Egeli ihracatçılar, Türkiye ihracatının yüzde 17,23'ünü gerçekleştirerek ülke ekonomisine önemli bir katkı sağladılar.

Bölge ihracatı illere göre detaylıca incelendi:

İzmir: Türkiye'ye ihracatı öğreten İzmir, 2024 yılının ilk dört ayında ihracatını yüzde 3,3 artırarak 6 milyar 926 milyon dolara yükseltti. İzmir'in ihracatında mineral yakıt, kazan ve makina sektörleri öne çıktı. İzmir'in en çok ihracat yaptığı ülkeler Almanya, ABD ve İspanya oldu.

Manisa: Elektrik-elektronik sektörünün ihracatını domine ettiği Manisa, 2024 yılında ilk dört ayda 2 milyar 430 milyon dolarlık ihracat yaparak Ege Bölgesi ihracatından yüzde 17 pay aldı. Otomotiv endüstrisi 217 milyon dolarlık ihracat ile ilk üç sektör arasına girdi. Manisa'nın en çok ihracat yaptığı ülkeler Almanya, İngiltere ve Fransa oldu.

Denizli: Türkiye'de en çok ihracat yapan 10 il arasında yer alan Denizli, 2024 yılı ilk dört ayda ihracatını yüzde 1 artırarak 1 milyar 330 milyon dolara ulaştı. Denizli'de ihracatın yorgun sektörü konumundaki hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 350 milyon dolarlık ihracatla zirvede yer aldı. Elektrik-elektronik sektörü Denizli’den 260 milyon dolarlık ihracatla ikinci olurken, demir ve demirdışı metaller sektörü 209 milyon dolarlık ihracata imza attı ve adını üçüncü sıraya yazdırdı. Denizli'den en çok ihracat İngiltere, Almanya ve ABD'ye yapıldı.

Balıkesir: Faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerinin açıklanmaya başlamasıyla birlikte yaptığı ihracatın TÜİK ve TİM tarafından açıklanan ihracat rakamının iki katından fazla olduğu ortaya çıkan Balıkesir, 2024 yılı ilk dört ayda ihracatını yüzde 5 artırarak 789 milyon dolara ulaştı. Balıkesir'in ihracatında elektrik-elektronik, su ürünleri ve otomotiv sektörleri öne çıktı. Balıkesir'den en çok ihracat Irak, ABD ve İspanya'ya yapıldı.

Aydın: Maden, kuru meyve, iklimlendirme ve otomotiv sektörlerinin ihracatının omurgasını oluşturduğu Aydın, 2024 yılı ilk dört ayda ihracatını yüzde 1,4 artırarak 553 milyon dolara yükseltti. Madencilik sektörü 62 milyon dolarlık katkı sağladı. Aydın'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler İtalya, İspanya ve ABD oldu.

Muğla: Su ürünleri sektörünün ihracatından yüzde 70'ten fazla pay aldığı Muğla, 2024 yılı ilk dört ayda ihracatını yüzde 13 artırarak 415 milyon dolara ulaştı. Ayrıca madencilik sektörünü ihracatının da 40 milyon dolarlık getirisi oldu.Muğla'dan en çok ihracat Rusya Federasyonu, Yunanistan ve ABD'ye yapıldı.

Kütahya: Porselen ihracatının başkenti Kütahya, 2024 yılı ilk dört ayda ihracatını yüzde 8 artırarak 305 milyon dolara çıkardı.Ayrıca demir ve denir dışı metaller sektörünün 33 milyon dolar getirisi oldu. Kütahya'dan en çok ihracat İtalya, Polonya ve Bulgaristan'a yapıldı.

Afyonkarahisar: 2024 yılı ilk dört ayda maden sektöründeki ihracat artışı, mermerin başkenti Afyonkarahisar'ın ihracat rakamlarına da olumlu yansımış durumda.İhracatın yüzde 65'i maden sektörü üzerinden gerçekleşti. Afyonkarahisar'ın ihracatı yüzde 24 artarak 245 milyon dolara ulaştı. Afyon'un en çok ihracat yaptığı ülkeler ABD, Çin ve Fransa oldu.

Uşak: İhracatı yatay seyir izleyen Uşak, 2024 yılının ilk dört ayında 143,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Uşak'ta tekstil ve halı sektörleri öne çıktı. Uşak'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler ABD, Almanya ve Irak oldu.

4 yılda ürün denetiminde rekor rakam! 4 yılda ürün denetiminde rekor rakam!

Ege Bölgesi'nin parlayan yıldızları

Bu haberde vurgulanması gereken önemli noktalardan biri de Ege Bölgesi'nde ihracat artışında önemli başarı gösteren iller.

Mermer ihracatındaki artışın etkisiyle Ege Bölgesi'nde en yüksek ihracat artış yüzdesini yakalayan il Afyonkarahisar oldu.

 Su ürünleri sektöründeki ihracat başarısıyla Muğla, 2024 yılında en fazla ihracat artıran ikinci il konumuna geldi.

Faaliyet istatistiklerinin önemi

Ticaret Bakanlığı'nın 2024 yılı başında uygulamaya koyduğu faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerinin, Ege Bölgesi'nin ihracat performansını daha gerçekçi bir şekilde ortaya koyduğu belirtiliyor. Bu yeni uygulama sayesinde, daha önce göz ardı edilen bazı illerin ihracat potansiyeli de gün yüzüne çıkmış oldu.

Ege Bölgesi, Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sağlıyor. 2024 yılının ilk dört aylık ihracat rakamları, bölgenin ihracat potansiyelinin her geçen yıl arttığını gösteriyor.

Kaynak: Haber Merkezi