Hatay'ın Samandağ ilçesindeki 14 kilometre uzunluğundaki sahili süsleyen beyaz kum zambakları, doğaseverlerin ve fotoğrafçıların ilgisini çekiyor. Endemik bir bitki türü olan bu zarif çiçekler, Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından koruma altında tutuluyor. Kum zambaklarını koparmanın cezası ise tam 387 bin 141 TL olarak belirlenmiş durumda.
Zarif çiçekleri ve mis kokusuyla sahile ayrı bir güzellik katan kum zambakları, özellikle nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için büyük bir titizlikle korunuyor. Bu nadir bitkiler, yaz aylarından başlayarak kasım ayına kadar çiçek açarak, kumsalı adeta bir tabloya dönüştürüyor. Biyolog Dr. Samim Kayıkçı, kum zambaklarının ekosistemdeki önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Kumul oluşumunda önemli bir yere sahipler"
Kum zambaklarının tuza ve sıcağa dayanıklı bir tür olduğunu vurgulayan Kayıkçı, "Bu bitkiler, kum tepelerinin oluşumuna katkı sağlar. İnsanların kumsalları sık kullanmasından dolayı tehdit altında olan kum zambakları, koruma altında olup, ekosistemlerine zarar vermek 387 bin TL ceza ile karşılanıyor. Ancak, bu ceza sadece maddi bir önlem değil, binlerce yılda oluşan kıyı kumullarını ve bu bitkilerin yaşattığı canlıları korumak için alınmış bir tedbirdir" dedi.
Samandağ sahilindeki kum zambakları, hem doğal güzelliğiyle ziyaretçileri büyülerken hem de çevresel önemiyle dikkat çekiyor. Ancak bu nadide bitkilerin varlığı, bilinçli davranışlarla sürdürülebilir