Aydın’ın Didim ilçesinde 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla düzenlenen törende protokol sıralaması nedeniyle tartışma yaşandı. Tören sırasında Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’ın isminin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çalışkan’dan sonra okunması üzerine Gençay tepki gösterdi.
Didim Cumhuriyet Kent Meydanı’nda düzenlenen çelenk sunma törenine Belediye Başkanı Hatice Gençay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çalışkan, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. Törenin ardından İlköğretim Haftası programı Mahir Özgür Damar İlkokulu’nda gerçekleştirildi.
Protokol sıralaması tartışması
Törende sunucunun, Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay’ın adını İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çalışkan’dan sonra okuduğu belirtildi. Tören sırasında kaydedilen görüntülerde Gençay’ın, çelenk sunumu sırasında protokole arkasını döndüğü görüldü.
Didim Kaymakamlığı’nın internet sitesinde yayımlanan ilçe protokol listesinde Belediye Başkanı, kaymakam ve garnizon komutanının ardından 3. sırada yer alıyor. İlçe Milli Eğitim Müdürü ise listede daha sonraki sıralarda bulunuyor.
Gençay’dan açıklama
Törendeki gelişmenin ardından Didim Belediye Başkanı Hatice Gençay, sosyal medya hesabından açıklama yaptı.
Gençay, Didim Belediye Başkanlığı makamının Didim halkının iradesini temsil ettiğini belirterek, belediye başkanlığı makamına gösterilecek saygının kişilere göre değişen bir tercih olmaması gerektiğini ifade etti.
Gençay açıklamasında, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından belediye başkanlığı makamına yönelik protokol düzeniyle bağdaşmayan bir tutumla karşılaştıklarını savundu.
“Benzer durumlarla daha önce de karşılaşıldı”
Hatice Gençay, benzer durumlarla daha önce de karşılaşıldığını belirterek, yaşananların yalnızca münferit bir protokol hatası olarak değerlendirilmesini güçleştirdiğini söyledi.
Gençay, bu nedenle Didim halkının iradesine ve temsil ettiği makamın saygınlığına duyduğu sorumluluk gereği tepkisini tören sırasında açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.
Kamu kurumlarının birbirlerinin temsil makamlarına gerekli özeni göstermesi gerektiğini belirten Gençay, protokol kurallarının kişisel değerlendirmelerden, siyasi yaklaşımlardan ve farklı tutumlardan bağımsız biçimde uygulanması gerektiğini kaydetti.
Didim’de eğitim yılı programı
Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün resmi açıklamasına göre, 2026-2027 eğitim öğretim yılının açılışı kapsamında Cumhuriyet Kent Meydanı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi.
Ardından Mahir Özgür Damar İlkokulu’nda İlköğretim Haftası programı gerçekleştirildi. Programa Didim Kaymakamı Mesut Çoban, Belediye Başkanı Hatice Gençay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Çalışkan, İlçe Müftüsü Ali Refik Demirel, kurum müdürleri ve veliler katıldı.





