Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) üç aylık yayımladığı verilere göre, Türkiye’de döviz mevduat oranı en yüksek il Aksaray olarak belirlendi. Aksaray’da toplam mevduatın yüzde 49,3’ünün döviz olarak tutulduğu kaydedildi. Döviz mevduatı oranında Aksaray’ı Bingöl, Elazığ, Karaman ve Bayburt gibi şehirler takip ederken, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirler ise ilk 10’a giremedi.
Döviz mevduat oranı yüksek olan iller
BDDK verilerine göre, Türkiye’de döviz mevduatının toplam mevduattaki payının en yüksek olduğu iller sıralamasında Aksaray’ı takip eden ilk 10 şehir şu şekilde:
- Bingöl – %48,2
- Elazığ – %47,2
- Karaman – %46,3
- Bayburt – %46
- Yozgat – %46
- Nevşehir – %45
- Kütahya – %44,4
- Gümüşhane – %44
- Çorum – %42,9
Büyükşehirlerin sıralaması
Türkiye’nin en büyük şehirleri olan İstanbul, Ankara ve İzmir ise döviz mevduat oranında daha düşük sıralarda yer alıyor. İstanbul yüzde 35,8 ile 35. sırada, İzmir yüzde 32,2 ile 49. sırada ve Ankara yüzde 31,7 ile 54. sırada bulunuyor.
En düşük döviz mevduat oranı
BDDK’nın verilerine göre, döviz mevduat oranının en düşük olduğu il yüzde 17,9 ile Ardahan oldu. Ardahan’ı yüzde 23,3 ile Kars ve yüzde 23,8 ile Şanlıurfa izledi.
Yurtdışı yerleşiklerin döviz oranı
BDDK verilerine göre, yurtdışında yaşayan yerleşiklerin Türkiye’deki mevduatlarının yüzde 66,2’si döviz cinsinden tutuluyor. Döviz mevduat oranında Aksaray’ın liderliği, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023’te de devam etti.
Döviz mevduat oranları, illerin ekonomik yapıları ve yurtdışı bağlantıları hakkında ipuçları verirken, dövize olan eğilim farklı illerde belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor.