Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımla ülkemizde yağışların azalması sebebiyle Büyük Menderes Nehri’nin kuraklık tehlikesi altında kaldığına dikkat çekti. Çiftçilerin tarlaları için Menderes’ten tav suyu çekmeleri sebebiyle nehrin suyunun azaldığını da vurgulayan EKODOSD,  “Tarihi Taşköprü’de kuraklık yaşanıyor ve kemerlerin altında bulunan atıklar Söke regülatörünün önünde birikiyor” dedi.  

EKODOSD tarımın susuzluktan etkilendiğini belirterek, “Büyük Menderes Nehri henüz yaz gelmeden sinyal vermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde yağmur bardaktan boşalırcasına yağsa da Menderes’te pek fazla bir şeyin değişmediği görülüyor.  Menderesin birçok yerinde su kalmadı ya da sulama için çekilemeyecek kadar yer yer sular birikti. Menderesten yatak sularını çekemeyen bazı çiftçiler, Aydın ve Söke OSB’lerinden gelen siyah sıvıyı sulamada kullanmak zorunda kaldıklarını söylediler” diye konuştu.

DYO 70. Yıl Hatıra Ormanı için Belenbaşı Köyü'nde Fidan Dikimi DYO 70. Yıl Hatıra Ormanı için Belenbaşı Köyü'nde Fidan Dikimi

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK TEHLİKEDE

Sudaki sıkıntıların sadece tarımı değil biyolojik çeşitliliğin de olumsuz etkileneceğini söyleyen EKODOSD,  “Söke’ye bağlı Sarıkemer’de yerleşimi ikiye bölen Menderes üzerinde yer alan Tarihi Taşköprü’de sular kuruduğu için, arkasında biriken tonlarca çöp, katı atıklar, ağaç kütükleri, çalılar köprünün kemerlerini tıkadığı için köprüye zarar veriyor. DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nden tarafımıza gönderilen yazıda “Büyük Menderes Nehri üzerinde bulunan Tarihi Taşköprü’nün memba tarafında biriken malzemeler, makineli çalışma ile alınarak, suyun rahat bir şekilde akışı sağlanmıştır” denildi” ifadelerine yer verdi.  

TAŞKÖPRÜ’DE SUSUZLUK

Son olarak Taşköprü’de suların kuruduğunu ve atıkların belirgin şekilde görüldüğünü olduğunu vurgulayan EKODOSD, “Kemerlerin altında bulunan atıklar, kütükler tamamen temizlenerek tekrar sular geldiğinde rahat bir şekilde akışın sağlanması için bir çalışma yapılmalıdır. Ayrıca, çöpleri ve atıkları su yüzeyinde tutan yüzer bariyer sistemi yıllardır bir türlü tamiratı yapılamadığından, yukarı havzadan gelen atıklar Söke regülatörünün önünde birikmeye başladı. Umarız sulama mevsimi bitiminde regülatör kapakları açıldığında bu atıklar Menderes yoluyla denize gönderilmez. Bir an önce kurumlar arası işbirliğiyle bu çalışmalar başlatılmalıdır” açıklamalarında bulundu.

Editör: Haber Ekspres