İran'da devleti yaklaşık 3 milyar dolar dolandırdığı iddiasıyla yargılanan İranlı işadamı Babek Zencani, idam cezasına çarptırıldı. İranlı milyarder işadamı petrol gelirlerini hazineye aktarmamakla suçlanarak yaklaşık 2 yıl önce tutuklanmıştı.
Tahran'daki devrim mahkemesinde yargılanan Zencani hakkında idam cezası verildi.

Rıza Sarraf'ın ortağı

7-25 Aralık sürecinin odak isimlerinden Rıza Sarraf'ın iş ortağı olduğu iddia edilen İranlı işadamı Tahran'ı 2 milyar 800 milyon dolar dolandırmakla suçlanıyor. Zencani'ye yöneltilen suç dolandırıcılık ve kara para aklamanın yanısıra cezası idam olan: 'fesat fi'l arz' yani 'yeryüzünde fesat çıkarmak'tı. Mahkemenin kararına temyiz yolu açık.

Memura erken emeklilik yolda!

Kamuda erken emeklilik imkanı tanınan mesleklerin kapsamı genişletiliyor.  Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde oluşturulan komisyon, çalışmalarını sürdürüyor...
Sağlık çalışanlarının erken emekli olabilmesi için yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldı; öğretmenler, postacılar ve itfaiyeciler heyecanla kendilerine de bu imkanın verilmesini bekliyor. Hükümet, geçtiğimiz yıl, sağlık çalışanlarına erken emeklilik müjdesi vermişti. Çalışma sonucunda hazırlanacak rapor, yasa tasarısı haline getirilerek Meclis'e sunulacak. Çalışmayla erken emeklilik imkânı verilecek meslekler arasında başı sağlık çalışanları çekiyor.

'Kontak kapatmaya hazırız!'

Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'nun (TOFED) otobüsçülere sahip çıkmadığını dile getirdi. Yumurtacıların bile dertlerini dile getirebildiği hatırlatan Gerilakan 'Sadece seçimlerde gelip dertlerimizi dinleyen TOFED, seçimlerden sonra sadece İstanbul'da bir zümreye hizmet etmekten öteye geçemiyor. Başta kendi bölgem Ege olmak üzere tüm Anadolu otobüsçüleri sahipsizdir' şeklinde konuştu.

'Biz de turizm sektöründeyiz'

Ekonomik olarak her geçen gün bir otobüs yazıhanesinin kapatıldığını dile getiren Gerilakan, TOFED'in sektöre hizmet etmediğini tekrarladı. Gerilakan 'Ben ve benim gibi bu sektöre yıllarını vermiş insanların birçok derdi var. Başta ülkemizin her karışına hizmet veren biz olmamıza rağmen, rakip sektörlere verilen imkan ve teşviklerin bir tanesine bile sahip olamadık. Her kasabaya her şehre ulaşımı sağlayan otobüs sektörü hızla kan kaybederken, hava ve deniz taşımacılığı sorunlarını iyi anlatabildiği için değer kazanıyor. Aslında bunun çözümü oldukça basit. Otobüs işletmeciliği sektörünün de turizm sektörü sayılmasını sağlamak yeterli olacaktır' dedi.

Turizmcilerin yeni hedefi Amerika

Hükümetin turizm destek planı kapsamında Amerika ile Antalya arasında direkt uçuşlara başlayacak. Amerikalı ilk turist kafilesi Mayıs ayında Antalya'ya gelecek.

Sanayicilerden yatırım teşekkürü

Yıllık 7 milyar dolar ticaret hacmi ve 25 bine yakın istihdamı ile Türkiye'nin en büyük sanayi bölgelerinden biri olan Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSBİ) ortak akıl mayası tuttu. Bölgeyi, sanayicilerle iş birliği ve ortak akıl ile yönetim modelini uygulayan KOSBİ, sanayicilerin de tam desteğini aldı. Sanayicilerin yoğun ilgi gösterdiği 2016 yılının ikinci bilgilendirme toplantısını gerçekleştiren KOSBİ Yönetimi, çalışmalarını ve projelerini anlatırken, gerçekleştirdiği yatırımlarla da sanayiciden teşekkür aldı. Ekonomi Eski Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım'ın da devlet teşvikleri ile ilgili sunum yaptığı toplantıda sanayiciler görüş ve önerilerde bulunurken, sorularına da aynı anda yanıt bulma imkânına kavuştular.

Norm Grubu Proje Pazarı Ödülleri

Geçtiğimiz hafta ödül töreni yapılan; 2015 son çeyreğinde 2.si düzenlenen yarışmada Norm Grubu çalışanlarının ekipler halinde önerdikleri, farklı alanlarda gelişime neden olabilecek proje fikirleri yarıştı ve ödüllendirildi. Yarışma kapsamında yenilikçilik, kalite, çevre, maliyet düşürme, çalışan memnuniyeti, işçilik maliyetleri, çalışma yaşamına katkı gibi kriterler seçici komite tarafından özel katsayılar ile değerlendirildi. Bu kriterler ile etkin gelişime neden olma koşulları oylanırken, dereceye giren takımlar ödüllendirildi. Doruk Otomasyon ERP ile entegre edilerek üretimde verimlilik artışı uygulamalarına yönelik öneri birincilik; Yeşil Ofis uygulamaları projesi ikincilik 2M / 6G Saplama – Taraklama Ürünleri projesi ise üçüncülük ödülüne layık görüldü.

PETKİM'den 639 milyon lira kâr

Türkiye'nin petrokimyasal hammadde üreticisi Petkim, 2015 yılını 639,2 milyon TL net karla tamamladı.
Yılın ilk çeyreğinden itibaren başlayan performans yılın tamamına yansıyarak yüzde 14 gibi yüksek net kar marjını ortaya çıkardı. 12 aylık dönemde 4 milyar 532,6 milyon TL'nin üzerinde ciro yapan şirketin aktif büyüklüğü 5 milyar 460,7 milyon TL oldu. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 'Önceki dönemde gerçekleştirdiğimiz kapasite artışları ve genel bakım duruşları sayesinde sağladığımız daha yüksek üretim performansına paralel olarak, tarihi karlılığa ulaştığımız bir finansal yılı geride bıraktık. Rekabetçi fiyatlar ve dinamik planlamanın getirdiği yüksek kapasite kullanımı ile yüksek etilen, nafta marjından maksimum düzeyde faydalandık.' dedi.

Poyraz, Dubai'den mutlu döndü

Türk zeytinyağının dışa açılan kapısı Poyraz Zeytinyağları, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai şehrinde düzenlenen Gulfood 2016 – Uluslararası Gıda ve Otel Ekipmanları Fuarı'nda görücüye çıktı. Tam kadro olarak gerçekleştirdikleri seyahat sonrasında fuarı değerlendiren Poyraz Zeytinyağları Genel Müdürü Soykan Yanya, Avrupa ve Asya pazarının çok yakından takip ettiği Dubai Fuarı'ndan mutlu döndüklerini söyledi. Yanya, 'Gittiğimiz her fuarda pazarın isteklerini tek tek not ediyoruz. Gıda üretimi kadar ticareti de oldukça zor bir iş. Gastronominin altın çağını yaşadığı günümüzde artık gıda ekonomisi hiçbir hatayı kabul etmiyor. Bu yüzden Türkiye'nin en büyük rakipleri olan İspanya, İtalya gibi ülkeleri geride bırakmak için Türk zeytinyağını en iyi şekilde üretmeye, tanıtmaya ve yaymaya çalışıyoruz' diye konuştu.

Kaçak moloz dökenler...

Karşıyaka Belediyesi, kentin çeşitli noktalarına kaçak moloz dökerek görüntü ve çevre kirliliği yaratanlarla mücadele ediyor.
Son bir yılda kişi ve firmalara kesilen para cezalarının toplam faturası 100 bin liraya yaklaştı.
Başkan Akpınar, 'Sokaklarımızı kirleten, çevremizi katledenlere taviz vermemiz mümkün değil. Herkesten duyarlılık bekliyoruz' dedi.
Çevre, Zabıta, Temizlik İşleri ve Fen İşleri müdürlüklerinin işbirliğiyle yapılan çalışmalar kapsamında, 2 bin 145 noktadan yüzlerce kamyon moloz temizlendi. Oluşturulan özel ekiple; yol kenarlarına, kaldırımlara, boş arazilere ve yeşil alanlara kaçak olarak bırakılan atıklar toplanarak Harmandalı Katı Atık Deponi Alanı'na döküldü.

İşten çıkarmak önceliğimiz olmadı!'

Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, basın toplantısı düzenleyerek ilçede yapılan çalışmaları değerlendirdi.
Gazetecilerin personel maaşlarının ödenmemesi konusundaki sorularını da yanıtlayan Başkan Bakıcı, Selçuk Belediyesi'nin mali anlamda bazı sıkıntılarının olduğunu ifade ederek 'Şu anda ödemelerde sıkıntımız var, doğrudur. Bunun için meclisten biz borçlanma yetkisi istedik' dedi.
Başkan Bakıcı; 'Şu an 31 – 32 milyon civarında bir borcumuz var. Biz göreve geldiğimizde seçimlerden kısa bir süre önce 256 kişinin işe alınmış olduğunu gördük. Tabi; Selçuk'un en önemli sorunu işsizlik, insanlar yazın çalışıyor, kışın çalışamıyor. Dolayısıyla istihdam sorunu Selçuk'ta birinci derecede önem arz ediyor. Bu nedenle kimseyi işten çıkarmadım ve çıkarmayı da düşünmedim' dedi.

Boydak Holding'e 'paralel yapı' operasyonu

Kayseri'de polisin yaptığı 'FETÖ/PDY' operasyonunda Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, şirket CEO'su Memduh Boydak, Yönetim Kurulu üyeleri Erol Boydak ve Murat Bozdağ gözaltına alındı.
İstanbul 6. Sulh Ceza Hâkimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar verdi.

Güler Sabancı yine seçildi

Capital Dergisi'nin 2004 yılından bu yana gerçekleştirdiği 'Sosyal Sorumluluk Liderleri Araştırması' sonuçları açıklandı.
Halk nezdinde, Sabancı Holding 11'inci kez 'birinciliğe' layık görülürken; Güler Sabancı da dokuzuncu kez 'En Sorumlu Lider' seçildi.

ASELSAN, işbirliği yapacak

ASELSAN ile Indra, Uluslararası Demiryolu, Hafif Raylı Sistemler, Alt Yapı ve Lojistik Fuarı Eurasia Rail'da düzenlenen imza töreniyle yurt içi ve dünya pazarlarında iş birliği yapılması için iyi niyetlerini beyan etti.

'Merkez bankaları Süpermen değil'

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Merkez bankalarının sanki Süpermenmiş gibi bir beklenti kurgulandığını bu durumun yanlış olduğunu söyledi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek,ç'Küresel kriz sonrası Merkez bankalarından beklentiler zirveyi buldu. Merkez bankaları sanki Süpermenmiş gibi bir beklenti kurgulandı. Yok öyle bir şey.
Para politikalarının tek başına küresel ekonomiyi ayağa kaldırma imkanı yok. Bu beklentiler yanlış. Merkez bankaları tek başına sorunu çözemez, geçici birtakım rahatlamalar, kolaylıklar sağlayabilir."'açıklamasını yaptı.

Clinton İçin 400 bin dolar toplandı

ABD'de Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleri için yarışan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, için Virginia'da yapılan bağış toplama gecesine Türk Amerikan toplumundan da isimler katıldı. Beatrice ve Tony Welters çiftinin Virginia'daki evlerinde gerçekleşen gecenin ev sahiplerinden biri de Türk Amerikan toplumu adına Rıdvan Sezer'di.

***

DİP EKSPRES

Çin ekonomisi savunma harcamalarını etkiliyor

Çin'in yavaşlayan ekonomisi, başta savunma bütçesi olmak üzere devlet harcamalarında etkisini göstermeye başladı.
Hükümet kararlarını anında onaylamasıyla bilinen Çin Halk Cumhuriyeti Parlamentosu'nun sözcüsü Fu Ying, bu yıl savunma harcamalarını yüzde 7 ile 8 arasında arttıracaklarını söyledi. Ekonominin yavaşlamasına rağmen askeri harcamaların artacağı duyurulsa da bu artış son 10 senedir savunma bütçesini düzenli olarak iki haneli bir rakamla arttıran Çin Halk Cumhuriyeti için bir düşüşü gösteriyor. Çin'in askeri bütçesinin iki kilit unsura bağlı olduğunu söyleyen Fu Ying, birincisinin askeri ilerlemeye yönelik ihtiyaca, diğerinin de ülke ekonomisinin gidişatı ve buna bağlı olarak hükümet gelirine bağlı olduğunu söyledi. Bölgede toprak taleplerini giderek arttıran Çin geçen yıl yıl, devasa ordusunu 300 bin askere düşüreceğini açıkladı.