, Prof. Dr. Bard, Akdeniz ve çevresindeki deniz seviyesindeki artışın büyük bir sorun haline geldiğini vurguladı.  

Deniz seviyesindeki artış

Prof. Dr. Bard, modern uydu teknolojileri ve gelgit ölçerlerle yapılan araştırmalarla İzmir çevresinde deniz seviyesinin her yıl yaklaşık 3 milimetre arttığını açıkladı. Bu artış, görünürde küçük olsa da uzun vadede kıyı kentlerini ciddi şekilde etkileyebilir. Bard, küresel ısınmanın deniz suyunun termal genişlemesine neden olduğunu ve bunun da deniz seviyesinin yükselmesine yol açtığını belirtti. Ayrıca Grönland ve Antarktika’daki buzulların erimesinin bu artışı hızlandıran bir diğer faktör olduğuna dikkat çekti.  

Acil önlem çağrısı

Bard, Akdeniz’in iklim kriziyle ilgili baskıları en önce hisseden bölgelerden biri olduğunu ifade ederek, İzmir ve Doğu Akdeniz kıyılarının da bu tehditlerden etkilenmeye devam edeceğini vurguladı. "Bu sorun günümüzde gözlemlenen deniz seviyesi artışı ve biyolojik çeşitlilik tehditleri ile daha da büyüyebilir. İzmir’i ve Akdeniz kıyılarını korumak için derhal önlem almalıyız" dedi.  

1730825850831 Foto5

Akdeniz’in sualtı zenginlikleri sergisi  

Institut français İzmir’de açılan MEDITERRANEO sergisi ise Akdeniz’in su altı dünyasını tanıttı. Fransız fotoğrafçı Laurent Ballesta ve su altı fotoğrafçısı Tony Viacara’nın eserleri, Akdeniz’in zengin biyolojik çeşitliliğini gözler önüne seriyor. Ballesta’nın Akdeniz’in derinliklerinden çektiği fotoğraflar, bölgenin korunması gereken önemli bir ekosistem olduğunu vurguluyor.  

Serginin açılışında Prof. Dr. Bard, İzmir ve çevresindeki değişimin küresel ısınma ve insan etkisiyle doğrudan ilişkili olduğunu belirterek, "Akdeniz’i korumak için hep birlikte ve acilen harekete geçmeliyiz" dedi.  

Bard’ın Akdeniz’deki iklim değişikliği ve istilacı türlerle ilgili bir sonraki konferansı ise Ege Üniversitesi’nde "Akdeniz’de İklim Değişikliği ve İstilacı Türler: Geçmişten Bazı Dersler" başlığıyla 6 Kasım’da yapılacak.

Kaynak: Bülten