Doç. Dr. Özveren, yapılan araştırmanın kanserden ölüm oranlarını öngördüğünü ve özellikle aşırı kilo ve obezitenin bağırsak kanseri sıklığında artışa sebep olduğunu ifade etti.

Avrupa'da Bağırsak Kanseri Ölüm Oranlarında Artış

Doç. Dr. Ahmet Özveren, Annals of Oncology dergisinde yayınlanan bir araştırmanın Avrupa Birliği ülkeleri ve Birleşik Krallık'ta kanserden ölüm oranlarını incelediğini aktardı. Araştırmanın sonuçlarına göre, Avrupa genelinde kanserden ölüm oranlarının azalırken, genç yetişkinler arasında kolorektal kanser sıklığında artış gözlendiği belirtildi. Özellikle 25-49 yaş arası kişilerde obezite ve aşırı kilonun bağırsak kanseri riskini artırdığı vurgulandı.

Temel Faktörler ve Ek Nedenler

Doç. Dr. Özveren, araştırmayı yapan uzmanların bağırsak kanseri oranlarının artmasına katkıda bulunan temel faktörleri açıkladığını dile getirdi. Bunlar arasında aşırı kilo, obezite, yüksek kan şekeri düzeyleri ve diyabetin olduğunu belirtti. Ayrıca Orta ve Kuzey Avrupa ile Birleşik Krallık'ta artan alkol tüketimi ve azalan fiziksel aktivite gibi ek nedenlerin de bağırsak kanseri oranlarını etkilediğine dikkat çekti.

Şampuanların içindeki bu maddeye dikkat! Şampuanların içindeki bu maddeye dikkat!

Uyarı ve Öneriler

Bağırsak kanseri taramasının 45 yaşından başlayarak daha genç yaşlara kadar genişletilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Özveren, toplumun obezite ve aşırı alkol tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Çalışmanın sonuçlarının Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık için yapılmış olmasına rağmen, bu konuda alınacak önlemlerin genç yetişkinlerin sağlığını korumak adına önemli olduğunu belirtti.