Her yıl Nisan ayının 15. günü kutlanan Dünya Sanat Günü bu yıl birbirinden renkli etkinliklerle Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı. Bu yıl beşincisi düzenlenen Uluslararası Amazonlar ve Titanlar Sanat Buluşması bu yıl da birbirinden renkli, duygulu ve sanat dolu anlara ev sahipliği yaptı.

TÜRK SANATÇILAR ÖNERDİ

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan kutlamanın açılış konuşmasını yaparak sanatçıların evlere kapanmak gibi bir lüksü olmadığının altını çizdi. Işıkhan, “Bu kent Akdeniz ülkelerinin kültür ve sanat başkentidir. Dünya Şiir Günü Türk şairlerin önerisiyle UNESCO tarafından kabul edildi. Dünya Öykü Günü yine yazar arkadaşlarımızın önerisiyle kabul edildi. Bunların içinde en güzeli ise Dünya Sanat Günü oldu. Bu günü de UNESCO’ya öneren yine Türk sanatçılarımızdır. 2011 yılında Ulusal Plastik Sanatlar Derneği’nin Başkanı Bedri Baykam’ın Meksika’da katıldığı uluslar arası plastik sanatlar toplantısında şunu öneriyor; Leonardo Da Vinci 15 Nisan 1452 yılında Floransa’da doğdu ve dünya sanatının kaderini değiştirdi. Onun doğum gününün Dünya Sanat Günü olarak kabul edilmesini önerdi. 2011 yılında sunulan bu öneriyle birlikte 2012 yılından itibaren bu gün kutlanmaya başlandı ancak UNESCO bu öneriyi 2019 yılında kabul ederek evrensel bir ruhla dünya çapında kutlanmasını onayladı. Biz bu onayı beklemeden kutlamaya başlamıştık. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın destekleriyle yapıldı” ifadelerine yer verdi.

167B5C8D Bc35 4Cf4 A9Bd 93453D417Ad9

HALKIN SESİYİZ

Sanatçıların her zaman halkın sesi olduğunu da vurgulayan Işıkhan, “Savaşların mazlum halkları kuşattığı bir zaman diliminde barış, özgürlük ve demokrasi talebiyle alanlara çıkan sanatçılara, amazonlara ve aktivistlere daha çok ihtiyaç var. Bizler bu onurlu yolcuğun neferleri olarak alanlarda olmaya devam edeceğiz. Sanatçıların evlere kapanmak gibi bir lüksü yoktur. Sanatçılar yeryüzünün tanıklarıdır ve vicdanıdır. Bu vicdanı taşıyan sanatçılar gerek eylemleriyle gerek eserleriyle ifade ederler. Sonuçta biz kazanacağız çünkü biz mazlum halkın sesiyiz” dedi.

833Bbd6C B1Ff 4Ba8 A489 E258Ee16742A

Atatürk II filmi 24 Mayıs'a kadar seyirciyle buluşacak Atatürk II filmi 24 Mayıs'a kadar seyirciyle buluşacak

Burcu Yanar

Editör: Haber Ekspres