Hızlı yaşam tarzı ve mevsimsel ürünlere erişimdeki zorluklar, insanları dondurulmuş ve konserve meyve-sebze ürünlerine yöneltiyor. Peki bu ürünler ne kadar sağlıklı? Dondurulmuş ve konserve sebzeler taze ürünlere kıyasla besin değerlerini kaybediyor mu? Michigan State Üniversitesi'nin açıklamaları ve araştırmalar ışığında bu sorunun cevabını inceleyelim.

3681005 696D0A25C892E6218B0928A241Ead129 640X640 640X420

Dondurulmuş Sebzeler Besin Değerlerini Koruyor!

Yaygın bir kanının aksine, uygun yöntemlerle dondurulmuş sebze ve meyveler, buzdolabında veya dışarıda tutulan taze ürünlerden pek de farklı değildir. Hatta bazı durumlarda dondurma işlemi, sebzelerin besin değerlerini korumaya yardımcı olabilir.

Dondurulmuş sebzeler, genellikle besin değerlerinin en yüksek olduğu zamanda toplanır ve hızlı bir şekilde dondurulur. Bu sayede C vitamini gibi suda çözünür vitaminler korunurken, lif ve mineraller de dondurulmuş sebzelerde bol miktarda bulunur.

Banyo havlularınızı ne sıklıkta yıkamalısınız? Uzmanlar uyarıyor! Banyo havlularınızı ne sıklıkta yıkamalısınız? Uzmanlar uyarıyor!

12 Aya Kadar Raf Ömrü!

Taze sebze ve meyvelerin raf ömrü 3 ila 14 gün arasında değişirken, dondurulmuş ürünler 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Bu da size zaman kazandırır ve israfı önler.

3681005 Eba415Bca39059260121B91A31E35438 640X640

Konserve Sebzeler de Faydalı Olabilir!

Konserve domates ve domates sosları gibi ürünler, fitokimyasallar açısından zengindir ve bu da onları sağlıklı bir seçim haline getirir. Michigan State University Extension'ın "Meyve ve Sebzeler Daha Önemlidir" adlı makalesine göre, konserve meyve ve sebzeler de taze veya dondurulmuş ürünler kadar besleyicidir.

Dondurulmuş ve Konserve Ürün Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Sade tercih edin: Eklenen soslar ve şeker, istenmeyen yağ ve kalorilere yol açabilir.

Şekersiz ürünler: Dondurulmuş meyvelerin kendi suyunda olduğundan ve ilave şeker içermediğinden emin olun.

Tuz içeriğini kontrol edin: Sodyum içeriği düşük veya tuzsuz sebzeleri tercih edin.

Açtıktan sonra hemen tüketin: Konserve ürünlerin besin değerini korumak için açıldıktan sonra hemen tüketin.

Sonuç olarak: Dondurulmuş ve konserve meyve-sebzeler, uygun şekilde seçildiğinde ve tüketildiğinde, sağlıklı ve besleyici bir beslenme programının parçası olabilir. Hızlı yaşam tarzınıza pratik çözümler sunarken, mevsimsel ürünlere erişim olmadığı durumlarda da besin değeri yüksek alternatifler sunarlar.

Editör: Egemen Sayın