SAĞLIK

Gribe karşı ballı koruma

Abone Ol


Gribin viral bir hastalık olduğu için antibiyotiklerin etki göstermediğini söyleyen Yrd.Doç.Dr. Öztürk, "Bunun yerine antioksidan ve antimikrobiyel aktivite özelliği olan bal kullandığımızda gribe neden olan virüsün baskılanmasına etki göstermektedir. İyileşmeyi hızlandıracaktır. Vücuda enerji verdiği için kasların yorgunluğunu alacak ve daha hızlı toparlanmasını sağlayacaktır. Virüslerin vücuttan temizlenmesine de yardımcı olacaktır. Öksüren çocuklara gece yatmadan önce bal verildiğinde öksürüklerinin azaldığını ve daha rahat uyuduklarını gösteren birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Bal şerbet halinde ağızda gargara yapıldığında boğaz enfeksiyonları ve ağrılarının daha hızlı iyileştiği gösterilmiştir. Haftada en az bir defa sabah aç karnına bir tatlı kaşığı bal yiyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirerek birçok hastalığa karşı direnç kazanmış oluruz" diye konuştu.

EN YARARLISI KESTANE BALI

BALMER'de Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden getirilen 200'den fazla bal örneğini analiz yaptıklarını dile getiren Yrd.Doç.Dr. Öztürk, "Biyolojik aktivitesi en yüksek olan bal türü Karadeniz bölgesinde oldukça yaygın olan kestane balıdır. Kestane balı için de ülkemizin henüz tam anlamıyla keşfedilmemiş gizli hazinesi diyebiliriz. Dünyanın çeşitli bölgelerinde Manuka ve Ulmo gibi tıbbi ballar var ve bunlar gelişmiş ülkelerde tamamlayıcı tıpta kullanılıyor. Ülkemizin kestane balının dünyadaki bu ballardan daha üstün biyoaktif özelliklere sahip olduğunu belirledik. Bu yüzden, ülkemizde çok ciddi miktarda üretilen kestane balını tavsiye ediyoruz. Bal bir tamamlayıcı tıp ajanıdır ve yara iyileşmesi, ülser, şeker gibi hastalıkların tedavisinde mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerekmektedir. Her türlü saf bal koruyucu tedavide kullanılabilir ancak kestane balının biyolojik aktivitesi daha yüksek düzeyde olduğu için daha faydalıdır" dedi.