Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ve Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Koronavirüs salgını döneminde önemli bir işbirliğine imza attı.

Başkentte hak sahiplerine 84 bin 960 iaşe, sağlık ve temizlik malzemesi dağıtıldı.

Belediye, hali hazırda kağıt toplayamayan 800 aileye maddi destekte bulundu.

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu “Bu çalışmayla belediye sizin, yaptığınız işin zorluğunu biliyor ve tanıyoruz demiştir. Belediye Başkanımız Mansur Yavaş bu tutumuyla kağıt toplayıcılarının, örnek bir şehir olarak Ankara’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu göstermiş oldu” dedi.

Sokakların yükünü sırtlayarak çekenleriz

Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Dinçer Mendillioğlu şunları söyledi;

‘Ankara sokaklarında yıllardır servetimiz olan, fakat toplanılmasında yetersizliklerin görüldüğü geri kazanılabilir ve dönüştürülebilir atıkları gece/gündüz, soğuk/sıcak demeden elleriyle toplayan, onları kaynağında ayrıştıran ve sırtında çekçek ile ayrıştırma tesislerine kadar taşıyarak ekonomimize kazandıran “Atık Kağıt İşçileriyiz.”

Her gün binlerce ton atığı geri dönüşüme kazandıran, kazandırırken de doğamızın ve çevremizin gönüllü koruyucularıyız.

Yer yer bizlere, “çöpleri dağıtıyorsunuz” şeklinde haklı sitemler edilse de, aslında topladığımız sokaklarınızdan atıklar, kentlerimizin çöp yığınağı olmasını engellemektedir.

Bu anlamda her gün topladığımız atıklar, hem ekonomiye hem de ekolojiye doğrudan kazançtır.

Bizler de bu kazancı Ankara'mız da her gün sokakların yükünü sırtlayarak çekenleriz.’

Tabii bu işçilerimiz yalnız Ankara’da yok...

Koronavirüs salgınından en ağır darbeyi yiyen savunmasız, korunmasız Atık Kağıt İşçilerine tüm belediyelerimizin, yetkililerimizin sahip çıkarak, onları hak ettikleri saygın statüye kavuşturduğu gibi meşruiyet kazanmalarını da sağlamalıdır.

Şunu unutmayalım; yapılan çalışma, rutin bir belediye yardım faaliyeti değildir.

Yapılan; yasalarca varlığı kabul edilmeyen, esasında yıllardır meslek olarak insanların yaşamlarını sokaklardan alın teri ile sürdürdüğü "kağıt toplayıcılığının da" bu şekilde tanınmasıdır!

Darısı çözüm bekleyen ülkemizde ki yüz binlerce Atık Kağıt İşçisine...

Halkçı belediyecilik

Şunu da ilave edelim:

 Ankara'da sessiz/sedasız bir elin verdiğini diğer elin görmediği, dağıtımlar yapılırken hiçbir sorun çıkmadığı ve kimsenin incitilmediği “Halkçı Belediyecilik” sergilenmektedir.

Az önce ‘yardımlar’ ya da ‘toplananlar’ hakkında Ankara Büyükşehir Belediyesi için soruşturma açıldığını duydum...

Gerçek mi, ya da olayın aslı nedir?

Bilmiyorum;

Ancak şu açıklanın yapıldığını biliyorum:

‘Bugüne kadar devam eden çalışmalarımız, bugünden sonra da devam edecektir.

Koronavirüs salgınından kaynaklı geçici süreyle işlerini kaybeden tüm diğer meslek grupları gibi Atık Kağıt İşçileri de Ankara Büyükşehir Belediyesinden maddi/gıda/iaşe/temizlik/hijyen gibi en temel insani yardımları almaya devam edecektir.’

Biliyoruz ki bu zor günler, el ele dayanışma halinde kısa zamanda geçecek ve bu sokak işçilerimizin, geri dönüşüm emekçilerimizin yurdumuzun her köşesinde, çok daha uygun ve elverişli koşullarda kentlerimize yaraşır bir biçimde kayıt altında, sokaklarımızdaki kıymetli maddeleri, atıklarımızı yerinde ayrıştıracak ekonomimize ve ekolojimize katma değer yaratacaklardır.

Bunu umuyor ve bekliyoruz...

Ülkemizde atık toplama faaliyetlerinden geçimini sağlayan 300.000’e yakın ailenin bulunduğu belirtiliyor.

Katık Atık Su Tesisi ücreti iade edilmeli

Bayraklı Çarşı Esnaflar Derneği Başkanı Ertuğrul Civelek, İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı’nın gündeme getirdiği Katık Atık Su Tesisi için toplanan ama tesisin yapılmayan ama yine de alınan ücretleri hakkında açıklamada bulundu.

Başkan Civelek, ‘’Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı beyin son yapmış olduğu basın açıklamasındaki ‘Bugüne kadar her ay esnafımızdan Katı Atık Tesisi yapmak üzere ve yapılmayan, su faturaları üzerinden her ay alınıp 250-300 TL biriken paraların kahveci esnafına geri ödenmesini istiyoruz.’ açıklamasını destekliyorum.’’dedi.

DİP EKSPRES

11,6 milyon kişiye istihdam sağladı

Çin’de irili ufaklı şirketlerin yüzde 95’e yakınının kapılarını açmasının ardından yeni istihdam fırsatları da ortaya çıktı.

Ülkede düzenlenen online iş fuarı, ülkenin yeni koronavirüs salgını tarafından zor iş piyasalarını canlandırma çabaları arasında 11,6 milyon kişi için iş fırsatı doğurdu.

Satış rekorları kırıyor

Yeni koronavirüsü salgını sırasında Çin caddelerinde çok az otomobil görülüyordu; hava kalitesi de tüm dünyada olduğu gibi Çin’de de düzelmişti.

Bu gerçeği gören Çinlilerin elektrikli araçlara ilgisi o kadar çok arttı ki 2019 yılının son aylarında Çin’de üretime başlayan Tesla’nın araçlarına ilgi zirveye çıktı.

Elektrikli araç üreticisi Tesla’nın satışlar mart ayında yüzde 450 arttı. Oysa şubat ayındaki satışlar sadece 2 bin 314 olmuştu.

Martta ise Model 3 tam 12 bin 709 adet satıldı.

Bu artış, otomotiv piyasasının genel gidişiyle çelişkili çünkü Çin’de genel otomobil satışları yüzde 43,4 oranında düşüş gösterdi.

Buna karşılık Tesla, 10 Şubat’ta Shanghai’deki fabrikasını tekrar açtıktan sonra agresif bir satış politikası izledi.