Google’ın algoritma değişikliği, Güney Afrika'daki medya kuruluşlarını büyük ölçüde olumsuz etkiledi. Güney Afrika Rekabet Komisyonu, 16 aylık bir inceleme sonrası hazırladığı raporda, Google'ın arama sonuçlarında küresel medya devlerini öne çıkarırken yerel medya kaynaklarını geri planda bıraktığını vurguladı.

Güney Afrika'nın ciddi yaptırım kararı

Komisyon, Google'a ciddi yaptırımlar uygulanmasını önerdi. Rapora göre, Google’ın Güney Afrikalı medya kuruluşlarına yıllık 300 ila 500 milyon rand (yaklaşık 16 ila 27 milyon dolar) ödeme yapması gerektiği ve bu ödemenin en az 3-5 yıl süresince devam etmesi gerektiği belirtildi. Google’ın bu uygulaması, yerel medya kuruluşlarının gelir kaybına yol açtı.

Türkiye'de en çok oynanan 6 mobil oyun gündem oldu! Türkiye'de en çok oynanan 6 mobil oyun gündem oldu!

Google’ın küresel ve yerel medya üzerindeki etkisi

Algoritma değişikliğiyle birlikte, Google’ın yerel medyayı yeterince temsil etmemesi, Güney Afrika'daki medya kuruluşlarının toplamda 8-11 milyon dolar zarar etmesine neden oldu. Google, yerel haberlerin yerine küresel haber kaynaklarını daha fazla öne çıkararak, rekabeti olumsuz etkiledi.

Bu sorun yalnızca Güney Afrika’yla sınırlı kalmadı. Türkiye’deki medya kuruluşları da benzer bir algoritma değişikliğinden olumsuz etkileniyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, konuyu takip ettiklerini ve gerekirse Rekabet Kurumu ile bu sorunun çözülmesi için adımlar atacaklarını açıkladı.

Dijital telif yasası ile emek hırsızlığına son

Türkiye’de, dijital medya alanındaki haksız rekabetin önlenmesi ve emek hırsızlığının sona erdirilmesi için Dijital Telif Yasası üzerinde çalışmalar hızla ilerliyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, bu yasa ile medyada eşit rekabet şartları sağlanacağını ve içerik üreticilerinin haklarının korunacağını belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ