Ege Üniversitesi (EÜ) Biyoloji Topluluğu, doğayı koruma ve çevre bilincini artırmaya yönelik “Doğayı Koruma Konferansı” düzenledi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek, akademisyenler, emekli öğretim üyeleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

++Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol (13)

“Türkiye, bitki gen kaynakları açısından büyük öneme sahip”

Açılış konuşmasını yapan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, çevre bilinci oluşturmanın önemine vurgu yaparak, Türkiye’nin endemik bitki çeşitliliği açısından dünyanın yedi önemli merkezinden biri olduğunu belirtti. Su kaynaklarının azalması, toprak fakirleşmesi ve orman ekosistemlerinin korunması gibi konulara değinen Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi’nin “Yeşil Kampüs” ve “Yeşil Üniversite” projeleriyle bu alanda öncü olduğunu ifade etti.

++Prof. Dr. Necdet Budak-5

“Doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanmalıyız”

EÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek, insanlığın doğayla barış içinde yaşamayı başaramayan tek canlı türü olduğunu belirterek, doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde korunması ve kullanılması gerektiğini vurguladı.

++Prof. Dr. Kerim Çiçek (1)

“Doğa ortak mirasımız”

Biyoloji Topluluğu Başkanı Muhammet Yıldırım, konferansın bilim, hukuk, ekonomi ve sanat gibi farklı alanlardan uzmanları bir araya getirerek ortak çözümler üretmeyi amaçladığını söyledi. Yıldırım, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur” sözünü hatırlatarak, doğayı yalnızca bir kaynak değil, gelecek nesillere bırakılacak bir miras olarak gördüklerini dile getirdi.

Konferans kapsamında çeşitli uzmanlar doğa koruma ile ilgili sunumlar gerçekleştirdi:

Prof. Dr. Serdar Gökhan Şenol – Akdeniz Habitat Tipleri ve Bitki Örtüsü

Av. Uğur Kalelioğlu – Çevre Hukuku ve Yasal Uygulamalar

Çeşme kıyılarında orkinos ölümleri yeniden başladı
Çeşme kıyılarında orkinos ölümleri yeniden başladı
İçeriği Görüntüle

Esra Başak – Ekolojik Ekonomi ve Ekosistem Hizmetleri

Alper Tüydeş – Nesli Tehlike Altında Olan Hayvanlar (Fotoğraf Sergisi)

Doç. Dr. Ortaç Onmuş – İklim Krizinin Hayvanlar ve Kuşlar Üzerindeki Etkileri

Güneşin Oya Aydemir – Türkiye’de Doğa Koruma Tarihi ve STK’ların Rolü

Dr. Erdinç Oğur – Tarım ve Orman Bakanlığı’na Bağlı Tohum ve Gen Bankası Çalışmaları

Konferans kapsamında açılan “Nesli Tehlike Altında Olan Hayvanlar” adlı fotoğraf sergisi, EÜ MÖTBE Sergi Alanı’nda iki hafta boyunca ziyaret edilebilecek.

Kaynak: BÜLTEN