Münih'te küçük bir dairenin kirası 1.770 Euro iken İstanbul'da 650 Euro. Fakat bir İstanbullunun maaşı, bir Münihlinin ortalama beşte biri.

Kamuda tasarruf paketi nedir? Neleri kapsayacak? Kamuda tasarruf paketi nedir? Neleri kapsayacak?

AB Komisyonu araştırmasına göre İstanbul, kira fiyatları açısından Münih'ten sonra Avrupa'nın en pahalı ikinci şehri oldu. İstanbul'da 650 Euro'ya kiralanan bir dairenin Münih'te ki karşılığı 1770 Euro. Fakat maaşlarda durum tam tersi: Bir İstanbullunun ortalama maaşı, bir Münihlinin ortalama maaşının sadece dörtte biri ile altıda biri arasında değişiyor.

Güney Avrupa'da Memnuniyet Fazla

Ankete katılan Güney Avrupalı ve Balkan ülkelerinden gelen katılımcılar, daha memnun olduklarını belirtti. Bu bölgelerde makul fiyatlara ev bulmanın nispeten kolay olduğu görüldü. İstanbul hariç, başkent dışındaki şehirlerde yaşayanlar da daha ucuz kiraya konut bulabildiklerini ifade etti.

İstanbul'da Kiracılar Memnuniyetsiz

AB Komisyonu'nun raporuna göre Avrupa'nın kiracılar için en pahalı şehri Cenevre. İsviçre'nin lüks şehri Cenevre'de kira ortalaması ülke ortalamasının hayli üstünde ve bir dairenin metrekare fiyatı 372 Frank'a kadar çıkıyor.

Cenevre'yi İstanbul ve Münih takip ediyor. Bu iki şehirde yaşayanların sadece %10'u kendi şehirlerinde uygun fiyata oturabilecekleri bir daire bulabiliyor. Kiracıların %90'ı ise mevcut durumdan memnun değil.

Münih'te iki odalı bir dairenin ortalama kirası 1.770 Euro. İstanbul'da ise ortalama 650 Euro. İstanbul'da kira bedelleri Münih'in neredeyse üçte biri olsa da maaşlar da o orandan daha düşük. Bir İstanbullunun ortalama geliri, Münihlinin dörtte biri ile altıda biri arasında değişiyor.

Zirvedeki Diğer Şehirler

Münih ve İstanbul'un ardından en yüksek kiranın ödendiği şehirler Hamburg, Zürih ve Stockholm oldu. Hamburg'da kiralık dairenin metrekare fiyatı 16 Euro'yu buluyor. Zürih ve Stockholm ise dünyanın en pahalı şehri olan Singapur'la yarışıyor.

Paris bu üç kentten sonra gelen en pahalı şehir. İki odalı bir dairenin aylık kirası 1.000 ile 3.000 Euro arasında değişiyor.

Paris'i Lüksemburg takip ediyor. Lüksemburg'da hem emlak fiyatları hem de kiralar çok yüksek. Burada 50 metrekarelik bir daire için 2.500 Euro artı yan giderler ödemek gerekiyor.

Kopenhag da Lüksemburg ile aynı pahalılık sırasını paylaşıyor.

Araştırma sonuçları, Avrupa'da kiracılar için konut bulmanın giderek zorlaştığını ve kira bedellerinin arttığını gösteriyor. Özellikle İstanbul'da durum oldukça vahim. Maaşlar kira bedellerini karşılamada yetersiz kalırken, uygun fiyatlı konut bulmak da oldukça zorlaşıyor. Yetkililerden bu konuda acil çözümler bekleniyor.

Editör: Nurican ALBAYRAK