Konak Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED), Hasan Ali Yücel’in vefatının 64’üncü yıldönümünde önemli bir anma etkinliği düzenledi. Etkinlikte Yücel’in eğitime, demokrasiye ve toplumsal dayanışmaya olan katkıları konuşulurken, YKKED Mandolin Orkestrası da unutulmaz bestelerini seslendirdi.
Hasan Ali Yücel’in edebi ve felsefi yönü konuşuldu
Hasan Ali Yücel’in ölümünün 64’üncü yılı dolayısıyla Konak’ta düzenlenen etkinlik, Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Etkinliğe; YKKED Genel Başkanı Gökhan Bal, Konak Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Ekici, panelist Prof. Dr. Güzel Yücel Gier, Prof. Dr. Ayfer Kocabaş ve Prof. Dr. Doğan Göçmen’in yanı sıra, köy enstitüsü mezunları ve çok sayıda öğretmen katıldı. Etkinlikte, Cumhuriyet dönemi Milli Eğitim Bakanı Yücel’in edebi ve felsefi yönü tartışıldı.
Köy enstitülerinin demokrasiyi yaygınlaştırma hedefi
Etkinliğin açılış konuşmasını YKKED Genel Başkanı Gökhan Bal yaptı. Bal, Köy Enstitüleri’nde uygulanan demokrasinin toplumu nasıl dönüştürdüğünü anlattı. "Köy Enstitüleri, bir toplumu yeniden yaratmanın projesiydi. Bu toplumu yaratırken hedeflenen şey, sandık demokrasisi değil, halk demokrasisiydi" diyen Bal, eğitimde demokrasi anlayışının önemini vurguladı.
Hasan Ali Yücel’in kamusal eğitim mirası
Konak Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Ekici, Başkan Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun selamlarını ileterek, Hasan Ali Yücel’in eğitime bakış açısını anlattı. Ekici, Yücel’in kamusal eğitim, toplumsal dayanışma ve aydınlanmanın önemini her zamankinden daha fazla hissettiklerini belirterek, “Hasan Ali Yücel’in mirası bizlere, daha adil bir toplum için mücadele etmenin gerekliliğini hatırlatıyor” dedi.
Hasan Ali Yücel’i yeniden anlamak
Etkinliğin ardından, "Hasan Ali Yücel’i Yeniden Anlamak" başlıklı panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü YKKED Kurucu Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş üstlenirken, Prof. Dr. Ayfer Kocabaş, Prof. Dr. Doğan Göçmen ve Yücel’in torunu olan Prof. Dr. Güzel Yücel Gier konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, Yücel’in edebi yönü, felsefi görüşleri ve devlet adamlığı yönü derinlemesine ele alındı.